Imatge d'un home fent la sol·licitud de la RGC a l'oficia del SOC del carrer Sepúlveda de Barcelona el 15 de setembre de 2017. ACN
ACN/ Elisenda Rosanas |
Barcelona
15-09-2017 15:43
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ja tenen més de 3.000 cites prèvies per tramitar la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i 232 cites programades més tindran lloc a les Oficines d'Atenció Ciutadana i Oficines d'Afers Socials, en funció dels perfils dels sol·licitants. En només una setmana, el telèfon que s'ha posat en marxa ha rebut fins a 9.200 trucades i el web, 18.000 visites. Per aquest motiu, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha reconegut que les primeres setmanes es pot donar un cert ''col·lapse'' però ha recordat que totes les cites prèvies fixades abans del 15 de novembre permetran cobrar l'ajut des del primer dia, és a dir, aquest divendres.
El SOC s'encarregarà de recollir a informació i la documentació dels sol·licitants i des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, es discernirà entre les persones que poden treballar, activables, i les que ja no ho poden fer. En funció d'aquesta condició, el tràmit s'acabarà, en el primer supòsit, al SOC, que s'encarregarà de fer un seguiment pel pla d'ocupació, i pels no activables, l'expedient es derivarà als serveis socials que, amb coordinació amb les entitats, abordaran un pla d'inclusió per a aquestes persones beneficiàries de la nova ajuda.
Així ho ha detallat la consellera Dolors Bassa, en una visita a l'oficina del SOC del carrer Sepúlveda de Barcelona, en les primeres hores d'implementació del nou ajut. Bassa ha reiterat la importància d'aquest ''nou dret social'' per a reduir les desigualtats a Catalunya però ha demanat ''paciència'' per si durant les primeres setmanes, hi ha cert ''col·lapse''.
Bassa també ha recordat també que el Departament compta amb la col·laboració d'entitats socials per informació i gestionar l'ajut, i que, automàticament, les associacions acreditades per la Renda Mínima d'Inserció (RMI) ja tenen l'acreditació per a la RGC. Bassa també ha explicat que s'està treballant amb els impulsors de la ILP que han fet possible la llei, per elaborar el reglament amb un marge de 5 mesos i per això, ha reconegut ''constant comunicació i contacte''.
La consellera també ha explicat que els darrers dies s'ha fet seguiment de les persones contractades per poder gestionar i informar sobre la RGC i que durant encara tot el mes de setembre, es faran accions formatives.
''Podré viure a un lloc millor''
En Rafael Ruiz és una de les primeres persones que ha sol·licitat d'ajut. Té 60 anys i des de fa sis anys, no treballa perquè l'empresa on feia de cap de compres, una botiga de discos, va tancar. Actualment cobra uns 430 euros mensuals, d'una ajuda per a majors de 55 anys, i si li atorguen la RGC, que sortint de la sol·licitud s'han mostrat convençut que serà acceptada, passarà a cobrar-ne 564, lligats al pla d'inserció laboral o social. Per això considera que és ''molt important'' perquè podrà com a mínim anar a un altre lloc per viure, i deixar l'habitació actual per la qual paga més de 200 euros. En Rafael ha reconegut que té ''sort'' de tenir amics i la seva mare, que li pot donar suport.
Per cobrar la RGC s'ha de ser major de 23 anys, no disposar d'ingressos, rendes o recursos mínims durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud i no ser beneficiaris d'una prestació pública o privada de servei residencial. Durant la primera fase, la RGC només serà compatible amb les rendes de treball a temps parcial de famílies monoparentals. La implementació de la RGC serà gradual i aquest 2017 es preveu que la quantitat màxima sigui el 80% de l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), i per tant, es calcula que el 2020, serà de 664 euros.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!