Una pila de bitllets amb una torre de monedes d'euro al centre. ACN
ACN/ Maria Fernández Noguera |
Barcelona
04-11-2018 08:50
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els quatre bancs espanyols analitzats per l'Autoritat Bancària Europea -BBVA, Santander, CaixaBank i Sabadell- han superat les proves d'estrès. Així, tots quatre tindrien suficient capital per resistir una eventual recessió a Europa. Tot i que l'EBA no aprova ni suspèn directament cap entitat, els analistes consideren que el test d'estrès s'ha superat si els bancs superen una ràtio de capital del 5,5% un cop assumides les pèrdues derivades de l'hipotètic escenari advers de recessió dissenyat per l'EBA en el seu examen (el que es coneix en el món bancari com CET 1 fully loaded). Amb un 9,2% el Santander és el que obtindria una major proporció de capital a finals del 2020 en un escenari advers, seguit de CaixaBank (9,11%), BBVA (8,8%) i Banc Sabadell (7,58%)..
Dels 48 bancs europeus analitzats, el que obté millor nota és l'alemany NRW.Bank amb un 33,96% de capital de màxima qualitat en un escenari advers el 2020, mentre que els britànics Barclays (6,37%) i Lloyds (6,8%) i l'italià BPM (6,67%) són els darrers de la llista. Els 48 bancs analitzats corresponen al 70% dels actius bancaris europeus.
El Banc Sabadell és el que té la posició de capital més forta en relació als altres bancs espanyols a finals del 2017 (12,03% CET 1 fully loaded), seguit de CaixaBank (11,5%), BBVA (10,73%) i Santander (10,61%). Però un cop aplicat el pitjor escenari el 2020 el Sabadell (7,58%) passa a la cua dels bancs espanyols, en un rànquing encapçalat pel Santander (9,2%) i seguit de CaixaBank (9,11%) i el BBVA (8,8%). El pitjor dels escenaris contemplat per l'EBA ha consistit en preveure quina ràtio de capital podrien tenir els bancs amb una contracció del PIB de la UE de l'1,2% el 2018 i del 2,2% el 2019 i un creixement del 0,7% el 2020.
El director d'anàlisi econòmic i estadístiques de l'EBA, Mario Quagliariello, ha destacat que els resultats de les proves mostren que l'esforç dels bancs dels darrers anys ha contribuït a "enfortir la seva resiliència i capacitat per resistir sacsejades severes" en l'exercici 2018. "Els resultats seran utilitzats pels supervisors com a part d'un anàlisi més ampli de les vulnerabilitats dels bancs i seran una contribució per a les seves decisions de supervisió", ha assegurat.
Els resultats de les proves d'estrès han arribat aquest divendres amb el focus posat sobre els bancs italians, atesa la incertesa política i econòmica que hi ha ara al país. Un dels quatre bancs italians analitzats treu la segona pitjor nota, el Banco BPM, amb un 6,67%. Els altres tres són Unicredit (9,34%), Intesa Sanpaolo (9,66%) i Unione di Banche Italiane (7,46%). En la llista dels examinats, però, no hi ha el Monte Paschi di Siena (MPS), que va suspendre el test d'estrès el 2016 per no haver assolit el mínim requeriment de capital, i Banca Carige, que tampoc passa per un bon moment.
Ara fa quatre anys, 25 bancs europeus van suspendre les proves de resistència realitzades a la banca europea, mentre que el 2016 n'hi va haver només dos que no les van superar: l'italià Banca Monte dei Paschi di Siena i l'irlandès Allied Irish Banks.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!