Nova etapa

El fons nord-americà Carlyle compra una participació majoritària de Codorníu per 390 milions d'euros

La companyia vitivinícola destaca que l'acord permetrà impulsar la internacionalització, a més de consolidar i donar continuïtat a l'estratègia del grup

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El fons nord-americà Carlyle ha arribat finalment a un acord per adquirir la majoria de les accions del grup Codorníu per un import de 390 milions d'euros, segons ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat la companyia a través d'un comunicat. Es preveu que l'operació es tanqui a finals d'any. La president de la companyia vitivinícola, Mar Raventós, ha destacat que l'acord "permetrà impulsar la internacionalització, a més de consolidar i donar continuïtat a l'estratègia del grup centrat en la construcció de marques de valor i prestigi”. El grup Codorníu Raventós va tancar el primer semestre del seu exercici fiscal 2017/2018 amb uns beneficis d'11 milions d'euros, el 61% més que el mateix període de l'exercici anterior, quan la companyia vitivinícola va liderar el mercat estatal, amb uns ingressos de 236 milions d'euros.

El fons d'inversió nord-americà Carlyle ha arribat finalment a un acord per adquirir la major part de les accions del grup Codorniu després que l'operació finalment hagi estat acceptada per una part dels accionistes familiars de la companyia vitivinícola. Raventós ha assenyalat subratllat que després d'analitzar "múltiples opcions" han arribat "a un bon consens amb molt potencial i llarga perspectiva de lideratge".

La companyia de cava remarca que amb la incorporació de Carlyle s'obre "una clara oportunitat" perquè Codorníu reforci "la seva línia ascendent de resultats" i apunta que aquest any té previst tancar el seu exercici fiscal amb un Ebidta de 26 milions d'euros, "oferint així una substancial millora de resultats, en línia amb el pla estratègic".

Per la seva banda, el director de Carlyle a Europa, Alex Wagenberg, ha qualificat de "gran orgull" poder formar part de Codorníu "amb una tradició única al món” i ha apuntat que esperen donar un impuls a la companyia "a través del creixement internacional, tant orgànic com a través de noves adquisicions".

La compra de Carlyle es fa efectiva després que fa uns mesos la presidenta del grup Codorniu, Mar Raventós, anunciés que s'agafaria la jubilació a finals d'aquest any. Raventós mantenia des de fa vint anys la presidència del grup.

El grup Codorníu Raventós té deu bodegues repartides a l'Estat, Argentina i Califòrnia i 3.000 hectàrees de vinyer propi i comercialitza sis marques vinícoles (Artesa, Codorniu, Legaris, Raimat, Scala Dei i Viña Pomal). La companyia va tancar el primer semestre del seu exercici fiscal 2017/2018 amb uns beneficis d'11 milions d'euros, el 61% més que el mateix període de l'exercici anterior, quan la companyia vitivinícola va liderar el mercat estatal, amb uns ingressos de 236 milions d'euros.

La companyia va atribuir els bons resultats al seu pla estratègic d'enfocar el negoci dels vins i caves de gamma alta, que ja representen el 55% de la facturació global de la companyia, un percentatge que el grup preveu que augmenti fins al 62% en aquest any fiscal 2017/2018. Javier Pagés, conseller delegat de la companyia, va recordar que en els darrers tres anys la facturació ha augmentat 20 milions d'euros amb les gammes com Vinya Pomal, Anna de Codorníu, Legaris i Raimat.

En el segment de cava, que representa el 50% de la xifra de negoci del grup, la companyia va registrar en el primer semestre fiscal un creixement del 3% en el mercat estatal.

El negoci de vins tranquils, que representa ja el 50% del grup, va créixer un 7% al mercat espanyol, un augment que s'ha donat de forma sostinguda per vuitè any consecutiu. L'àrea internacional representa el 47% de les vendes amb creixements "notables" de les gammes altes tant en cava com en vi.

CCOO demana garanties de futur per als treballadors de Codorníu

CCOO ha reclamat que aquesta operació de venda ha de garantir l’ocupació del grup i la consolidació d’un projecte industrial de futur. El comitè d'empresa i el sindicat han demanat una reunió "de caràcter urgent" a la direcció de Codorníu perquè compleixi amb la seva "obligació" d’informar a la representació dels treballadors sobre aquesta operació i exigir que es faci amb garanties per a les treballadores del grup.

Així mateix, també reiteren que exigiran a la nova direcció del grup garanties "d’estabilitat i de futur" per al conjunt de la plantilla i la definició d’un projecte industrial de futur per a la l'empresa de cava.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local