Rodatges

La covid-19 i el temporal Gloria fan caure més d'un 40% les produccions audiovisuals al Garraf i l'Alt Penedès

Amb el confinament s'han deixat de recaptar 62.000 euros en taxes i lloguer d'espais, segons dades de Node Film Clúster

Gran pla general d'una sessió fotogràfica publicitària a l'antic moll de Vallcarca, a Sitges, per a Seat. ACN

Gran pla general d'una sessió fotogràfica publicitària a l'antic moll de Vallcarca, a Sitges, per a Seat. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El volum de produccions audiovisuals al Garraf i l'Alt Penedès caurà més d'un 40% aquest 2020 en comparació a l'any anterior degut a l'impacte del temporal Gloria i del confinament per la covid-19. Ho ha assegurat a l'ACN el director tècnic de Node Film Clúster, Santi Roig, que lamenta que el sector fa mesos que viu "castigat". Roig recorda que els talls de carreteres contra la sentència als líders independentistes ja van provocar un descens d'encàrrecs a finals del 2019, i destaca que enguany han encavalcat diverses situacions adverses. Pel que fa estrictament al confinament, Node Film Clúster calcula que s'han deixat de fer unes 50 produccions que haurien comportat una recaptació de 62.000 euros en taxes municipals i lloguer d'espais.

L'ens calcula que, del 3 de març al 6 de juny, hauria pogut gestionar mig centenar d'encàrrecs, entre rodatges, films, videoclips, espots publicitaris i sessions fotogràfiques. Tot i que el confinament va començar a mitjans de març, Node Film Clúster ja va constatar una frenada de l'activitat deu dies abans, els quals van ser un preludi de la interrupció forçosa que arribaria amb l'estat d'alarma.

Malgrat a mitjans de maig -amb la fase 1 de la desescalada- ja s'haurien pogut reprendre les produccions, la lentitud amb què s'ha tornat a posar en marxa el sector i la reactivació de la part més burocràtica han fet que els primers treballs no hagin arribat fins aquest mes de juny. Econòmicament, els tres mesos d'aturada han comportat que s'hagin deixat de recaptar 12.000 euros en taxes municipals i 50.000 euros en lloguer d'espais, segons ha detallat a l'ACN Santi Roig des de Node Film Clúster.

Roig assegura que el sector fa mesos que acumula un "càstig" per la correlació de situacions adverses a què s'ha enfrontat. Assenyala que a finals del 2019 ja va haver una descens de l'activitat degut a les protestes contra la sentència als líders independentistes, ja que els talls de carreteres a l'àrea metropolitana van dificultar la mobilitat de tota la infraestructura necessària per a les produccions audiovisuals.

Al cap de pocs mesos, recorda, el Gloria va destrossar tot el litoral "i els ajuntaments no consideraven prioritari gestionar els permisos per a rodatges". Superats els efectes d'aquell temporal, Roig diu que el sector va agafar un "bon ritme" que es va veure interromput amb l'auge de la covid-19 a l'estranger. "Al febrer ja no venien encàrrecs coreans, ni japonesos ni italians", assegura, i recorda que al cap de poques setmanes l'activitat a Catalunya es va aturar del tot.

Des de Node Film Clúster celebren que ara es puguin reprendre les produccions, però lamenten que, en general, reben encàrrecs de menys envergadura que ara fa un any. "Els pressupostos són més petits, les localitzacions que ens demanen són més senzilles, i els equips també són més reduïts perquè estan condicionats per les mesures sanitàries i perquè les marques inverteixen menys en publicitat", detalla Santi Roig.

En aquest sentit, assegura que els rodatges que abans mobilitzaven aproximadament 80 tècnics, ara es gestionen amb una vintena de professionals. Una reducció que també es palpa en el nombre de produccions. Roig apunta que, ara fa un any, gestionaven una desena de treballs setmanals, i lamenta que actualment en tenen "tres o quatre, com a molt". Veu "evident" que l'impacte anirà més enllà del tancament total que va haver durant el confinament.

Roig es mostra dolgut en veure que "el sector ha quedat molt tocat" després dels últims mesos. Assegura que l'aturada de les produccions, especialment les publicitàries, ha fet que se'n ressenti tota la indústria audiovisual. "No érem capaços de projectar fins on arribava l'impacte, però ara hi ha empreses que estan molt afectades", assegura.

Més publicitat i menys ficció

Amb la represa de l'activitat, Roig se sorprèn que inicialment van rebre moltes peticions per a produccions fetes a balcons, mentre hi havia poca sol·licitud per a rodatges i reportatges a la via pública. Matisa, però, que aquella tendència va durar poc i ara va a l'alça l'interès per espais exteriors, especialment les platges.

Des que el 6 de juny es va fer la primera producció post-covid-19 al Garraf i l'Alt Penedès amb un anunci de la marca Audi rodat a Olivella, Node Film Clúster ha rebut encàrrecs per a una sessió fotogràfica de Seat a l'antic moll de Vallcarca i també per a un rodatge d'una sèrie produïda per Netflix. Santi Roig relata que els principals projectes que s'estan treballant són publicitaris i sessions fotogràfiques, mentre hi ha pocs encàrrecs de ficció, "perquè, en general, s'està produint molt poc".

Per incentivar l'activitat, Roig insta les administracions a ser "valentes": "Abans hi havia permisos que potser no s'autoritzaven perquè no semblaven escaients perquè anaven fora de termini, però ara caldrà atrevir-se a concedir-los". Assegura que, sovint, el sector topa amb gestions "inviables" perquè es requereixen setmanes per emetre informes favorables, i considera que l'actual conjuntura és el moment idoni per revisar aquestes normatives.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local