Hores extres

El registre horari obligatori entra en vigor per "aflorar l'economia submergida" entre "dubtes" dels empresaris

A partir de diumenge, i segons un decret del govern espanyol, les empreses han de registrar de manera veraç i eficaç les entrades i sortides dels treballadors a l'empresa i sumar el temps efectiu de treball

Aplicació de l'empresa olotina 'Timenet' especialitzada en el registre horari. Imatge del 9 de maig 2019. ACN

Aplicació de l'empresa olotina 'Timenet' especialitzada en el registre horari. Imatge del 9 de maig 2019. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El registre horari obligatori entra en vigor aquest diumenge per a totes les empreses i els sindicats confien que ajudarà a fer "aflorar l'economia submergida" d'hores extra i allargaments de jornada laboral que es fan "sense remunerar i sense compensar". "Hi ha moltes empreses temoroses per això", assegura a l'ACN Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de l'UGT. Des de la patronal Foment demanen una "moratòria" pel registre i admeten "neguit" entre els empresaris, especialment petites i mitjanes empreses. "Els empresaris ho viuen, per les consultes que he tingut, com un problema, però també com una oportunitat per anar endreçant la casa", explica Tino Pérez, assessor de l'empresa Timenet d'Olot, que ha desenvolupat una aplicació pel registre horari i que en les últimes setmanes admet un augment de la demanda.

A partir de diumenge, i segons un decret del govern espanyol, les empreses han de registrar "de manera veraç i eficaç" les entrades i sortides dels treballadors a l'empresa i sumar el temps efectiu de treball, explica Pérez. Han de mantenir els registres durant quatre anys, i en cas d'incompliment, es poden imposar sancions de fins a 6.000 euros.

Per Gilgado, d'UGT, el registre és "l'única manera" de garantir que els treballadors són remunerats per les hores que treballen davant del que consideren un preocupant augment de les hores extra submergides. "Al voltant de 58.000 persones a Catalunya fan una mitjana de 8 hores extraordinàries a la setmana, i del total d'extres que es fan a l'Estat, prop del 50% no es paguen, ni es remuneren ni es donen descansos", lamenta. De fet, segons els sindicats, amb les hores extra i allargaments de jornada, es podrien crear 16.000 llocs de treball.

Però les empreses i la patronal consideren que el decret és poc clar i que hi ha poca "certesa jurídica" sobre el que han de fer. "És especialment complex al sector del 'retail', on els centres de treball estan dispersos", assegura Joan Carles Calbet, president de Retail.cat. Des d'aquesta organització, demanen "flexibilitat" per garantir l'eficiència de les empreses.

"Hem de garantir els drets dels treballadors amb mentalitat del segle XXI", afirma, que creu que davant de la tendència pel teletreball i la flexibilització de la jornada, els registres també s'han d'adaptar. "És cert que el decret s'ha quedat curt i és una mica ambigu en alguns casos, no determina com s'ha de fer el registre, quins són els mitjans idonis per fer-lo", admet Gilgado des de la UGT.

En aquest sentit, sindicats i empresaris coincideixen en què no és el mateix treballar per una indústria on tothom està dins del mateix recinte, o el cas dels comerciants o de determinats sectors on els treballadors es mouen. "Aquí no serveix la targeta de fitxar, s'han de buscar altres fórmules, com una aplicació mòbil, n'hi ha moltes en l'era de la tecnologia", diu Gilgado.

El gerent de Micrològic, empresa propietària de Timenet, una de les companyies catalanes especialitzades en el registre d'hores, explica que el model "té molts avantatges". "No hem d'instal·lar res, ni tan sols en els dispositius, i permet mobilitat, els treballadors fora de l'empresa ho poden marcar", explica Toni Valle, afirmant que només necessiten "connexió a Internet".

La idea els va sorgir fa uns deu anys, quan van crear una aplicació per a ells, i després alguns clients els van demanar que els la instal·lessin a l'ordinador. Mica en mica, van veure els beneficis del sistema i van decidir posar l'aplicació al 'núvol'. Ara, tenen clients arreu de l'Estat. "Amb el canvi que hi ha hagut hi ha molta demanda, perquè és una aplicació molt econòmica, que no requereix infraestructura, és molt fàcil i intuïtiva", exposa Valle.

Des dels sindicats, i arran de les crítiques d'algunes patronals o empreses per la imposició del registre, destaquen que es tracta de buscar "la millor fórmula per complir amb la normativa i amb els drets de les persones treballadors sense un gran cost per a l'empresa". De fet, segons Gilgado, la preocupació patronal no és "el cost del sistema del registre sinó el cost que tindrà per l'empresa pagar les hores extra que ara no està pagant".
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local