Autoritat Bancària Europea

Els quatre grans bancs espanyols superen les proves d'estrès de l'Autoritat Bancària Europea

BBVA, Santander, CaixaBank i el Sabadell tindrien suficient capital per resistir una eventual recessió a Europa

Una pila de bitllets amb una torre de monedes d'euro al centre. ACN

Una pila de bitllets amb una torre de monedes d'euro al centre. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els quatre bancs espanyols analitzats per l'Autoritat Bancària Europea -BBVA, Santander, CaixaBank i Sabadell- han superat les proves d'estrès. Així, tots quatre tindrien suficient capital per resistir una eventual recessió a Europa. Tot i que l'EBA no aprova ni suspèn directament cap entitat, els analistes consideren que el test d'estrès s'ha superat si els bancs superen una ràtio de capital del 5,5% un cop assumides les pèrdues derivades de l'hipotètic escenari advers de recessió dissenyat per l'EBA en el seu examen (el que es coneix en el món bancari com CET 1 fully loaded). Amb un 9,2% el Santander és el que obtindria una major proporció de capital a finals del 2020 en un escenari advers, seguit de CaixaBank (9,11%), BBVA (8,8%) i Banc Sabadell (7,58%)..

Dels 48 bancs europeus analitzats, el que obté millor nota és l'alemany NRW.Bank amb un 33,96% de capital de màxima qualitat en un escenari advers el 2020, mentre que els britànics Barclays (6,37%) i Lloyds (6,8%) i l'italià BPM (6,67%) són els darrers de la llista. Els 48 bancs analitzats corresponen al 70% dels actius bancaris europeus.

El Banc Sabadell és el que té la posició de capital més forta en relació als altres bancs espanyols a finals del 2017 (12,03% CET 1 fully loaded), seguit de CaixaBank (11,5%), BBVA (10,73%) i Santander (10,61%). Però un cop aplicat el pitjor escenari el 2020 el Sabadell (7,58%) passa a la cua dels bancs espanyols, en un rànquing encapçalat pel Santander (9,2%) i seguit de CaixaBank (9,11%) i el BBVA (8,8%). El pitjor dels escenaris contemplat per l'EBA ha consistit en preveure quina ràtio de capital podrien tenir els bancs amb una contracció del PIB de la UE de l'1,2% el 2018 i del 2,2% el 2019 i un creixement del 0,7% el 2020.

El director d'anàlisi econòmic i estadístiques de l'EBA, Mario Quagliariello, ha destacat que els resultats de les proves mostren que l'esforç dels bancs dels darrers anys ha contribuït a "enfortir la seva resiliència i capacitat per resistir sacsejades severes" en l'exercici 2018. "Els resultats seran utilitzats pels supervisors com a part d'un anàlisi més ampli de les vulnerabilitats dels bancs i seran una contribució per a les seves decisions de supervisió", ha assegurat.

Els resultats de les proves d'estrès han arribat aquest divendres amb el focus posat sobre els bancs italians, atesa la incertesa política i econòmica que hi ha ara al país. Un dels quatre bancs italians analitzats treu la segona pitjor nota, el Banco BPM, amb un 6,67%. Els altres tres són Unicredit (9,34%), Intesa Sanpaolo (9,66%) i Unione di Banche Italiane (7,46%). En la llista dels examinats, però, no hi ha el Monte Paschi di Siena (MPS), que va suspendre el test d'estrès el 2016 per no haver assolit el mínim requeriment de capital, i Banca Carige, que tampoc passa per un bon moment.

Ara fa quatre anys, 25 bancs europeus van suspendre les proves de resistència realitzades a la banca europea, mentre que el 2016 n'hi va haver només dos que no les van superar: l'italià Banca Monte dei Paschi di Siena i l'irlandès Allied Irish Banks. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local