HUT

Vilanova i la Geltrú suspèn durant un any la concessió de noves llicències per a habitatges turístics

L’Ajuntament preveu redactar un pla especial que eviti “guetos” d’aquest tipus d’allotjaments

Vilanova i la Geltrú suspèn durant un any la concessió de noves llicències per a habitatges turístics. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú suspèn durant un any la concessió de noves llicències per a habitatges turístics. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha suspès durant un any la concessió de noves llicències per a l’obertura d’habitatges d’ús turístic (HUT). La intenció del govern municipal és aturar la proliferació d’aquests allotjaments mentre el consistori redacta un pla especial urbanístic que limiti, entre altres, les llicències als barris i a les comunitats de veïns. Segons diversos informes municipals, amb aquesta mesura es vol evitar la creació de “guetos” turístics i preservar el dret d’accés a l’habitatge, alhora que es busca prevenir un possible efecte rebot derivat de la limitació de pisos turístics a municipis com Sitges o Barcelona. La capital del Garraf ha passat de tenir 10 HUT l’any 2014 a comptabilitzar-ne més de 200 aquest 2019.

Segons va aprovar la Junta de Govern Local a principis del mes de maig, queda suspesa durant un any la concessió de noves llicències per a l’obertura de pisos o cases turístiques i per a reformar qualsevol habitatge en aquest mateix sentit. La moratòria afecta tot el terreny edificable de la ciutat.

El govern de Vilanova sosté la mesura en base als informes de diversos departaments municipals, els quals destaquen l’auge d’aquest tipus d’allotjaments i el risc de desvirtuar el model turístic “tranquil i familiar” que caracteritza la ciutat.

Si bé s’admet que a dia d’avui els HUT no han provocat excessives queixes per part dels veïns, també s’adverteix que la limitació fixada a altres municipis pot provocar un “efecte trucada” que dispari l’obertura de pisos turístics a Vilanova i això, de retruc, acabi derivant en la creació de barris amb una alta concentració d’aquests allotjaments, “una circumstància gens recomanable vista l’experiència d’altres ciutats”.

Al mateix temps, un informe del servei d’Habitatge municipal remarca que Vilanova és un municipi considerat “d’alta demanda residencial forta i acreditada”, fet que l’obliga a reservar part del parc d’habitatge a polítiques socials. El mateix informe ressalta que els darrers anys ha crescut la demanda de pisos protegits i també han augmentat els casos de risc d’exclusió social.

En aquest sentit, els serveis municipals adverteixen que la proliferació de lloguers particulars per a usos turístics va en detriment d’una modulació dels preus de lloguer com a residència. “És necessari establir una regulació a nivell municipal que permeti garantir i protegir els drets de tota la ciutadania en matèria d’accés a l’habitatge”, conclou aquest informe.

Pla especial per posar ordre

La previsió de l’Ajuntament de Vilanova és aprovar un pla especial urbanístic que ordeni els allotjaments turístics delimitant, per exemple, a quins barris se’n poden obrir, quin és el percentatge màxim de llicències que es poden atorgar dins una comunitat de veïns, o quina ha de ser la distància mínima entre HUTs.

“La principal voluntat és garantir el dret a l’habitatge, el descans, la intimitat, el benestar del veïnat i la qualitat de l’espai urbà”, assenyalen des del consistori, que destaca l’objectiu d’evitar “guetos o zones amb situació encoberta d’apartaments turístics”.

La suspensió de noves llicències per a pisos turístics serà durant un any, prorrogable a dos en el cas que el maig del 2020 ja s’hagi fet l’aprovació inicial del nou pla especial urbanístic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local