Sindicats

CCOO alerta de més precarietat laboral per un creixement feble i sense canvi de model productiu

Davant les dades de l'atur registrat fetes públiques el sindicat alerta que les dones continuen sent les més perjudicades davant la recuperació del mercat de treball

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

CCOO ha alertat de la creixent precarietat laboral pel fet que se segueix en ''un model de creixement feble i sense consolidació d'un canvi de model productiu''. El mes de desembre de 2017 ha deixat una xifra de 418.018 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), el que significa una reducció interanual del 7,9% (35.627 aturats menys que fa un any. El sindicat remarca que tot i la disminució Catalunya té més de 400.000 persones que cerquen feina i a això cal afegir-hi ''l'efecte desànim'' com la no renovació de la demanda d'ocupació. Així mateix, CCOO assenyala que les dones continuen sent les més perjudicades davant una recuperació del mercat de treball ''desigualitària i inestable''.

CCOO remarca que es redueix l'atur a tots els sectors respecte ara fa un any i destaca el cas de la construcció i la indústria, que ho han fet amb una intensitat força superior a la resta. Això no obstant, lamenta que continua la diferència de ritme entre homes i dones en relació a la manca d'ocupació. Així mateix, indica que la recuperació del mercat de treball es tradueix en treball precari i en increment de les desigualtats.

Les dones representen el 55,7% del total de persones aturades. La reducció interanual de l'atur es produeix tant en dones com en homes, però amb una intensitat ben diferent. Si els homes a l'atur han reduït el nombre en un 10,8% les dones ho han fet en només un 5,4%. Respecte el novembre, les dones han reduït l'atur en un 2% mentre que els homes han incrementat en un lleuger 0,2%.

Les persones immigrants representen el 20,7% dels nous aturats registrats a Catalunya el darrer mes de 2017, el que significa un total de 86.528 persones. L'atur registrat d'aquest col·lectiu ha experimentat una reducció interanual del 3% percentatge que es tradueix en 2.679 persones aturades menys.

Segons CCOO el total de contractes registrats a Catalunya el mes de desembre és de 219.458, dels quals el 88% són de caràcter temporal. En relació al mateix mes del 2016, s'han signat 5.393 contractes menys (un 2,4% de reducció). En aquest període, la contractació indefinida s'ha reduït en 12 contractes, mentre que la temporal ho ha fet en 5.381 contractes menys. Pel sindicat això significa que continua l'abús de la contractació temporal evidenciant un mercat de treball inestable i amb una alta rotació laboral.

D'altra banda, el novembre va tancar amb 250.485 persones aturades que rebien algun tipus de protecció per atur. El sindicat assenyala que és preocupant que la meitat del pes de les prestacions siguin de caràcter assistencial, un fet que evidencia la baixa qualitat del sistema de protecció per atur.

Davant d'aquest escenari CCOO defensa un nou model productiu basat en l'ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius. Així mateix, demana enfortir la negociació col·lectiva per tal que s'estableixin increments salarials als convenis col·lectius, especialment en els nivells més baixos, i que l'aplicació del Salari Mínim Interprofessional (SMI) sigui efectiva. A més, el sindicat es reafirma en l'exigència al govern espanyol de la necessitat de derogar la Reforma Laboral per garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l'estabilitat i combatre la precarietat laboral, a través del Diàleg Social. Finalment, considera que calen més i millors polítiques d'igualtat lligades a polítiques actives d'ocupació pensades per a les dones per reduir la gran bretxa que existeix. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local