Pla obert de la presentació de l'eina 'Treball ocupació' al Palau de Pedralbes. ACN
ACN |
Barcelona
09-07-2019 18:44
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els especialistes de bases de dades i xarxes informàtiques, els enginyers, els analistes i dissenyadors de programari són les tres professions més ben posicionades al mercat de treball català, segons un índex de qualitat laboral elaborat per l'Observatori de Treball i Model Productiu del Govern. El rànquing forma part d'un web anomenat 'Treball per ocupacions' dissenyat per ajudar els ciutadans a decidir sobre la seva feina i que ha agregat 850.000 milions de dades sobre 500 feines. Per cada ocupació, proporciona indicadors sobre l'evolució i qualitat de la contractació i sobre el perfil dels demandants de la feina. A més, l'índex permet ordenar les ocupacions, de millor a pitjor posicionades, d'acord amb tres criteris: contractació laboral, qualitat, i demandants.
També es troben a les deu primeres posicions de l'índex, els analistes de gestió i organització, els tècnics d'operacions de sistemes informàtics, pilots d'aviació, professionals de vendes TIC, analistes de sistemes, enginyers mecànics, industrials i de producció.
El web mostra l'acumulat de dades dels últims 12 mesos i l'evolució en els últims quatre anys de les feines incloses en la classificació nacional d'ocupacions (CNO-2011). Per poder comparar les feines, s'han creat tres índexs intermedis que detallen la informació recollida sobre la contractació, la qualitat de la contractació i el perfil dels demandants. A més, s'ha desenvolupat un rànquing que agrega dades dels tres índexs i que representa la situació de cada ocupació en el mercat de treball català.
Els usuaris poden comparar gràficament tres ocupacions alhora, així com una fitxa descriptiva de les funcions de cada feina. El web permet consultar també el perfil de contractació d'una ocupació concreta. En aquest sentit, es mostra gràficament la distribució dels contractes signats segons sexe, edat, nacionalitat, nivell formatiu, activitat econòmica i es compara amb el global de contractes.
A més, l'eina ofereix informació detallada a escala territorial tot i que no en totes les comarques disposen d'un índex d'ordenació perquè no a tot arreu es formalitzen contractes i compten amb demandants de totes les ocupacions i, per tant, no es pot comparar amb la resta. S'exclouen de la presentació de resultats les ocupacions a les quals s'accedeix per una via diferent de la contractació laboral o l'autoocupació, com és el cas de les forces de seguretat.
Amb aquest nivell de "profunditat" no es coneix cap portal d'orientació similar, ha assegurat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, en una atenció als mitjans després de presentar l'eina. "Ens volem assegurar que una persona quan agafa l'objectiu d'orientar-se o reorientar-se en el mercat laboral tingui clar quines són les ocupacions més demandes, quina és la qualitat de les ocupacions i que la informació la tingui a tot el territori", ha afirmat.
Pel conseller, aquest portal web representa un "pas més enllà" a l'hora de gestionar i d'oferir la informació del Departament de Treball per donar suport als orientadors i a les persones que estan a l'atur i més en un mercat que canvia "permanentment". "Ara mateix la millor manera d'apoderar el ciutadà és una bona qualificació personal i amb bones eines per requalificar-se", ha conclòs.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!