Imatge general del president del Cercle d'Economia, Juan José Bruguera, saludant el líder de Podem, Pablo Iglesias, a Sitges . ACN
ACN |
Sitges
31-05-2019 19:47
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, ha demanat al secretari general de Podem, Pablo Iglesias, "sensibilitat amb les necessitats del model productiu". En una introducció al debat que se celebra a Sitges amb el líder de Podem, Brugera ha exigit "estabilitat política" i "previsibilitat" en les polítiques públiques, en un moment en què ha admès que s'ha acabat el "bipartidisme imperfecte que facilitava la governabilitat" i comença una "nova cultura política" on Podem tindrà també un "paper rellevant" a l'Estat. Brugera ha apostat per "trobar una sortida al conflicte català" però també fer compatible "sensibilitat social i competitivitat empresarial".
En aquest sentit, Brugera ha lamentat que l'atur, tot i baixar en els últims anys, es manté en nivells "inacceptables". El president del Cercle ha dit, però, que les empreses han "sabut respondre a les exigències del moment" amb la crisi econòmica i ha exigit "generar confiança".
Així, Brugera ha demanat a les administracions públiques "comptar amb el compromís del món empresarial" per combatre "l'herència en forma de malestar social" que ha provocat la crisi.
Iglesias augura que Podem s'entendrà amb el PSOE i alerta Sánchez que un pacte amb Cs implicaria "incoherències greus"
El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha augurat que la seva formació s'entendrà amb el PSOE per governar i ha alertat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que un pacte amb Ciutadans implicaria "incoherències greus". En la seva intervenció a la 35a reunió anual del Cercle d'Economia, a Sitges, Iglesias ha insistit que cal un govern de coalició "estable i coherent", d'acord amb les "bases parlamentàries sòlides" del Congrés. A més, també ha destacat que el CIS demostra que "la majoria de ciutadans prefereixen un govern de coalició progressista". Iglesias ha afirmat que no es tracta de demanar "cadires" al Consell de Ministres, i que el que és important és poder impulsar diverses reformes "des de dins" de l'executiu. En aquest sentit, ha plantejat a Sánchez diversos eixos perquè es converteixin en "polítiques actives".
Iglesias ha demanat als socialistes que no caiguin en incoherències després de la campanya electoral i que no s'acostin a la formació d'Albert Rivera. Amb tot, ha destacat que ho fa com una crítica "afectuosa, irònica i esperançada" cap als PSOE. "No és una bona notícia per a Espanya perdre certa coherència en establir política d'aliances i incomplir-ho pot ser una falta de respecte als electors", ha avisat. En aquest sentit, i davant desenes d'empresaris, Iglesias ha presentat un govern de coalició com la millor opció per a Espanya i també per a les companyies del país.
El líder de Podem també ha subratllat el darrer baròmetre del CIS, en què s'ha vist que els espanyols prefereixen un govern de coalició entre el PSOE i la seva candidatura. En aquest sentit, ha dit que el 28-A ha consolidat el fi del bipartidisme i dels governs monocolor i ha posat l'exemple de la bona manera de funcionar de governs de coalició al País Valencià o a Balears.
Iglesias defensa que estar al Consell de Ministres és la millor garantia que les polítiques acordades al programa acordat es compleixen. Amb tot, ha evitat pensar quins ministeris li agradaria que fossin ocupats per membres de la formació morada. "El que és fonamental és el programa de govern, que implica negociar-ho tot", ha afegit. De nou, ha insistit que un pacte entre Podem, amb els "modestos 42 diputats" i socialistes facilitaria l'impuls de canvis a espanya. "No es tracta de demanar cadires, sinó de la necessitat de reformes", ha dit.
Ha estat en aquest punt quan ha començat a fixar a Sánchez els eixos que són necessaris per afrontar "els reptes polítics" i per evitar que "alguns articles de la Constitució" continuïn sent "paper mullat". D'una banda, Iglesias reclama "inversions estratègiques" que fomentin la creació d'ocupació –entre les quals hi ha l'impuls de la transició ecològica o la d'un pla per reduir la bretxa salarial entre homes i dones, o la digitalització. També insta a derogar la reforma laboral i regular la temporalitat dels contractes, a més de redur la jornada a 34 hores setmanals. També la reducció de la desigualtat i, finalment, una pujada d'impostos per a rendes per sobre dels 100.000 euros o impostos per la banca.
Aquest és el segon cop que Iglesias participa en la reunió anual del Cercle d'Economia, després que s'estrenés el 2016.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!