Ajut de 4 milions d'euros per a promoure la producció de most concentrat rectificat en el cava. Generalitat de Catalunya
Redacció |
Vilafranca del Penedès
28-05-2020 16:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha donat a conèixer una nova línia d’ajuts destinats a promoure la producció de most concentrat rectificat (MCR) per valor de 4 milions d’euros. Amb aquesta subvenció el que es pretén és aconseguir la desviació d’una part de la producció del raïm apte per la DO Cava cap a la producció d’aquest most. El most concentrat rectificat s’obté del most del raïm i és un líquid transparent, viscós i amb una altíssima concentració de sucres naturals provinents del raïm (fructosa i glucosa), que serveix per a l’elaboració dels vins escumosos de qualitat. És una mesura estratègica i de futur que valoritza la regió vinícola.
Segons ha explicat la consellera Jordà, la mesura s’emmarca dins el conjunt d’accions que està duent a terme el Departament per afrontar la verema “en les millors condicions”. “Ho hem de fet tot i ho hem de fer tot alhora”, ha remarcat la consellera. “Hem de ser valents; el sector del Cava ja ho és, porta molts anys batallant i s’ha arribat molt lluny en la DO Cava, i ho hem de provar tot”, ha afegit. “La nostra feina és que arribem a aquesta verema en les millors condicions possibles, encara que siguin difícils, per aconseguir reduir l’excedent de raïm i vi base cava i millorar l’equilibri entre l’oferta i la demanda”. Jordà també ha posat en valor “l’esforç de tot el sector, el treball amb consens i el compromís de totes les parts implicades en pro del Cava català”.
L’anunci d’aquesta mesura ha tingut lloc en el decurs de la Tercera Cimera del Cava, que ha reunit aquest dijous per videoconferència a representats del sector del Cava, convocats pel Departament d’Agricultura i l’Incavi, amb l’objectiu de concretar conjuntament possibles actuacions a portar a terme per a reduir els efectes provocats per la crisi de preus que viu el sector, així com els efectes del coronavirus.
Actualment, alguns elaboradors de Cava utilitzen aquest most concentrat fabricat amb raïm de fora de la zona Cava. Amb l’incentiu del Departament d’Agricultura es pretén estendre aquesta pràctica a molts més elaboradors i amb raïm apte per a Cava. Aquesta línia d’ajuts, que encaixa amb el concepte d’economia circular i la bioeconomia que promou el Departament d’Agricultura, hauria de permetre dotar-nos d’aquesta indústria auxiliar.
Avui dia es fa servir sucre per la realització de la segona fermentació i el licor d’expedició. Es calcula una mitjana de 40g/L de sucre en aquests dos procediments. Aquest sucre (sacarosa) prové de productes no vitícoles (raïm) i de territoris fora de les àrees de producció de les DO. La utilització generalitzada de MCR produït amb raïm de la mateixa zona de producció dels vins escumosos permetria tancar el cercle dins la filosofia de producció de proximitat, donar una sortida addicional al raïm produït a la zona i reduir l’ús d’inputs externs del sector viticultor. A més, la introducció d’aquets most concentrat, “aportaria una diferenciació essencial en comparació a productes francesos i italians, que tenen molt més complicat eliminar totalment l’ús del sucre (chaptalització)”, ha remarcat Teresa Jordà. Ara bé, ha recordat la consellera, “ens caldrà desenvolupar la logística i el suport normatiu per fer-ho possible”.
En aquesta cimera, el sector també s’ha compromès a reduir el rendiment per hectàrea de raïm, a aprofitar totes les mesures que s’estan posant a l’abast dels viticultors i elaboradors per part de les administracions i continuar incrementant la producció ecològica en aquest sector.
Negociacions amb el Ministeri d’Agricultura
La consellera d’Agricultura ha posat en valor haver aconseguit que el Ministeri d’Agricultura habiliti la verema en verd i la destil·lació per fer front a la situació que viu el sector vitivinícola. Eren dues de les peticions que Jordà, d’acord amb el sector vitivinícola català, ha fet arribar aquestes últimes setmanes al ministre Luis Planas per carta i en les diverses trobades que han mantingut en el marc del Consejo Consultivo de Agricultura.
La mesura, que és voluntària, compensa els viticultors del fet d’eliminar raïm d’algunes parcel·les quan encara és verd per reduir l’excés de producció. Així, mateix, Jordà, recollint la petició del sector, també ha reclamat al Ministeri ajuts estatals per a la destil·lació d’excedents de vi.
De les negociacions amb el Ministeri d’Agricultura cal destacar el fet que s’ha aconseguit que aquestes mesures tinguin un tractament diferent entre el vi de taula i el de DO, qüestió fonamental perquè se’n puguin beneficiar els viticultors i cellers de Catalunya, que majoritàriament han apostat per les DO i uns vins de més valor. Per aconseguir aquesta diferenciació en favor de les DO ha estat clau la tasca desenvolupada des de l’Incavi.
Més promoció per al Cava i els vins catalans
A la reunió també s’ha remarcat la necessitat d’incrementar la promoció del Cava. En aquest sentit, aquesta setmana el Departament d’Agricultura i les DO catalanes han acordat impulsar una campanya de comunicació per a promoure els vins catalans. En total s’hi destinaran 100.000 euros, dels quals 25.000 euros els aportaran les DO i 75.000 el Departament d’Agricultura, a través de l’INCAVI.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Cava
- Cimera del Cava
- INCAVI
- most
- Teresa Jordà
- Albinyana
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellvei
- Bonastre
- Calafell
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- Cunit
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Font-rubí
- Gelida
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès