Multisectorial

L'impacte econòmic de la Fira de Novembre a Vilanova supera els sis milions d'euros (VÍDEO)

Un estudi encarregat per l'Ajuntament posa xifres a Expo Nadó, Temps de Vi i la Fira de Novembre

L'impacte econòmic de la Fira de Novembre a Vilanova supera els sis milions d'euros. Míriam de Lamo

L'impacte econòmic de la Fira de Novembre a Vilanova supera els sis milions d'euros. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Fira de Novembre de Vilanova genera un impacte econòmic de 6,2 milions d'euros a la ciutat, segons l'estudi que l'Ajuntament va fer públic ahir i que també analitza les fires  Expo Nadó i Temps de Vi. El document, elaborat per una empresa externa, determina que cada euro invertit a la Fira de Novembre suposa un retorn per a la ciutat de 119,83 cèntims, i fa possibles 56,1 llocs de treball equivalents a temps complet a la ciutat. Aquestes són algunes de les dades més significatives de l'estudi, amb el que l'Ajuntament vol “disposar de dades objectives” per  tal d'”establir estratègies”, en paraules del regidor de Promoció Econòmica, Juan Luis Ruiz, que va presentar el document en una roda de premsa ahir dimarts.

L'estudi ha estat elaborat per per Whatsons, una empresa vilafranquina que es dedica a avaluar l'impacte d'un esdeveniment sobre una economia local o comarcal. El treball assegura que per la darrera Fira de Novembre -té 26 edicions a les esquenes- van passar 79.000 persones, 34,7% de les quals tenien entre 35 i 44 anys, amb un 56,64% de dones i un 43,36 d'homes. Un 77,5% dels assistents provenien del Garraf, i un 9,7%, de la resta de la província de Barcelona. L'estudi també posa de relleu que un 84,7% dels visitants de la Fira ja hi havien assistit prèviament. La valoració global de l'esdeveniment és d'un 7,28 sobre 10, i l'impacte econòmic total -el volum de diners que genera en total la Fira, no només a Vilanova, tenint en compte la despesa del propi esdeveniment, la despesa per cada assistent o les subvencions rebudes- és de 9,2 milions d'euros. En aquest cas, el retorn per euro invertit és de 47,48 euros i els llocs de treball equivalents a temps complet són 87,9.

Temps de vi atreu 43.000 visitants

La Fira Temps de Vi, que enguany celebrarà la seva setena edició, va atraure 43.000 assistents, segons el treball. La franja majoritària de visitants també es trobava entre els 35 i els 44 anys -un 37,5%-, amb un 60,55% de dones i un 39,45% d'homes. Un 61,3% de les persones que hi van assistir provenien del Garraf i un 14,9% de la província de Barcelona. Fins a un 74,94% dels visitants ja havien estat en edicions anteriors. La nota global obtinguda per Temps de vi és la més alta de les tres mostres analitzades: un 8,12. En aquest cas, l'impacte econòmic total és de 3,4 milions d'euros, amb 32,86 euros retornats per cada euro invertit, i 27,6 llocs de treball. Si es té en compte l'impacte econòmic generat a Vilanova, la xifra és de 1.083.834 euros, amb 31,41 euros retornats i 8,8 llocs de treball.

Expo Nadó, la fira amb més assistents foranis

Expo Nadó és la fira més jove de les tres analitzades a l'estudi, amb només dues edicions. El treball assegura que l'any passat van passar-hi 31.000 persones, amb dues franjes d'edat molt majoritàries situades entre els 26 i els 34 anys (un 46,4%) i els 35 i els 44 anys (un 45,9%). Un 52,5% dels assistents eren dones, i un 47,5%, homes. És la mostra amb menys assistents del Garraf, només un 45,6%, i amb un 35,3% procedent de la província de Barcelona. Només un 32,33% de visitants ja havien assistit prèviament a la fira, que ha obtingut un 7,99 de valoració global. L'impacte econòmic total va ser de 2,7 milions d'euros, amb 42,97 euros retornats per cada euro, i 22,4 llocs de treball equivalents a temps complet. L'impacte econòmic a Vilanova va ser d'1,1 milions d'euros, amb 17,78 euros per euro invertit i 9,3 llocs de treball.

La  responsable de l'estudi, Rosa Badia, va deixar clar que si bé les xifres s'assistència “no són exactes”, els càlculs “són bastant aproximats”. Badia va destacar la importància de trobar un percentatge del 75% en el cas dels visitants que repeteixen i del 25% en el del que assisteixen a la fira per primera vegada, per tal de fidelitzar assistents sense estancar-se.

Fires “consolidades”

El regidor de Promoció Econòmica va destacar la “vitalitat” de les tres fires, “no només pel nombre de visitants sinó per l'impacte econòmic”. “Són fires consolidades que tenen una gran rebuda amb un impacte més enllà de la pròpia ciutat”, va dir Ruiz. El regidor també va posar de relleu el “treball que s'ha fet per mantenir l'alt nivell de consolidació de la Fira de Novembre”, l'únic dels tres certàmens organitzat per l'Ajuntament, atès que els altres dos han estat impulsats des del sector privat tot i que també compten amb ajut de l'administració local.

Per al responsable de Temps de vi, Carles Carbonell, disposar d'un estudi d'impacte econòmic com aquest “és una manera de poder millorar”. “L'important és sumar sinergies público-privades”, va afegir. Per la seva banda, la responsable d'Expo Nadó, Mayra Adell, va destacar les “coses positives que aporten” les fires a la ciutat. La intenció de l'Ajuntament és seguir realitzant estudis d'impacte econòmic per poder analitzar l'evolució de les tres fires, segons Juan Luis Ruiz.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local