Pla obert de l'escenari de l'Ateneu Igualadí durant la celebració del Fòrum Empresarial de l'Anoia dedicat al talent. ACN
ACN/ Mar Martí |
Igualada
18-04-2018 09:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Igualada ha acollit aquest dimarts al vespre la segona edició del Fòrum Empresarial Anoia –organitzat per la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA)-, que enguany s'ha dedicat a la manca de talent. En el transcurs de l'acte, s'ha presentat l'estudi 'Empresa i Progrés' on es posen de relleu algunes causes de la manca de personal especialitzat a la comarca, com són la formació, la mobilitat i les comunicacions, la demografia i el perfil de la mà d'obra. El president de la UEA, Blai Paco, ha destacat que una de les conclusions principals de l'estudi és que les empreses, institucions, joves i famílies han de treballar de manera conjunta per "donar a conèixer les possibilitats que té el territori a nivell d'ocupació i que hi hagi la formació equivalent perquè els joves puguin preparar-se i incorporar-se al mercat laboral". De la seva banda, la directora general d'Indústria, Àngels Chacón, ha dit que la situació de l'Anoia és equiparable a la d'altres comarques catalanes i ha posat de relleu que en els propers deu anys hi haurà 70.000 jubilacions en el sector industrial, dels quals tres quartes parts seran titulats tècnics i no universitaris.
La Unió Empresarial de l'Anoia (UEA) ha decidit abordar enguany la temàtica del talent, ja que ha estat una de les preocupacions manifestades reiteradament pels empresaris de la comarca. "Tenim una problemàtica recorrent vinculada al talent i a la dificultats per trobar recursos humans especialitzats i amb l'actitud adequada per incorporar-se al món laboral". Davant d'aquesta situació, la UEA ha elaborat un estudi, que ha comptat amb la participació de més de 300 empresaris, que analitza la situació econòmica a la comarca i apunta les causes principals de la manca de talent.
En concret, les dificultats principals amb què es troben les empreses de l'Anoia és en la recerca de personal amb una qualificació mitjana i superior. En concret, a l'Anoia hi ha 3.347 empreses, de les quals 655 corresponen al sector industrial. Una de les situacions amb què es troba la comarca és que hi ha una població envellida amb un gran nombre d'aturats de llarga durada –la majoria dones-.
D'altra banda, la comarca de l'Anoia té una taxa d'estudiants que cursen titulacions universitàries gairebé 4 punts per sota de la mitjana catalana. A més, tot i ser una comarca eminentment industrial, les titulacions científico-tècniques tenen menys atractiu pels estudiants anoiencs que les social-humanístiques.
El document també apunta que la població de l'Anoia té diversos deures pendents en matèria formativa com ara el coneixement de llengües estrangeres. Només un 21% dels anoiencs entre 16 i 65 anys parla bé una llengua estrangera, mentre que la mitjana catalana és del 30%. A més, la població en edat activa amb estudis post obligatoris és de les més baixes de Catalunya, així com també el domini de les noves tecnologies està per sota de la mitjana catalana.
L'estudi enumera diverses causes que accentuen la manca de personal format i qualificat a l'Anoia, entre les quals s'hi troba la manca d'experiència dels candidats, la falta d'una oferta formativa adequada a les necessitats empresarials, la manca de competències bàsiques transversals, les deficiències en les infraestructures viàries i les dificultats per trobar professionals que resideixin a la comarca o vulguin venir de fora.
El president de la UEA, Blai Paco, considera que un camp important per combatre aquesta situació és l'educació, no només la universitària sinó també la formació professional. En aquest sentit, Paco ha celebrat l'aposta de l'Ajuntament d'Igualada pel reforç del Campus Universitari amb la incorporació de nous estudis i creu que és important que "les empreses i l'administració s'alineïn per donar possibilitats a aquelles alternatives que tenen més sortides al territori".
De la seva banda, la directora general d'Indústria, Àngels Chacón, ha dit que la Generalitat també ha constatat la dificultat de trobar certs perfils professionals, sobretot en l'àmbit de la formació professional. De fet, Chacón ha dit que en els propers anys hi haurà 70.000 jubilacions en el sector de la indústria, que requeriran una gran demanda d'ocupació. D'aquesta, tres quartes parts serà de personal tècnic amb formació professional i no universitària.
Per això, Chacón veu important que Igualada potenciï no només els estudis universitaris sinó també la formació professional per poder "potenciar l'encaix entre l'oferta formativa la demanda que té el sector productiu".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Àngels Chacón
- Blai Paco
- Unió Empresarial de l’Anoia
- Argençola
- Bellprat
- Cabrera d'Anoia
- Capellades
- Carme
- Castellolí
- Copons
- El Bruc
- Els Hostalets de Pierola
- Igualada
- Jorba
- La Llacuna
- La Pobla de Claramunt
- La Torre de Claramunt
- Masquefa
- Montmaneu
- Òdena
- Orpí
- Piera
- Rubió
- Sant Martí de Tous
- Santa Margarida de Montbui
- Santa Maria de Miralles
- Vallbona d'Anoia
- Vilanova del Camí