Celler de Viticultors

El vilanoví Pere Albà Cucurella rebrà la medalla al treball President Macià 2016

Fill, nét i besnet de viticultors, l’any 1962 es va engegar el Celler de Viticultors de Vilanova i la Geltrú

Els Cellers Domenys i Secció de Crèdit, de Sant Jaume dels Domenys, han estat reconeguts amb la placa al treball President Macià

Pere Albà Cucurella. ADEPG

Pere Albà Cucurella. ADEPG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Govern ha acordat concedir la Medalla al treball President Macià 2016 a 15 persones i la Placa al treball President Macià 2016 a 4 empreses i entitats amb seu a Catalunya.

Aquests guardons reconeixen treballadors i treballedores i empreses pels seus mèrits laborals i la seva contribució a l'impuls de l’economia catalana. També són un reconeixement als que s'han distingit per la dedicació, la constància i l’esperit d’iniciativa en el treball, i a les empreses i entitats que han adoptat millores i iniciatives de progrés en l’ordre laboral.

Les medalles i plaques al treball President Macià es van crear l’any 1938 i són oberts a qualsevol persona o entitat.

Medalles al treball President Macià

El Govern ha acordat atorgar la Medalla al treball President Macià a les persones següents: 

Pere Albà Cucurella (88 anys) - Vilanova i la Geltrú

Fill, nét i besnet de viticultors, ha desenvolupat la seva carrera professional en el sector vitivinícola. L’any  1962 es va engegar el Celler de Viticultors de Vilanova i la Geltrú i en va formar part de la junta rectora. Des de l’any 1998 n’és el president.

Va formar part de la fundació de l’escola Camp Joliu a l'Arboç del Penedès, obra social de Caixa del Penedès, i també va participar a la junta de l'escola durant 30 anys.

L’any 1964 va formar part de la Junta de la Caixa Rural de la UCAC i en va ser vicepresident fins la seva dissolució.Va ser l´impulsor del sindicat agrari Associació de Viticultors del Penedès, fundada a Vilafranca del Penedès l’any 1974.

L'any 1985 el Celler de Viticultors va entrar a formar part de CEVIPE, cooperativa de segon grau, i en va ser president (1992-2006). Al llarg de la presidència de CEVIPE el van nomenar membre de junta del Consell Regulador del CAVA, i va ser- ne membre durant 16 anys, durant els 8 últims anys amb el càrrec de vicepresident.

·        Jacinto  Romaní Serra (78 anys) - Amposta

Exemple de treballador incansable, l’any 1953, recent acabada l’escola, va començar a treballar com a administratiu a Talleres Lázaro d’Amposta. Posteriorment, va treballar com a tractorista i conductor de camió. L’any 1965 va entrar a treballar com a soci i conductor de la primera grua per a remolcatge de camions, i dos anys més tard els socis li van proposar que s’encarregués del negoci a canvi d’un arrendament.

L’any 1977, amb el seu germà, va constituir la societat Grues Romaní, que ha anat creixent i en l’actualitat disposa de 40 vehicles i d’una plantilla de 28 treballadors. L’any 1992 va constituir la societat Grues Ribera d’Ebre de Mora la Nova.

L’any 2015 va dissenyar i patentar unes pinces per manipular blocs de formigó i pedra d’entre 5 i 80 tones i altres estris de manipulació de càrregues i dragatges com a complement a la grua, com pops i bivalves que estan en procés d’homologació.

En l’actualitat, està al capdavant de l’empresa encarregant-se de les reparacions de les averies dels vehicles, supervisió de les maniobres i disseny de complements d’elevació.

·        Tomàs Palos Redondo (73 anys) - Jerez de la Frontera (Càdis)

Graduat  en l’especialitat de joieria a  la  Llotja de Barcelona, ha exercit com a joier durant més de 50 anys. També va treballar durant 30 anys de professor a l’escola d’Art i Disseny a Tarragona.

Guardonat en diverses ocasions, és un joier de reconegut prestigi que ha fet exposicions de la seva obra a Tarragona, Valls, Salou, Cambrils, Barcelona, Girona, la Corunya, Palma de Mallorca, Valladolid, Sevilla, Pamplona i Còrdova. A més, té peces exposades a salons de joieria a: Basilea, València, Maó i Barcelona.

L’any 2012, el Palau de la Diputació li organitzà una exposició homenatge de joies amb dedicatòria, en què alumnes, exalumnes, professors de joieria d’altres escoles i amics joiers es van reunir per dedicar-li una de les seves joies.

·        Casilda Gómez de la Peña (75 anys) - Hontomin-Merindad del Rio Ubierna, Burgos

De formació autodidacta, ha treballat la major part de la seva vida laboral a la Fundació MAP, entitat dedicada a crear els suports necessaris per millorar la qualitat de vida i fer realitat la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat de la comarca del Ripollès.

La Fundació ha anat creixent amb serveis i equipaments i s’ha convertit en una entitat capdavantera del sector. L’any 2007, es va jubilar, tot i que continua exercint com a presidenta del patronat fins a dia d’avui.

La seva implicació i sensibilitat a favor de les persones en risc d’exclusió social, va fer possible la creació de la Taula d’Inclusió Social del Ripollès. Des de l’any 2012 col·labora amb Caritas Diocesana de Vic i és directiva de Cáritas Inter parroquial de Ripoll, contribuint a donar resposta als col·lectius de persones més vulnerables; treballant l’atenció, la promoció, els drets i la dignitat de les persones en situació de pobresa i d’exclusió social a través de programes i projectes de diferents àmbits.


·        Lourdes Beneria Farré (79 anys) - Boí       

Economista, professora, assessora governamental i catedràtica emèrita de la Universitat Cornell de Nova York, és considerada una de les millors especialistes en estudis d’Economia i Gènere vinculats al desenvolupament i la globalització.

Com a assessora experta en economia, ha col·laborat amb organismes internacionals com l’Organització Internacional del Treball (OIT) i UNIFEM de les Nacions Unides. Ha estat una investigadora prolífica, que ha fet aportacions destacables sobre la dona al Tercer Món, la divisió sexual del treball i el paper de la dona en el creixement econòmic.

Ha format part del Directori d’Experts del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament sobre la pobresa a l’Amèrica Llatina i el Carib, i ha estat membre de l’equip d’investigació del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

En els últims anys, la seva recerca s’ha concentrat en la feminització de les migracions internacionals i els efectes de la crisi sobre el mercat de treball i la cura assistencial a Espanya. En aquest sentit, les seves aportacions han contribuït a fer realitat la integració laboral de les dones, lluitant contra la desigualtat de gènere.

·        Josep Vidal Forcada (89 anys) - Badalona

Autodidacte de formació, als 13 anys es va fer aprenent de “Talleres Vulcano” de Lleida, iniciant el seu ofici com a mecànic. Als 31 anys, va crear al seu propi taller i actualment desenvolupa la seva activitat al Polígon Industrial el Segre de Lleida, sota la denominació comercial “Aplicacions Mecàniques Vidal”.

Es va especialitzar en la reparació de maquinària hidràulica i pneumàtica; fabricació, fresat i rectificat; inclús de precisió, de tot tipus de peces i engranatges per a motors i màquines. Va aconseguir adaptar-se a les exigències del mercat amb treballs de gran qualitat, especialment en metalls d’alta duresa, com l’acer i el titani. Això ha significat el reconeixement d’empreses punteres en el seu sector, malgrat tenir una empresa petita amb una plantilla de 9 treballadors fixos, alguns d’ells amb més de 44 anys d’antiguitat.

Amb 75 anys d’activitat professional ininterrompuda, destaquen la seva tenacitat, iniciativa i esperit emprenedor que li han permès fer-se a si mateix i considerar-se un referent, tant pels empresaris com pels operaris del sector i de la societat en general.

·        Antonio Victoriano Molina Cofrade (60 anys) - Argamasilla de Calatrava, Ciudad Real

Ha desenvolupat la seva carrera professional en el sector de la seguretat privada. L’any 1977 va començar a treballar a l'empresa de seguretat "Transportes Blindados  S.A.", posteriorment subrogat a Prosegur S.A. en la qual encara continua com actiu.

Durant gairebé 40 anys en el sector de la Seguretat Privada ha prestat servei, entre d'altres empreses, en la Petroquímica de Tarragona i a les dues Centrals Nuclears de la província.

Sempre ha estat compromès amb la formació contínua impartida, perquè els vigilants poguessin desenvolupar la feina de la manera més adequada, organitzant els cursos a Prosegur i al sindicat USOC.

·        Montserrat Padilla Merino (66 anys) - Barcelona

Autodidacta, amb gran iniciativa i treballadora rigorosa, aprèn al costat de Francesc Diéguez, administrador de Càritas, del que posteriorment n’agafarà el relleu.

Amb 16 anys, va començar a treballar a Càritas Diocesana de Barcelona fins a l’actualitat. Durant aquests anys, ha desenvolupat una llarga trajectòria en l’àmbit social. El creixement de la institució va de la seva mà. De les 10 persones assistentes socials que tenia Càritas en els seus inicis ha passat als 140 treballadors i 2.414 voluntaris que hi ha en l’actualitat.

Actualment, com a administradora i secretària general de l’entitat, compta amb 9.082 socis i donants, i gestiona un pressupost de més de 23 milions d'euros. Des de 1987 forma part del Consell Diocesà de Càritas i de la Comissió Permanent, a més de representar l'entitat a Càritas Catalunya, Càritas Española i molts altres espais institucionals.

·        Felipe Barrera Ordoñez (56 anys) - Morón de la Frontera, Sevilla

Ha desenvolupat la seva carrera professional en el sector del Metall. Va arribar a Barcelona l’any 1966, i el 1969 va començar a treballar a Tacer Instaclack Internacional SA fins que es va jubilar a l’any 2013.

L’any 1977 es va afiliar a UGT, i al 1978 va ser escollit Delegat de personal de la seva empresa. L’any 1982, va ser el Secretari General d’Acció sindical de la Unió Intercomarcal del Barcelonès Nord- Maresme, i al 2000, el varen nomenar Secretari Comarcal de la Delegació de la UGT a Catalunya al Barcelonès Nord, càrrec que exerceix en l’actualitat.


·        Alfons Labrador Tamés (70 anys) - Panes, Astúries

Ha desenvolupat la seva carrera professional en el sector de la química farmacèutica a Ferrer Internacional i a Laboratoris Robert, companyia de la qual va ser president del comitè d’empresa.

Posteriorment, va exercir diverses responsabilitats a CCOO de Catalunya com, per exemple, secretari de Comunicació, secretari d’Organització i vicesecretari general.

Va dirigir la revista Lluita Obrera, màxim òrgan d’informació de CCOO, i actualment és el responsable d’Estudis del sindicat i president de la Comissió de Garanties així com conseller del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC).

·        Joan Santaulària i Segura (80 anys) -  Barcelona

Enginyer tècnic industrial, ha desenvolupat la seva carrera professional en el sector de la construcció.

Ha estat president (1998-2006) del Gremi de Constructors d’obres de Barcelona i Comarques (1998-2006); vocal del Consell General a Fira de Barcelona; vocal a Construmat; i vocal de la Gestora de Runes.

A més, ha estat president de la Federació Catalana de la Indústria, el Comerç i els Serveis de la Construcció (2009-2016); soci Honorari de PIMEC i des de l’any 2008 és el president de la Fundació Laboral de la Construcció i president de Gavà Polígon Industrial.

·        Eusebi Cima i Mollet (72 anys) Terrassa

Va estudiar PADE a IESE i va col·laborar durant més de 25 anys en revistes tèxtils fent-hi articles tècnics d’interessant divulgació. Ha participat en més de 40 congressos i seminaris tèxtils i empresarials d’arreu, com a coneixedor de la realitat econòmica catalana i espanyola.
Ha participat en diverses organitzacions empresarials i cíviques, i ha ocupat diversos càrrecs rellevants, entre els quals destaca la Presidència de l’Institut Industrial de Terrassa (1988-2005), i la Presidència de la Patronal Cecot 1988-2005).

Per l’impuls donat a aquestes organitzacions, ha estat elegit Membre del Comitè Executiu de la Confederació Empresarial de la província de Barcelona (CEB), del Comitè Executiu i la Junta Directiva  de  Foment  del  Treball  Nacional i de la Junta Directiva de  la Confederación Empresarial de Organizaciones Empresariales (CEOE) a Madrid.

Ha estat President de FEPIME Catalunya i   en l’actualitat presideix el Consorci Sanitari de Terrassa.

·        Vicenç Paituvi Pera (76 anys) - Santa Maria de Palautordera

Per tal de canalitzar els interessos i els esforços de les petites i mitjanes empreses instal·ladores, va ser un dels fundadors de l'Associació d’instal·ladors d'Electricitat, Fontaneria i Gas i Afins del Vallés Oriental l’any 1977. Actualment, és el president d’aquesta associació, la primera entitat federativa de la comarca escollida democràticament.

Ha participat en la fundació de moltes associacions a Catalunya i ha estat un dels promotors i  fundadors del Gremi Federatiu, integrat per diverses associacions, que s’ha transformat en la Federació d'Associacions Empresarials del Vallés Oriental (FAEVO).

Ha estat promotor i fundador de la Federació Catalana d'Associacions Empresarials (FERCA), l’Associació de Gremis Instal·ladors de Catalunya (AGIC) i des de l’any 2005 és el president de la delegació de la Patronal PIMEC al Vallés Oriental.

·        Joan Turull i Estatuet (71 anys) - Sabadell

Format a la Pastisseria Sabat de Sant Cugat,  als 21 anys es va fer càrrec de la pastisseria familiar, pastisseria Turull de Terrassa, on encara és el titular. Ha participat en la realització de diverses i espectaculars creacions pastisseres, com la maqueta de xocolata de l'anella olímpica, que fou Rècord Guinness l’any 1984. Va ser un dels primers pastissers de l'Estat espanyol a elaborar productes per a persones celíaques l’any 1974.

Ha rebut diverses distincions i premis honorífics al llarg de la seva trajectòria professional, i entre altres activitats destacades ha estat Membre fundador del Grup Català de Mestres Pastissers-Pastis grup (1970-1990); Vicepresident de la Junta Directiva del Gremi de Pastisseria de Barcelona (1991-1995); President  del Gremi de Pastisseria de Barcelona (1995-2014) i Vicepresident de la Confederación Española de Empresarios Artesanos de Pastelería (1995-2014).

També ha estat Vicepresident de la Junta Directiva del Consell de Gremis de Catalunya i de la Confederació de Comerç de Catalunya (1995-2012); 1997-2014 President de la Federació Catalana de Pastisseria; 1997-2014 President de la Fundació de l'Escola de Pastisseria i Museu de la Xocolata de Barcelona (1997-2014); Membre de la Junta Directiva de Foment de Treball (2005-2012); i Membre de la Junta Directiva de PIMEC (2012-2014).

Va ser un dels socis fundadors del Museu de la Xocolata de Barcelona, i l’any 2004 va promoure la creació de la nova Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, i va ser President i impulsor del Saló de la Xocolata de Barcelona (2005-2006).

·        Vicenç Navarro Serra (73 anys) - Sabadell

Mestre i historiador, sempre ha treballat en el Centre d'Estudis Serra, escola laica i d’arrel catalana de Sabadell fundada pel seu avi l’any 1925, exercint sense interrupció la professió de docent i de director del centre fins a la seva jubilació.

Humil, de barri obrer, l’Escola Serra és avui en dia una escola moderna i activa, i que alhora ha aconseguit tenir un claustre de professorss en augment progressiu, en funció de la constant creació de llocs de treball estables que dona i assegura la continuïtat al seu Projecte Educatiu.

Entre altres activitats destacades és Membre de la Comissió Permanent de l'Associació de Centres Autònoms de Barcelona; Vicepresident Primer de l'Associació de Centres Autònoms de Barcelona; i membre cofundador de la Confederació de Centres Autònoms de Catalunya de la qual n’és directiu.

Plaques al treball President Macià

El Govern ha acordat atorgar la Placa al treball President Macià a les institucions i empreses següents:

·        Cellers Domenys i Secció de Crèdit, SCCL - Sant Jaume dels Domenys

Des de principis del segle XX, el treball constant, el servei, l’atenció als socis i clients i la il·lusió han estat els motors per convertir-se en una entitat competitiva, arrelada al territori i compromesa amb l’entorn. El fruit de l’esforç de moltes generacions ha convertit l’entitat en una de les principals cooperatives vinícoles de Catalunya.

Gestiona 7 àrees productives del territori català: tres ubicades al Baix Penedès, tres a la Conca de Barberà i una a l’Alt Camp, amb el reconeixement de 5 importants denominacions d’origen: DO Cava, DO Penedès, DO Conca de Barberà, DO Catalunya i DO Ciurana.

L’activitat productora de vins i caves, a través dels diferents cellers de la cooperativa, és la principal tasca que duu a terme Cellers Domenys, amb una producció superior als 25 milions de quilos de raïm anuals.

D’altra banda, té producció d’olis, verge extra, 100% arbequina, emparats per la DO Siurana, i comercialitza altres produccions agrícoles com cereals i ametlles.

·        Ontanyanes. Estratègies creatives per a la dinamització local. SLL - Rialp

L’empresa Ontanyanes ofereix serveis de suport tècnic, principalment a les entitats públiques, per tirar endavant i gestionar projectes de dinamització en qualsevol dels seus àmbits (cultural, social, econòmica, etc.)

Va néixer de la voluntat de canvi en positiu, d’un estret sentit de pertinença a un territori i amb una vocació pública. Està format per un equip de persones que des dels seus inicis treballen per la dinamització rural, partint de la base que és necessari un enfocament pluridisciplinar i transversal.

Una de les iniciatives de dinamització local, que fa conjuntament amb “l’Associació Rurbans”, és  ”L’Escola de Pastors de Catalunya” nascuda amb l’esperit de formar una nova generació de pagesos que puguin ser el relleu generacional del sector primari a Catalunya.

·        Cooperativa Promotora de mitjans audiovisuals “Drac Màgic” - Barcelona

Fundada l’any 1970, és una cooperativa d’iniciativa social dedicada a l’estudi i a la divulgació de la cultura audiovisual i la seva utilització en diverses activitats educatives, socials i culturals.

Difon les produccions audiovisuals a les escoles i instituts, fomentant l’anàlisi dels continguts i l’aprenentatge del llenguatge audiovisual. També ha estat una de les entitats iniciadores rellevants en el doblatge del cinema infantil al català.

És un referent sobre l’anàlisi de la representació de les dones en els mitjans de comunicació audiovisuals i en l’autoria cinematogràfica. Ha estat la impulsora de la Mostra Internacional de Films de Dones, que ja té 25 anys, i forma part de  TRAMA (Coordinadora de muestras y festivales de cine, video y multimedia realizado por mujeres); CCP (Consell de Coordinació Pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona); i ECFA (European Children’s Film Association)

·        Destil·leries Bosch SL, Sant Quirze de Besora

Empresa familiar amb 125 anys d’història que va iniciar  la seva fabricació a Sant Quirze de Besora. Va més enllà del negoci de la fabricació de licors catalans i aposta per fer país i revaloritzar els productes artesanals de la terra.

En aquesta línia, l’empresa és membre fundadora del col·lectiu Osona Terra (associació que aplega a desenes de pagesos, artesans i oficis de boca de la comarca).

Aquesta empresa sempre ha vetllat perquè la ratafia sigui considerada el licor nacional català, prova d’això és la posada en marxa de la DO RATAFIA CATALANA, que recentment s’ha reformulat en forma d’una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i que actualment té plena vigència.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local