Pla mig del bloc Anti-racista a la manifestació de la CUP sota el lema 'Construïm un a República per a les treballadores'. ACN
ACN |
Barcelona
01-05-2018 20:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Centenars de persones, prop d'un miler, han demanat aquesta tarda al centre de Barcelona pensions i salaris dignes en el marc de la manifestació anticapitalista de l'1 de maig. Els lemes que s'han sentit durant el recorregut, que ha començat a la plaça Universitat i que ha acabat a les tres xemeneies de l'avinguda Paral·lel, feien també proclames feministes, en favor dels immigrants i contra la repressió i per la llibertat dels presos polítics. Els convocants de la iniciativa han estat la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i altres organitzacions de l'esquerra anticapitalista, i ha comptat amb la representació de partits polítics com la CUP i els Comuns. A la pancarta principal es podia llegir 'Contra la precarietat, treball i pensions dignes'. Just darrera n'hi havia una altra amb el lema 'Contra la repressió. Llibertat presos'. A banda hi havia pancartes amb lemes feministes i altres en favor de la immigració.
Durant tot el recorregut pel carrer Pelai i la calçada de baixada de la Rambla, els manifestants han cridat consignes de tot tipus contra la precarietat laboral, a favor de les pensions dignes, contra la repressió política, contra la sentència de 'La Manada' i el masclisme, i a favor dels immigrants.
De fet, el col·lectiu de migrants i refugiats s’ha afegit a la manifestació sota el lema ‘El racisme ens tanca’, després d’iniciar una mobilització des de l’antiga escola Massana, ubicada a la plaça de Gardunya, darrere del mercat de la Boqueria. L’agrupació ha volgut reivindicar l’acollida de refugiats per part de Catalunya, la regularització de migrants sense contracte i l’obtenció de la nacionalitat sense examen, entre d’altres. “Sortim per demostrar que som treballadors i treballadores, malgrat que estem a l’economia submergida”, ha explicat l’activista pels drets dels ‘sense papers’ i membre del col·lectiu, Norma Falconi. Els immigrants van iniciar el darrer 21 d’abril una tancada de forma indefinida a l’escola de Massana per exigir aquestes reivindicacions.
Manifest de la CUP
Al final de la manifestació s'han llegit els diversos manifestos de les entitats participants. El manifest de la CUP reivindica que la república ha de posar al centre de l'acció política les condicions materials de vida de les classes populars i treballadores, que són les que més han patit "els estralls de la crisi i de les polítiques neoliberals, les retallades socials i les privatitzacions", i que la independència ha de resoldre els problemes quotidians de la ciutadania, i garantir una "vida digna lliure de patiment". Per l'esquerra independentista, les reformes laborals i de les pensions afebleixen els drets de treballadors i pensionistes i per això cal lluitar per recuperar aquests drets.
També recorden l'alta taxa d'atur, la temporalitat i precarietat laborals, la sinistralitat laboral i l'explotació dels immigrants, i les lluites de col·lectius com 'les kellys', els falsos autònoms de les cooperatives càrnies, o els desnonats. Però totes les mancances del mercat laboral "afecten a les dones en major mesura". A això, s'hi suma l'assetjament sexual a la feina i "la violència patriarcal".
El manifest recorda les aturades de país del 3 d'octubre i el 8 de novembre i la vaga general feminista del 8 de març, i considera que la lluita social afavoreix la nacional, i viceversa. "La república avançarà a mesura que la classe treballadora arrenqui millors condicions de treball. No hem de parar fins obtenir el control obrer i democràtic als centres de treball", assegura el text.
Per això, també critica "els aparells repressius de l'estat en la seva deriva feixista", i mostra la seva solidaritat amb els CDR i la Intersindical-CSC, així com amb els polítics presos o exiliats.
Per acabar, la CUP reclama un Estatut del treball dels Països Catalans, una jornada setmanal de 35 hores, un salari mínim de 1.200 euros i altres reivindicacions laborals tradicionals.
La CUP ha participat al matí i a la tarda en diverses manifestacions anticapitalistes en comarques de tot Catalunya, així com a València i Palma.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!