Estat d'alarma

Les sales de teatre, concerts i oci nocturn consideren "inviable" limitar l'aforament per poder reobrir els espais

Critiquen en un comunicat conjunt que la proposta estigmatitzaria l'activitat cultural com a contagiosa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sales de teatre, dansa i circ, sales de concerts i oci nocturn de Catalunya i l'Estat han signat un document conjunt amb mesures per reobrir l'activitat cultural quan se superi la crisi sanitària. La proposa considera "insostenible" reduir l'aforament per poder reobrir els espais perquè "estigmatitzaria" l'activitat com a "contagiosa". En aquest sentit, afirmen que com a societat "no s'hauria d'estar disposat a assumir-ho" i, en cas que s'obligui a aplicar rangs màxims per "generar sensació de tornada a l'activitat progressiva", caldria acompanyar-ho d'ajudes socials, laborals i fiscals derivades de la 'força major'. Per això, demanen un "interlocució directa" amb el gabinet de crisi del Govern per a formar part de la presa de decisions.

Els teatres, sales de concerts, associacions de músics professionals musicals i espais d'oci creuen que les mesures de reincorporació de les diferents activitats a la normalitat han de seguir "paràmetres de coherència" i s'han d'aplicar "en tots els àmbits" en els quals hi hagi grans concentracions de públic - mitjans de transports, centres comercials i grans superfícies- i no de manera "exclusiva" en l'exhibició d'activitats culturals.

Així mateix, s'ofereixen per a estudiar possibles protocols sanitàries i d'higiene per aplicar-les de manera "temporal", amb l'objectiu que garanteixin la seguretat dels treballadors i el públic, comptant amb el consens de les autoritats sanitàries i amb l'ajuda de l'administració.

També reclamen la necessitat d'activar una "gran campanya de comunicació" amb elements d'incentiu al consum cultural que generi "confiança en el públic", que "desactivi la por" i que "permeti recuperar l'activitat econòmica" del sector, combinat amb un pla de xoc amb fons "suficients" per al sector empresarial de la cultura, autònoms i artistes "fins que es recuperi el nivell d'activitat anterior a la crisi".

El sector cultural suma "l'estigmatització" a la precarietat endèmica

En un comunicat, recorden que la pandèmia deixarà en una situació "preocupant" tot el país i preveuen una recuperació serà "àrdua i llarga", especialment per a la cultura que haurà d'enfrontar-se amb la situació de "precarietat i infrainversió endèmica" a certa "estigmatització, por i rebuig d'una part de la població".

Els signants entenen l'excepcionalitat de les mesures i la urgència amb les quals s'han pres però creuen que la interlocució amb els sectors afectats és "absolutament imprescindible" per planificar la "tornada a la normalitat". "Entenem les mesures absolutament extraordinàries en cas d'una emergència sanitària sense precedents però limitades en el temps fins a la desaparició del risc de propagació. En cap cas podem acceptar que aquestes mesures hagin de formar part de les nostres rutines quotidianes d'ara endavant", reblen.

Entre els signants, hi ha un centenar d'entitats com ADETCA (Empreses de Teatre de Catalunya), la Federació Estatal d'Associacions d'Empreses Productores de Teatre i Dansa, la Xarxa de Teatres Alternatius d'Espanya, l'Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya, l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya i d'Espanya, l'Acadèmia Catalana de la Música, l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya, l'Associació de Promotors Musicals, l'Associació de Representants Tècnics de l'Espectacle, la Federació d'Empresaris d'oci i espectacles d'Espanya i la Federació catalana de locals d'oci nocturn, i una desena d'associacions de músics professionals, entre d'altres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local