El 24,5% dels autònoms encara no ha obert i el 37% reinicia l'activitat facturant la meitat que el 2019, segons Pimec. ACN
ACN/ Aina Martí |
Barcelona
24-07-2020 08:48
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El 24,5% dels autònoms encara no han obert i el 37% ha reiniciat l'activitat facturant la meitat que l'any passat. Són les dues principals conclusions d'una enquesta sobre l'impacte de la crisi de la covid-19 sobre el teixit de treballadors per compte propi durant el mes de juny. Les dades mostren una "lleugera millora" però reflecteixen un panorama "molt preocupant" pel col·lectiu, segons el president d'Autònoms Pimec, Miquel Camps, que ha explicat que tres de cada quatre autònoms té problemes de tresoreria. Davant d'aquest escenari, la patronal reclama allargar la carència dels ICO, rebre ajudes a fons perdut i no retirar ajuts als autònoms i microempreses que acomiadin després de fer un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO)
L'enquesta, basada en 332 respostes, assegura que el 52,9% dels autònoms necessitarà ajustar la plantilla per la davallada d'ingressos. Si han presentat un ERTO, es veurien obligats a retornar les cotitzacions que s'han estalviat durant la durada de l'expedient. "Els autònoms han de poder adaptar plantilla si no tenen feina. (...) No ens poden treure els ajuts si ens veiem obligats a acomiadar", ha emfasitzat.
El qüestionari revela que el 28,7% dels autònoms es planteja tancar definitivament davant la davallada del consum general i per tant, dels seus ingressos, una xifra que, segons Camps s'elevarà quan constatin que no poden prescindir de treballadors. "Entendríem que es perdés l'ajut de la persona obligada a acomiadar però no del 100%", ha apuntat el president d'Autònoms Pimec abans d'afegir que "el teixit d'autònoms va molt al dia". Per això, reclama a la Inspecció de Treball que duguin a terme comparacions de facturació per detectar "picaresca" entre les empreses que han presentat expedients.
En relació amb les restriccions que hi ha a Lleida i a Barcelona, Camps reclama a les administracions "màxima empatia" per entendre la realitat dels sectors. Els autònoms que més estan patint les limitacions són els de l'àmbit cultural, esportiu, comercial, turístic i de la restauració, ha dit. Camps també ha aprofitat per demanar que els 145.000 milions que li pertoquen a Espanya del fons de reconstrucció europeu arribin "amb la màxima celeritat" no només a les grans empreses sinó també al petit comerç i als autònoms i en forma d'ajuts a fons perdut. "La sensació és que fins ara no hi ha hagut ajuts sinó ajornaments", ha dit.
En aquest sentit, Camps ha criticat que el col·lectiu s'hagi vist obligat a endeutar-se per pagar les despeses corrents a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) que han arribat "tard i malament" i ha alertat de les dificultats que passaran els autònoms quan s'acabi el període de carència. "Ens fa molta por quan passi aquest any de carència i s'hagin de començar a retornar els ICO", ha dit. Per això, creu que aquest període de gràcia s'ha d'allargar dos anys.
Tenint en compte la fragilitat del teixit de treballadors per compte propi, Pimec creu que les administracions que s'han de "treure del cap" una pujada d'impostos. La patronal també es fa seva una demanda freqüent dels autònoms que és poder pagar els tributs en funció de la facturació. "Un teixit de 550.000 autònoms no es pot cremar, no es pot perdre", ha insistit Camps.
Ara mateix, el principal problema per al negoci dels autònoms és la caiguda de les vendes, segons l'enquesta. El segueixen, a certa distància, el pagament d'impostos (IVA i IRPF), el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social i de lloguers. De cara als propers mesos, un 73,2% dels autònoms apunta que la demanda feble serà l'aspecte que dificultarà més la viabilitat del seu negoci.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!