Primer pla d'una planta de cereal poc crescuda per culpa de la sequera en una finca de la Segarra, el 23 de gener de 2018. ACN
ACN |
Barcelona
24-01-2018 10:16
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Després d'un estiu càlid sense precipitacions abundants i una tardor on les pluges tampoc han fet gaire acte de presència, l'hivern a Catalunya continua essent meteorològicament parlant molt sec, un factor que està acusant a diversos cultius de secà del país que es veuen afectats per la falta d'aigua. Un exemple el trobem a la Segarra i l'Urgell, on el cereal que es va sembrar a la tardor no creix perquè al terreny no hi ha saó i a finals de gener, la planta té la mida de la segona setmana després de la plantació. A les Terres de l'Ebre els cultius més afectats són l'olivera i els cítrics amb un descens de producció de fins al 60%, i al Baix Llobregat es tem que l'abastament d'aigua per regar de la Baells sigui objecte de restriccions perquè el pantà es troba al 48%. D'altra banda, la calor avançada amb temperatures superiors als 20 graus preocupa al sector fructícola de Ponent per una possible floració avançada dels arbres que després es podria veure afectada per gelades tardanes.
Tot i que el cereal que es va sembrar a la tardor a les zones de secà de l'Urgell i la Segarra va poder créixer en la seva fase inicial, la falta de precipitacions ha provocat que la vegetació hagi patit un retard accentuat que en algunes finques és de fins a dos mesos del seu cicle habitual. Això fa que la planta només mesuri uns dos centímetres d'alçada quan a aquesta època de l'any ja hauria de superar el pam de terra. Segons Ramon Augé, responsable d'UP a la Segarra, a banda de la sequera aquesta problemàtica deriva del fet que al novembre hi va haver moltes gelades continuades, que ''van fer baixar la temperatura del sòl'' de forma ràpida i això no va permetre el desenvolupament del blat i l'ordi.
Un altre factor que està jugant en contra dels productors de cereal és el fet que enguany hi ha hagut poca boira, un fenomen meteorològic que aporta humitat al terreny i per tant ''fa saó'' que permet alimentar el creixement de la planta. Augé alerta que la collita del juny ''serà molt minsa'' i difícilment es podrà arribar als 4 o 5.000 quilos per hectàrea que s'aconsegueixen en un ''any bo''. És més, segons Augé, encara que plogui les properes setmanes, ja no s'aconseguirà una producció òptima, per la qual cosa, el sector confia en l'assegurança per sequera que en aquest cas els permet cobrar fins a 2.500 quilos per hectàrea.
Pendents de les properes setmanes a la Catalunya Central
Als territoris de la Catalunya Central encara és d'hora per valorar quina incidència tindrà la sequera en els conreus. Ara per ara, els camps es troben en plena hivernació i no serà fins d'aquí unes setmanes que els cultius començaran a créixer i els pagesos podran fer les primeres estimacions. Amb tot, segons han apuntat des d'Unió de Pagesos, les comarques que previsiblement podrien quedar més afectades seran l'Anoia i el Bages.
Els productors de fruita dolça de Lleida es mostren preocupats per l'avançament de la floració en préssec i nectarina
Pels productors de fruita dolça en aquests moments no existeix una especial preocupació relacionada amb la sequera ja que tot indica que la pròxima campanya de reg està garantida. Tot i això, si persisteix aquesta important sequera i en les pròximes setmanes i mesos no comença a ploure i no neva de forma suficient a les comarques pirinenques si que es podria arribar a donar algun problema per manca d'aigua amb vista a mitjans o finals de la temporada d'estiu, que podria obligar a aplicar algun tipus de restricció, segons el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué.
El que sí que preocupa més als fructicultors és l'avançament que podria donar-se en la floració, sobretot en aquelles varietats més primerenques de fruita de pinyol, tenint en compte les elevades temperatures que s'estan registrant a les comarques de Lleida des de l'inici d'aquest any que arriben als 16 i 17 graus de temperatura i fins i tot als 20 algun dia. Roqué explica que els arbres fruiters necessiten hores de fred per poder hivernar, quan s'atura el flux de la saba de l'arbre i aquest descansa, però enguany aquest hivern "anormal" està fent que els arbres no hagin tingut les suficients hores de fred que necessiten a l'hivern.
El responsable d'Asaja Lleida confia que acabi arribant l'onada de fred prevista pels pròxims dies ja que "tot això tornarà a posar l'arbre al lloc que pertoca per l'època". Però Roqué adverteix que, en cas contrari, es produirà un avançament de la floració d'entre uns 10 o 15 dies en presseguers i nectariners que en cas d'una gelada durant el mes de març podria malmetre bona part de la producció com ja va passar l'any 1991. En una temporada normal el període de floració de la fruita de pinyol no es produeix entre mitjans i finals de març.
Alerta de restriccions d'aigua al Parc Agrari del Baix Llobregat
Al Baix Llobregat la manca de pluges de moment no ha afectat els conreus del Parc Agrari on s'està podent regar amb normalitat. Això sí, la zona, que s'abasteix principalment d'aigua del pantà de la Baells (actualment està al 48% de la seva capacitat), podria patir restriccions en cas que s'activi l'alerta per sequera si les reserves d'aigua als embassaments cauen per sota del 35%. Des d'Unió de Pagesos s'alerta també que els cirerers del nord de la comarca, malgrat no necessitar gaire aigua, podrien patir si la sequera persisteix.
En vista el futur i davant nous possibles episodis de sequera com l'actual, els agricultors confien que l'inici de la reutilització de les aigües de la depuradora del Prat que l'ACA i l'AMB van acordar ahir dilluns serveixi per allunyar el fantasma de les restriccions per regar. I és que en un parell de mesos, part de l'aigua que es depura a la instal·lació es podria fer servir si calgués per regar els conreus del Baix Llobregat quan les reserves baixin del 70%.
Importants afectacions en l'olivera i els cítrics de l’Ebre
A les Terres de l'Ebre, de moment els cultius més afectats per la sequera són l'olivera i els cítrics. En aquesta darrera campanya que acaba ara, l'olivera ha patit ja un descens de la producció que arriba en alguns casos al 60%, però si no plou en les properes setmanes, des del sindicat d'UP ja alerten que la propera temporada serà encara pitjor. "L'arbre no ha vegetat i té poca flor però si persisteix la sequera, la flor se seca i no es desenvolupa l'oliva", ha explicat Hilari Curto, responsable d'UP a les Terres de l'Ebre.
El problema de la manca de pluja amb els cítrics, en canvi, és que es tracta d'un cultiu que necessita molta aigua i s'incrementen els costos per l'augment del funcionament del reg de suport. Cal bombejar els pous de dia i es disparen les despeses del pagès, un fet que també es repeteix amb els fruiters, que amb les actuals temperatures suaus, a sobre, poden alterar el seu ritme de floració i augmentar el risc de plagues i malalties.
Des dels sindicat agrari no es descarta també que si els nivells dels pantans segueixen caient arribin restriccions d'ús d'aigua fins i tot en cultius com l'arròs -a Extremadura han demanat que es conreïn menys hectàrees-. "Aquí no estem en aquest punt però no sabem quin panorama ens podem trobar a l'estiu", ha advertit Curto. La salinitat de l'aigua dels pous és un altra de les conseqüències de la falta de pluja ja que els aqüífers baixen i hi penetra la capa salina. El problema s'ha començat a detectar a la zona ampostina del delta de l'Ebre.
"El panorama no és gens bo" i els costos de producció estan condemnats a disparar-se si no plou. "Si amb els preus dels darrers anys, que s'ha pagat molt poc pel gènere, a dures penes cobreixes costos, si aquests incrementen, l'explotació serà inviable total", ha lamentat Curto.
Un altre sector que s’ha vist directament afectat per la manca de pluges és el de la producció de mel. En aquest sentit, els apicultors calculen unes pèrdues d’entre el 50 i el 60%, especialment a la demarcació tarragonina. Segons ha apuntat Xavier Vela, president de JARC a Tarragona, si els arbres estan dèbils i floreixen menys, això fa que les abelles no puguin treballar al mateix ritme, atès que s’alimenten del pol·len de les flors.
La fruita seca i la vinya, els més afectats al Camp de Tarragona
Al Camp de Tarragona, preocupa especialment l’impacte de la sequera sobre la fruita seca. Els productors de secà estimen que un 5% dels arbres han mort, segons JARC. En aquests casos, s’ha perdut la producció d’enguany i la dels propers cinc, que és el temps que triga un arbre nou a produir de forma significativa. En aquest sector, el gra també tendeix a ser més petit i, per tant, es preveu collir-ne menys quilos.
La temporada de calçots també ha arrencat seca, però com que la majoria es produeixen en terrenys d'horta, els pagesos han pogut aportar-hi recursos hídrics. "La climatologia no és l'ideal, perquè li falta pluja, però la campanya no té cap problema, els calçots van creixent i arribarem a la producció dels últims anys", ha afirmat el president de la IGP Calçot de Valls, Francesc Xavier Amill, que espera una producció d'entre 12 i 13 milions de cebes.
La manca de pluges sí que s'està fent sentir en la vinya, on al Camp de Tarragona es reporten davallades de producció de fins al 50%. Les zones amb reg de suport se’n surten millor, però a les de secà la situació és de molta preocupació. “Fa dos anys que la pluviometria està molt per sota de la mitjana i, a banda de fer baixar la producció, no fa que hi hagi esperança de recuperació de cara a l’any següent”, ha remarcat el president territorial de JARC. El terreny sec i les altes temperatures com les dels darrers dies, a més, impedeixen que els ceps realitzin adequadament la seva “parada hivernal” per tornar a produir a la primavera.
Davant d’aquest escenari, en què “el canvi climàtic ha vingut per quedar-se”, JARC ha plantejat estudis de regadiu en zones on actualment no n’hi ha per fer front a la manca de pluges. De retruc, el sindicat ha reivindicat que les assegurances de tots els cultius contemplin la possibilitat de patir una incidència en quant a la sequera i que aquest factor quedi “ben quantificat i delimitat perquè el pagès s’hi pugui acollir”, ha insistit Vela
Girona se salva per les pluges de principis de gener
A les comarques gironines, els conreus no s'han vist especialment afectats per la falta d'aigua. El coordinador d'Unió de Pagesos (UP) a Girona, Xavier Frigola, ha explicat que les pluges generals i "generoses" que es van registrar el passat 7 de gener van permetre al sector respirar més alleugerit tot i que ha admès que, uns dies abans, estaven "nerviosos". "Portàvem dos mesos i mig de sequera i veiem que la collita podia anar molt malament", ha remarcat.
L'aigua d'aquella jornada, però, ha facilitat que el naixement de les sembres dels conreus (sobretot del cereal d'hivern) sigui "relativament bo". Tot i això, assegura que la previsió és que vagi una mica més tard del que és habitual. "Nosaltres el problema que tenen a d'altres punts de Catalunya no el tenim. El que ara hem d'esperar és que si les prediccions són bones, hi hagi pluja", ha dit.
Malgrat que les afectacions són baixes, Frigola ha explicat que alguns conreus de la colza, sobretot a la zona de l'Alt Empordà, s'han vist afectats per la falta d'aigua. "En algunes hectàrees i en sembres tardanes, la naixença ha estat bastant dolenta i això ha obligat, en alguns camps, a replantar i canviar-la per altres cultius com l'ordi", ha detallat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!