La primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, Maria Rosell. Ramon Filella
Ramon Filella |
Sant Sadurní d'Anoia
27-09-2018 13:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, Maria Rosell, ha viscut en primera persona l'evolució dels 22 anys d'existència del Cavatast. Des de la primera edició a l'actual, la fira ha anat creixent de manera constant fins arribar a convertir-se en una de les principals cites del calendari enoturístic català. Enguany s'esperen més de 35 mil visitants i un impacte econòmic de 3,7 milions d' euros.
Com ha evolucionat el Cavatast des de la seva primera edició fins la d'aquest 2018?
L'evolució ha estat constant des de l'inici, però en els darrers tres o quatre anys ha augmentat molt la implicació de les entitats i caves de Sant Sadurní i això s'ha traduit en l'aparició de noves idees per a la fira que l'han potenciada encara més. Continuem creixent i consolidant la marca i ho fem no només com una cita estrictament del món del cava, sino també com una trobada enoturística de primer nivell.
Al voltant de 35 caves del municipi participen de manera regular a la fira. Es una bona xifra?
Sempre volem que hi hagi el màxim número possible de caves a la fira encara que sabem que per a les més familiars resulta complicat. Tenir-ne 35 és una bona xifra, però no renunciem a incrementar aquesta quantitat. Això sí, ens sentim molt satisfets del creixent interès de les caves per a participar de manera activa en el Cavatast. Anant tots a una augmentem el prestigi i donem més bona imatge del sector i del municipi. I també s'ha de posar l'accent en recordar que per a les caves petites la fira és un aparador espectacular.
Quin paper juguen les activitats complementàries que es programen a la fira?
Atorguen un plus que fa possible ampliar el perfil dels visitants. Amb aquestes activitats complementàries hi ha més ventall d'oferta i, per tant, les persones que arriben a Sant Sadurní saben que, a part de degustar cava, també tindran la possibilitat de provar productes gaastronòmics, conèixer el municipi, participar en tallers i visites guiades o gaudir de música en viu. Tot plegat fa que el Cavatast, com deia, sigui una trobada enoturística de primer nivell.
L'any passat es va superar la barrera dels 35 mil visitants. Fins on pot arribar la fira?
No ens hem posat mai un sostre, però el que tenim clar és que no volem morir d'èxit. Les enquestes que fem cada any ens indiquen que els visitats estan contents amb el que troben i les opcions que els hi ofereix el Cavatast malgrat la molta gent que hi ha per tots els racons i establiments. De moment, doncs, seguim en el bon camí.
Aquesta arribada massiva de persones a Sant Sadurní fa que el conjunt de la comarca tregui benefici de la fira no és així?
Sabem que pel cap de setmana del Cavastast no hi places hoteleres a l'Alt Penedès i aquesta és una bona mostra del fet que la fira també fa territori i porta el benefici econòmic més enllà de Sant Sadurní d'Anoia. Parlant del tema hoteler, el que sí que ens agradaria és que les empreses del sector fessin una aposta més decidida pel nostre municipi. Des de l'Auntament, estem oberts a projectes que permetin incrementar l'oferta de llits que tenim actualment al municipi. Ha obert les seves portes una casa rural com un primer pas en aquesta direcció, però creiem que tenim potencial per a molt més.
La “botiga del cava” és una de les darreres novetats que s'ha posat en marxa a la fira i que enguany repeteix experiència....
Sí. La botiga del cava, on els visitants poden comprar els caves que degusten en els diferents expositors de la fira, va ser una proposta dels mateixos cavistes i la veritat és que ha funcionat molt bé. Esperem que aquest any es repeteixin els números aconseguits en l'edició del 2017.
El Cavatast ja forma part de la vida no només dels sadurninencs, sino de molts barcelonins i catalans....
Hem creat i consolidat una marca distintiva i és vertitat que molta gent de fora del poble ja sap perfectament que el primer cap de setmana de cada més d'octubre té la cita amb el Cavatast a Sant Sadurní d'Anoia. Quan vàrem començar fa 22 anys no ens hauríem imaginat arribar a les actuals cotes de coneixement i consolidació del producte.
Quin perfil té el visitant de la mostra?
Més enllà dels mateixos sadurninencs i penedesencs en general, ens arriba molta gent de Barcelona capital i de l'area metroploitana. El Cavatast ha arrelat molt a la zona de Barcelona i ho notem per aquesta presència de visitants barcelonins que es fa evident en les enquetes que treballem cada any.
Els 3,7 milions d''euros de retorn econòmic que té per al poble la fira és una xifra més que respectable
Certament i a més afavoreix tant a les persones que van a la fira i en gaudeixen com a les que no. Cal tenir en compte que tenim un pressupost de 300 mil euros per a l'organització i això significa que, per cada euro invertit, tenim un retorn de 12 euros. Per a Sant Sadurní és un cap de setmana clau en el calendari anual de l'activitat econòmica.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!