El regidor d'Ocupació del Vendrell, Kenneth Martínez. Ajuntament del Vendrell
Redacció |
El Vendrell
27-11-2018 15:09
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El passat dijous 22 de novembre, el regidor d'Ocupació del Vendrell, Kenneth Martínez, va presentar en roda de premsa les dades de l'observatori del mercat laboral del mes d'octubre elaborats per l'EINA, en els quals es destaca la informació corresponent a l'atur, les contractacions i les afiliacions a la seguretat social, tant del municipi del Vendrell com de la comarca del Baix Penedès.
Encara que la precarietat laboral, amb una temporalitat dels contractes del 89 % segueix sent un factor recurrent, l'evolució de l'atur des de finals de l'any 2013 està sent una constant que ha permès reduir la xifra de desocupació dels 4.701 aturats al Vendrell, l'any 2013, als actuals 3.070. Aquest descens del 35 % al llarg dels últims cinc anys té el mateix correlat a nivell comarcal amb una reducció de l'atur del 34 % en aquest mateix període. Malgrat aquestes millores, les taxes de desocupació (16,6% el Vendrell i 16,3% Baix Penedès) continuen estant entre les més altes de Catalunya, allunyades del 10,5% de la mitjana catalana.
Si ho dividim per sectors, el sector Serveis segueix acumulant el major nombre d'aturats, amb un 74,4% del total, seguit de lluny per la Construcció (9,5%). Cal recordar que des de l'any 2008, es pot observar una reducció de l'atur en el sector de la Construcció i un increment en el sector Serveis. Si seguim amb la secció d’activitat, segueix predominant l'atur en les activitats relacionades amb el comerç (16%) i en les activitats de tipus administratiu (18%).
D’altra banda la durada de la demanda és un altre dels factors analitzats. La demanda de més de 12 mesos és del 36% en el cas dels homes sense ocupació i d'un 46 % en el cas de les dones. Si ho calculem de manera global, un 42% de les persones aturades porten més de dotze mesos esperant un treball. A més, una altra dada a tenir en compte és l'elevat percentatge que representen les persones amb un període de demanda d'ocupació superior als 24 mesos i que ja és del 28 %. Respecte a la durada de la demanda i l'edat, la dada a destacar és que el 53 % dels aturats majors de 55 anys (26 %) porten més de dos anys sense treball.
Pel que fa a les contractacions, actualment en el Vendrell ascendeix a 8.187, amb una mitjana de 910 contractacions al mes i representen una reducció del 2,4% respecte al setembre de 2017, amb un total de 200 contractacions menys. Quant a les xifres del Baix Penedès, presenten una tendència similar. Fins al mes de setembre s'han acumulat un total de 20.454 contractacions. En canvi, a l’hora d’analitzar les contractacions per sexes, contrasta la diferència entre el municipi i la comarca. Mentre que a escala municipal el 54 % de les contractacions són femenines respecte del 46 % masculines, a la comarca les ràtios s'inverteixen (47,3 % contractacions femenines; 52,7 % masculines).
Els contractes que predominen son els del sector Serveis (77,4%) seguit de lluny pel sector Indústria (17,4%). En aquest sentit, hi ha hagut una evolució des de l'any 2011 amb una reducció de la participació del sector Serveis i un increment d'Indústria.
Finalment, cal destacar que la temporalitat continua en paral·lel a la millora de l'ocupació. El 91,6% dels contractes són temporals respecte del 8,4 % indefinits. Dels contractes temporals, un 41% té una durada màxima d'un mes. Les ocupacions bàsiques representen el 34,8% dels contractes, seguits dels relacionats amb la restauració, les vendes i els serveis a les persones.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!