Imatge d'un palet de calçots a Mercabarna el 19 de febrer de 2020. ACN
ACN/ Àlex Recolons |
Barcelona
20-02-2020 16:56
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els majoristes de Mercabarna confien que la temporada de calçots torni a ser de rècord. Si l'any passat es va superar per primer cop els 15 milions d'unitats venudes, enguany preveuen igualar i fins i tot superar aquesta xifra. "Aquesta temporada es planteja molt bona. Tenim molta quantitat de calçots i d'una qualitat extraordinària", destaca Eva Cano, representant del gremi de majoristes de fruites i hortalisses. De confirmar-se les previsions, en els últims cinc anys les vendes s'hauran incrementat prop d'un 40%. Pel que fa als preus, l'abundància de producte farà que es mantinguin estables respecte anys anteriors entre els 8 i els 10 cèntims de mitjana per unitat.
Els majoristes destaquen que la calçotada és una tradició plenament consolidada i que el fet que cada cop es produeixi més calçot i a més llocs fa que les temporades s'allarguin molt i que les xifres de vendes no parin de pujar. Tant és així que en els últims cinc anys la l'increment ha fregat el 40%.
Si l’evolució de les vendes semblava indicar que aquest producte havia arribat al seu sostre amb un volum d’entre 11 i 12 milions d’unitats distribuïdes per temporada, l'any 2015 es va superar amb un increment del 25% gràcies a l’inici de les exportacions, l’interès gastronòmic pel calçot a la resta de l'Estat i una major demanda de calçots al mercat intern, a llars i restaurants. El segon gran salt va arribar la temporada passada quan es va tancar la campanya superant per primer cop els 15 milions de calçots comercialitzats.
Tot i que el temporal Gloria va fer témer una davallada de la producció, finalment això no ha estat així i se n'espera una de les més importants de la història tant en quantitat com en qualitat. Només del calçot certificat de Valls se'n produiran uns 18 milions d'unitats, de les que un 60%, sobre els 10 milions, es comercialitzaran a Mercabarna. El segon gran origen dels calçots que arriben al mercat central són les comarques de Barcelona (Baix Llobregat, Maresme i Vallès Oriental) on també s'espera un bona producció i cada cop guanyen més presència els calçots que es cultiven a terres de Girona i Lleida, d’on provenen els primers calçots de la temporada que arriben els mesos d’octubre i novembre.
Un dels factors que expliquen les bones xifres de vendes és l'increment de les exportacions que enguany representaran un 5% del total. Les principals destinacions són França, Bèlgica i Alemanya, però guanya força el mercat anglès gràcies a que a la ciutat de Londres el calçot ha quallat en la restauració i a botigues de productes alimentaris selectes i gurmet, com també passa a París.
També es consolida la demanda del sector de la restauració, que ja suposa prop del 30% del total, i la de les exportacions a d'altres zones de l'Estat (15% del total) on les calçotades cada cop són més populars tant a restaurants com a llars particulars.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!