Una sindicalista de CCOO ensenya un dels fulletons que membres del sindicats reparteixen a estacions de tren i parades de metro de Barcelona. ACN
ACN/ Andrea Zamorano |
Barcelona
11-12-2018 20:17
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els sindicats CCOO, UGT i USOC han acordat desconvocar la vaga als serveis públics i concertats de la Generalitat de dimecres 12 de desembre després d'arribar a un acord amb la Generalitat perquè retorni les pagues extres pendents en els propers quatre anys. L'aturada era per reclamar al Govern que escurcés el calendari de retorn de les extres pendents del 2013 i 2014. Inicialment, la Generalitat havia proposat retornar-les de manera gradual fins al 2026. Amb aquest acord, el Govern es compromet a pagar el 2019 un 40% de la paga pendent del 2013 i anar abonant la resta de sou pendent en els exercicis 2020, 2021 i 2022.
La desconvocatòria arriba després d'intenses hores de negociacions amb el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, amb mediació del Departament de Treball. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha anunciat l'acord en roda de premsa aquest dimarts a la tarda acompanyat dels representants sindicals. "Sempre hem dit que volíem pagar i que el que ens mancava era el com i quan", ha dit Puigneró, que ha remarcat que els treballadors de la funció pública es beneficiaran de l'acord.
Al document signat per les parts, el Govern es compromet a pagar el 2019 un 40% de la paga pendent del 2013; el 2020 el 60% restant; el 2021, el 55% de la del 2014 i el 2022, el 45% restant. El primer pagament, del 10% de la de 2013, es farà durant el primer trimestre de l'any que ve. El 30% restant es cobrarà un cop aprovada la llei de pressupostos de Catalunya per al 2019. L'acord obre la porta a que l'administració acabi escurçant el calendari a tres anys, en funció de la situació econòmica i pressupostària.
Puigneró ha explicat que el Govern està "satisfet" i ha assegurat que complir l'acord serà un objectiu "prioritari". El titular de Polítiques Digitals i Administració Pública ha afirmat que el pacte no posa en risc les finances de la Generalitat i ha explicat que han estat negociant amb el Departament d'Economia perquè fos possible. L'acord estarà inclòs en els pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve i, segons han destacat els sindicats, també assegura el pagament en cas que no s'aprovin.
El coordinador de l'àrea pública de CCOO, Joan Maria Sentís, s'ha mostrat satisfet de l'acord tot i que ha reconegut que no és el que volien inicialment, ja que demanaven el retorn de les pagues en dos anys i com a màxim en tres. "En una situació normal aquest acord no l'haguéssim signat", ha dit Sentís, que ha argumentat que calia fer "un exercici de responsabilitat" davant el "complicat" context que viu el país.
Per la seva banda, la secretària general de Serveis Públics de la UGT, Encarna Fernández, ha dit que "no és el millor acord del món" però calia assegurar "que els treballadors comencessin a recuperar drets i salari" en un exercici de "confiança" en el Govern. El representant de la USOC Pere Forga ha dit que en una negociació "cal renunciar a alguna cosa o altre per trobar un terme mig".
El pacte que evita la vaga de dimecres haurà de ser ratificat a la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics de l'Administració de la Generalitat, que serà convocada en el termini d'una setmana des d'aquest acord. A banda, l'acord també recull el compromís de convocar reunió de la Mesa durant la primera quinzena del mes de gener de 2019 per negociar altres mesures socials, laborals i de flexibilitat i conciliació de la vida laboral i familiar.
L'acord d'aquest dimarts ha arribat després de set hores de reunió dilluns a la tarda i més de dues hores de negociacions aquest dimarts al matí. La mediació convocada pel Departament de Treball ha començat amb una hora i mitja de retard. Els sindicats i el Govern s'havien emplaçat a seguir negociant a les 11 hores de dimarts però els representants del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública han arribat passades les 12 hores. A tres quarts de dues ha arribat a la reunió el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!