El jove vilanoví Ignasi Eiriz. Eix
Bàrbara Scuderi |
Vilanova i la Geltrú
17-07-2019 10:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’envergadura del projecte s’ha fet valer i després de poc menys de dos anys surt a la llum Ethical Time, la primera xarxa de moda sostenible a nivell europeu, impulsada pel jove vilanoví Ignasi Eiriz. Ha calgut poc més d’any i mig per fer realitat el projecte, que el desembre de 2017 es donava a conèixer a la recerca de finançament a través d’una campanya de micro-mecenatge. Divuit mesos després, 600 mecenes, 23.000 euros recaptat i un bon equip de programació i emprenedoria social, fan possible l’estrena de l’aplicatiu i el web Ethical Time.
És la revolució dels valors, que neix per construir una xarxa de moda sostenible i respectuosa amb els drets socials i laborals. La necessitat de dotar d’un consum responsable, èticament verificat, que serveixi de nexe entre productors i consumidors, possibilitant un mapa de botigues i productors i al mateix temps permetre la compra directa a través d’Ethical Time, que en una fase següent presentarà el segell distintiu per als productes ètics i sostenibles.
El projecte va arrencar arrel de l’impacte de l’accident que el 24 d’abril de 2013 es va produir a Bangladesh en un edifici on s’acumulaven diversos tallers tèxtils. El resultat van ser 1.130 persones mortes i 2.500 ferides. La violació de les condicions laborals i els drets humans es va fer pública com mai fins aleshores, i la situació no sembla haver canviat. Ignasi Eiriz, conscient també de la contaminació que genera el fast fashion, viatja a Bangladesh a conèixer de primera mà la situació. Allí contacta amb l’associació internacional en favor dels drets laborals Fashion Revolution i al mateix temps parla en primera persona amb treballadors del sector.
La necessitat de dotar d’una xarxa que faciliti una alternativa ètica és fa més gran. Neix Ethical Time, una organització que promou les pràctiques de producció ètiques i un comerç responsable en el sector de la moda. Es tracta de primer mercat col·laboratiu amb uns clars criteris ètics de producció, sostenibilitat, elaboració i distribució en el sector textil, que apropa centenars de productors amb un públic consumidor responsable. Un conjunt de criteris i paràmetres com un treball digne, una producció ambientalment sostenible, de proximitat i social, són la garantia d’Ethical Time.
Des d’aquesta setmana ja és disponible la plataforma que permet un consum responsable, amb una xarxa de 150 botigues i productors, i que posa en valor també els agents i consumidors responsables, social i mediambientalment. Una revolució en els valors, explica Eiriz, és necessària per complir amb la frase que diu que “si el que vols fer no fa millor el món, no ho facis”. El proper pas, créixer.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!