Estiu 2019

Els allotjaments i els restaurants, la cara i la creu de la reputació turística online de Sitges

Els visitants puntuen amb notes altes les experiències a hotels, aparthotels, càmpings i HUTS mentre es mostren més exigents amb els àpats

L'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i el soci director de Vivential Value, Rafael González, a la presentació de l'Estudi de Reputació Turística.

L'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i el soci director de Vivential Value, Rafael González, a la presentació de l'Estudi de Reputació Turística.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els turistes de Sitges valoren la seva experiència al municipi amb una nota mitjana del 8,35 sobre 10, amb els allotjaments com a element fort i els restaurants com a sector a millorar. És la principal conclusió de l’Estudi de Reputació Turística Online que la firma Vivential Value ha presentat aquest dijous, en base a més de 105.000 valoracions recollides a Booking, Tripadvisor i Google. Els hotels, aparthotels, càmpings i habitatges d’ús turístic (HUT) s’enduen un 8,27, impulsats per la “singularitat dels petits establiments”, segons els responsables de l’estudi. La dada contrasta amb la nota “més discreta” dels restaurants, amb una mitjana del 8,12, que Vivential Value atribueix a la gran afluència de clients catalans i estatals que fan una visita d’un dia “i són molt més crítics”.

Segons l’autor de l’estudi, Rafel González, la puntuació que els turistes donen als allotjaments de Sitges està per sobre la mitjana d’altres destins de costa de l’estat espanyol. Un mèrit, ha dit, que respon a la gran quantitat de “petits hotels singulars i amb molt caràcter”, molts dels quals reben puntuacions que freguen el 10, mentre els grans allotjaments també registren notes elevades.

Dins l’àmbit dels allotjaments, l’aspecte que més bé puntuen els clients és la ubicació, amb un 8,87, seguida de l’atenció del personal (8,56). González, però, ha matisat que la ubicació no és mèrit dels empresaris, ja que la fesomia de Sitges –amb un nucli urbà molt petit-, fa que pràcticament tots els establiments tinguin un bon emplaçament. Per contra, la pitjor puntuació se l’endú el preu (7,9).

Rafel González ha lamentat que la bona reputació dels allotjaments contrasti amb la puntuació “modesta” que reben els restaurants. Malgrat ha assegurat que disposen d’una “bona nota” mitjana (8,12), també ha assenyalat que “és força millorable” perquè la majoria d’establiments valorats a internet parteixen d’un 8. Pel que fa a aspectes concrets, la millor nota recau en la qualitat del menjar (8,32) i en l’atenció del personal (8,20). La pitjor, en canvi, és per al preu: 7,97.

“Sitges rep molts excursionistes d’un dia, de manera que els restaurants topen amb un usuari de perfil local que és més crític i això penalitza les aportacions a la xarxa”, ha assenyalat l’autor de l’estudi per explicar les puntuacions, especialment pel que fa al preu.

Els atractius turístics, pendents de guanyar presència a la xarxa

L’estudi presentat aquest dijous es basa en més de 105.000 opinions recollides els últims dos anys als principals portals de referència turística, on es valoren 950 elements de Sitges. A banda dels allotjaments i els restaurants, també recull l’opinió que reben els atractius turístics, com les platges, els museus, els esdeveniments, l’oci nocturn o la natura.

Si bé la nota mitjana de les experiències dels visitants en aquests àmbits se situa en el 8,62, l’empresa que signa l’estudi reconeix que és un sector on a dia d’avui es recullen poques opinions, fet que en desvirtua les valoracions.

Del conjunt d’opinions incloses a l’estudi, només 18.000 fan referència als atractius turístics, i gairebé la meitat es dediquen a parlar de les platges, que compten amb una nota del 8,54. Altres reclams del municipi, com l’oci, l’oferta nocturna, el comerç o les propostes culturals relacionades amb la gastronomia reben menys del 5% dels impactes generats a la xarxa.

Per aquest motiu, González ha assenyalat com un “repte” de l’administració pública i de les empreses turístiques aconseguir que els atractius del municipi “llueixin” més a internet, per tal de generar valoracions que atraguin nous visitants. “No hem d’oblidar que l’usuari final dona molta credibilitat a les principals plataformes de recomanacions i les considera determinants per prendre decisions”, ha remarcat González.

En el mateix sentit s’ha pronunciat l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, que, si bé ha valorat positivament les dades obtingudes, ha lamentat que hi ha molts àmbits que queden gairebé deserts. Per aquest motiu ha encoratjat els prop de 40 empresaris assistents a la presentació a fomentar l’activitat dels visitants online més enllà de les opinions que emeten sobre els establiments.

Tant Carbonell com González han admès que a l’estudi global hi manquen dades específiques pel que al turisme LGTBI, el turisme de natura o el turisme relacionat amb grans esdeveniments, com el Carnaval. Qüestions que han garantit que preveuen resoldre de cara a propers informes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local