Cinc cellers del Penedès elaboraran vins i escumosos amb llevats ecològics propis de les seves vinyes. INCAVI
Redacció |
El Vendrell
24-07-2019 16:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) com a centre de recerca, el clúster INNOVI com a coordinador i els cellers Juvé & Camps, Gramona, Freixenet, Segura Viudas i Torelló han desenvolupat el projecte ECOLLEVAT per produir llevats ecològics a través de la utilització de la biodiversitat de les seves vinyes.
Avui s’ha presentat la investigació als cellers en un acte al celler Juvé Camps, amb la participació de Salvador Puig, director general de l’INCAVI; Clara Santamaria, clúster manager d’INNOVI; Anna Puig, investigadora de l’INCAVI i l’IRTA i Toni Cantos, director d’enologia de Juvé & Camps, així com altres representants dels cinc cellers de la recerca.
Aquest estudi, que es lliurarà als cellers el mes de setembre, servirà perquè puguin aplicar els nous llevats als seus vins i escumosos, una recerca que ha durat tres anys i que té com objectiu elaborar un itinerari per a la producció de llevats ecològics com a cultius iniciadors per a vins i vins escumosos. Un avenç que reforça els vins escumosos i caves de qualitat.
Llevats ecològics propis, una tendència a l’alça
Els llevats s’usen per iniciar les fermentacions de vins i escumosos i la major part de cellers fan servir llevats comercials. No obstant hi ha un interès creixent en aïllar soques de llevat de les pròpies vinyes per una major diferenciació del producte, i, a més, al mercat hi ha molt poques soques de llevats ecològics, obtingudes en zones de fora de Catalunya. D’altra banda, la normativa d’elaboració de vins ecològics recomana la utilització de llevats ecològics.
Amb aquest projecte, els cellers integrants podran diferenciar i personalitzar els vins i escumosos d’alta gamma de mitjançant l’ús de llevats autòctons sense necessitat d’emprar-ne d’estàndards i comercials; podran obtenir llevats ecològics de comportament conegut per a l’elaboració de vins i caves ecològics i biodinàmics i incrementaran el control sobre la fermentació.
L’INCAVI, recerca aplicada al sector
L’INCAVI fa anys que ofereix el servei de selecció de llevats propis dels cellers i diverses empreses utilitzen aquest servei, algunes de les quals fan vins ecològics i biodinàmics. Aquesta recerca permetrà que l’INCAVI pugui oferir serveis a la carta de producció de llevats per a cellers interessants en singularitzar part de les seves produccions prèvia selecció de llevats de les seves finques.
El projecte ha tingut un pressupost de 243.300 euros i ha estat cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el fons FEADER.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!