Hipoteca

La justícia europea obliga els bancs espanyols a retornar íntegrament les clàusules sòl

La sentència del Tribunal de Luxemburg costarà a les entitats financeres 5.000 milions d’euros

Una dona amb una pancarta en contra les clàusules sòl, davant la seu del Banc d'Espanya. ACN

Una dona amb una pancarta en contra les clàusules sòl, davant la seu del Banc d'Espanya. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea obliga els bancs espanyols a retornar íntegrament tots els diners de les clàusules sòl cobrats de més, des de l’inici del préstec, i no només a partir del 9 de maig del 2013. Els jutges de Luxemburg han fet pública aquest dimecres una sentència que contradiu la recomanació de l’advocat general del Tribunal i la justícia espanyola de limitar en el temps la devolució dels diners als consumidors per protegir l’estabilitat del sistema financer. Aquest revés judicial pot costar als bancs de l’Estat entre 5.000 i 7.000 milions d’euros. Aquestes clàusules irregulars, en la lletra petita dels contractes, obligaven els hipotecats a seguir pagant uns interessos mínims, tot i que els tipus haguessin caigut fins al 0% o en negatiu.

“La jurisprudència espanyola que limita en el temps els efectes de la declaració de nul•litat de les clàusules sòl dels préstecs hipotecaris a Espanya és incompatible amb la legislació comunitària”, adverteixen els jutges de Luxemburg. Aquesta “limitació”, afegeix la seva sentència, “fa que la protecció dels consumidors sigui incompleta i insuficient” i, per tant, “no és un mitjà adequat i eficaç per aturar l’ús de les clàusules abusives”. El Tribunal dóna la raó a la Comissió Europea, que havia alertat que permetre que els bancs es quedin amb els diners cobrats entre el 2009 i el 2013 "serà un incentiu econòmic clar i evident" perquè continuïn imposant als seus clients aquestes clàusules abusives.

La justícia europea replica l’espanyola que “la declaració judicial del caràcter abusiu d’una clàusula ha de tenir com a conseqüència el restabliment de la situació en què es trobaria el consumidor si no hagués existit aquesta clàusula”. I és que tot i que el Tribunal Suprem espanyol va declarar abusives la majoria d’aquetes clàusules, en va limitar la compensació: només es tornarien els diners cobrats a partir del 9 de maig del 2013. Finalment, però, els jutges de Luxemburg obliguen a retornar els diners també amb efectes retroactius, des del 2009. Segons càlculs del Banc d’Espanya, aquesta sentència suposarà un revés d’entre 5.000 i 7.500 milions d’euros per als bancs.

Finalment, els jutges rebutgen l’opinió del seu advocat general, Paolo Mengozzi, que el 13 de juliol havia assegurat que "la limitació en el temps dels efectes de la nul•litat de les clàusules sòl incloses en els contractes de préstec immobiliari a Espanya és compatible" amb la legislació comunitària. Mengozzi va defensar que calia "ponderar", fer equilibris, "entre la protecció dels consumidors i les repercussions macroeconòmiques associades amb l'amplitud amb què es van fer servir les clàusules sòl". Excepcionalment, doncs, tornar només els diners cobrats després del 2013 no suposa "trencar l'equilibri en la relació existent entre el consumidor i el professional" bancari, havia assegurat. Les sentències del Tribunal confirmen l’opinió de l’advocat general en dos de cada tres casos, però aquest dimecres els jutges l’han desestimada.


Impacte en els bancs catalans

Banc Sabadell considera que les seves clàusules són "transparents" i que compleixen amb els requisits que el TS va establir i, per tant, no estan afectades directament per la sentència del TJUE. Fonts de l'entitat bancària asseguren que els seus clients han estat informats "complint amb els requisits" i afegeixen que davant les peticions "puntuals" el banc ja ha arribat a acords amb els clients.

Amb tot, les provisions genèriques de Banc Sabadell per a fer front als pagaments cobreixen "suficientment" qualsevol contingència, segons l'entitat.

CaixaBank ja va anunciar en el seu moment que la retroactivitat total de les clàusules sòl dels contractes hipotecaris podria tenir un impacte en els seus comptes de 750 milions d'euros aproximadament. Davant d'això, fonts de l'entitat recorden que tenen constituïda una provisió per import de 515 milions d'euros.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local