Tres dones representants de CCOO i UGT a la capçalera de la manifestació aguantant la pancarta 'No és abús, és violació' del Primer de Maig. ACN
ACN |
Barcelona
30-04-2019 19:43
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els sindicats majoritaris sortiran aquest 1 de Maig als carrers sota el lema 'Més drets, més igualtat, més cohesió. Primer les persones' per intensificar les seves reivindicacions contra la precarietat i per exigir la recuperació dels drets laborals i la "dignitat", en referència a les 400.000 persones que tot i tenir feina viuen en la pobresa. L'ANC i la Intersindical, per la seva banda, ha emplaçat els ciutadans a participar a la manifestació de la tarda per reclamar "una república dels drets socials". Paral·lelament, la CGT també ha organitzat una marxa als Jardinets de Gràcia i l'USOC a la Plaça Universitat, ambdues a les 12 hores, mentre que la IAC- Intersindical Alternativa de Catalunya ho farà sota els lemes "Lluitem contra la repressió, pels drets i les llibertats" i "Repartim els treballs i la riquesa. Homenatge a la victòria obrera de la Vaga de La Canadenca”.
La marxa convocada per Comissions Obreres i UGT començarà a partir de dos de dotze del migdia entre la Ronda Sant Pere i el Passeig de Gràcia i allargarà el seu recorregut fins al final de la Via Laietana, on hi haurà un acte de record a les víctimes d'accidents laborals. En aquest sentit, els sindicats situen la sinistralitat laboral com "la principal conseqüència" de les reformes laborals del govern espanyol aprovades els últims anys.
La setmana passada, els líders dels sindicats UGT i CCOO a Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco, respectivament, ja van demanar fer "una doble mobilització", primer les eleccions de diumenge passat i després per la manifestació d'aquest dimecres "perquè ens hi juguem molt a l'hora de posar les persones a la centralitat de les polítiques de qui vulgui governar aquest país", segons el secretari general de CCOO.
A més, aquest 1 de Maig també es commemorarà dues fites històriques en la lluita pels drets laborals. D'una banda, el centenari de la creació de l'Organització Internacional del Treball (OIT), i per l'altra, els 100 anys des que es va fixar la jornada laboral de vuit hores a l'estat espanyol. Aquell assoliment va ser fruit de la vaga dels treballadors de La Canadenca, un esperit que UGT i CCOO han reivindicat per continuar modificant les condicions laborals a través de la vaga i la pressió social.
Expedients a Nissan i Caixabank
L'1 de Maig d'enguany coincidirà amb dos grans expedients de regulació a Catalunya que afecten uns 3.000 treballadors. Un és el de Nissan -ajornat a última hora d'aquest dilluns- que vol fer fora 600 treballadors a canvi d'instal·lar una nova planta de pintures més moderna i eficient mediambientalment.
L'altre és el de Caixabank que, com l'automobilística, fa setmanes que es negocia entre representants sindicals i direcció. En aquest cas, es vol prescindir de 2.157 treballadors, a més d'altres mesures com l'obligatorietat forçosa a un altre centre de treball a un radi de 100 quilòmetres. Es tracta d'un ERO que afectarà principalment a les oficines territorials i no als serveis centrals de Barcelona i que respon a la voluntat de Caixabank d'aplicar el Pla Estratègic dels pròxims anys, que passa, entre d'altres, per convertir el model d'oficina tradicional en 'stores'.
Manifestacions a tot Catalunya
A part de la manifestació de Barcelona, els sindicats també han convocat mobilitzacions a Girona (Plaça Independència), a Tarragona (Plaça Imperial Tàrraco), a Tortosa (Plaça Carrilet), a Terrassa (Plaça de Lluís Companys) i a Igualada (Passeig Verdaguer cantonada amb carrer Sant Magí). En tots els casos, les marxes són al migdia, excepte a Terrassa, que s'iniciarà a les onze del matí.
Marxes a la tarda
A la tarda, se celebrarà una altra manifestació amb la participació de l'ANC, la Intersindical i altres organitzacions independentistes, com Súmate. La marxa servirà per reclamar els salaris i pensions mínimes de 1.200 euros, una jornada laboral de 35 hores, la derogació de la reforma laboral, la fi de la discriminació laboral de les dones, la rebaixa del 30% de les taxes universitàries i l'alliberament dels presos independentistes i el retorn dels exiliats.
Aquest any, la presidenta de l'ANC, Elisenda Palouzié, ha fet una crida a participar a la manifestació que tindrà lloc a partir de les sis de la tarda, amb sortida a la Plaça Urquinaona, per insistir que "la república catalana és un mitjà per assolir una societat del benestar i dels drets i les llibertats de tothom".
Segons va explicar Palouzié aquest cap de setmana, cal un marc laboral català perquè "aquest model que aposta pels salaris baixos, la precarietat, la no estabilitat en el treball, permet guanyar una competitivitat falsa" i en canvi ha dit que s'ha d'apostar "per l'educació i la innovació tecnològica".
A banda, la IAC-Intersindical Alternativa Catalunya iniciaran una marxa a dos quarts de sis de la tarda sota els lemes "Lluitem contra la repressió, pels drets i les llibertats" i "Repartim els treballs i la riquesa. Homenatge a la victòria obrera de la Vaga de La Canadenca”. Hi participaran una trentena d'activitats, plataformes i organitzacions i anirà de la Plaça de les Tres Xemeneies fins a CAP Misericòrdia.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!