Arrenquen els tastos dels premis Vinari en una edició de "resistència" marcada per la covid-19. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilafranca del Penedès
27-07-2020 16:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La vuitena edició dels premis Vinari s'ha posat en marxa aquest dilluns amb els primers tastos d'una edició de "resistència", segons han definit els organitzadors. Des de la revista Vadevi preveien ampliar el miler de referències de l'any passat i modificar el format dels tastos, però la pandèmia ho ha impedit. Així i tot, el certamen reuneix uns 900 vins de 200 cellers catalans, xifra considerada un "èxit" davant l'actual conjuntura sanitària. "La pandèmia ha posat els premis a prova i ens n'hem sortit brillantment", ha assegurat l'impulsor dels Vinari, Salvador Cot. Xifres a banda, la covid ha obligat a canviar l'espai de les degustacions, reduir el nombre de tastadors i aplicar un protocol sanitari específic per evitar contagis.
Tot i que l'esclat de la pandèmia va frenar en sec les inscripcions al concurs quan només hi havia 300 referències apuntades, finalment les xifres d'enguany s'assimilen a les de l'any passat i tant sols baixen un 7%. Amb 900 referències i 200 cellers participants, l'organització celebra l'escenari final d'una edició on preveien que la pandèmia reduiria a la meitat les xifres dels últims anys.
"Els cellers d'aquest país han volgut mantenir els premis en un any que serà bàsicament de resistència", ha remarcat l'editor de Vadevi i impulsor del certamen, Salvador Cot, que ha recordat que el sector del vi està "molt castigat" enguany pel confinament i la falta de turisme. Cot ha recordat que els Vinari van néixer el 2013 en plena crisi econòmica i ha assegurat que la crisi actual ha estat un "test d'estrès" per al concurs.
A parer dels impulsors, una de les raons per les quals els Vinari han mantingutla seva massa és per la "capacitat de prescripció" que té el certamen. "Els premis associen el concepte de 'qualitat' als vins catalans, i aquesta crisi ha fet que els consumidors del país siguin més conscients que és millor consumir productes de proximitat amb una qualitat més alta", ha apuntat Cot.
Una idea que l'ha ratificat el cap de Secretaria de l'INCAVI, Xavier Agell, qui ha destacat que el sector del vi "no s'ha aturat" malgrat l'estat d'alarma i els moments més àlgids de la pandèmia. "El concurs és una peça més d'un sector que funciona, amb mostres de resistència, resiliència i adaptació a les circumstàncies en què ens trobem", ha afegit.
Al seu torn, l'alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, també ha celebrat que els premis mantinguin el nombre de participants, especialment en un context afectat tant pels canvis empresarials a grans firmes com Freixenet i Codorniu, com per la plaga del míldiu que està malmetent bona part dels camps.
Regull ha assegurat que l'entrada d'accionariat estranger al Penedès ha fet "trontollar" el sector, ha lamentat que el míldiu està tenint una afectació "importantíssima que serà difícil de contrarestar amb ajudes" i ha advertit que la covid "afecta directament el consum". En aquest triple context, ha defensat que els Vinari "són més importants que mai perquè ara no es pot reduir la pretensió de premiar la qualitat".
Tant Regull com els organitzadors han garantit que els premis Vinari 2020 es lliuraran a la tardor, si bé han admès que la situació de la pandèmia pot modificar la tradicional gala dels darrers anys. La data d'entrega dels premis està prevista pel 9 d'octubre i, a banda dels guardons habituals, enguany es distingirà també el millor projecte enoturístic.
Tastos a prova de covid-19
Pel que fa als tastos, la primera sessió s'ha celebrat aquest dilluns i n'hi haurà tres mes al llarg d'aquesta setmana. Els tastadors s'han reunit aquest cop a l'Escola d'Enoturisme de Catalunya per poder disposar de sales més àmplies i garantir que cadascun d'ells pugui disposar d'un radi de distància de seguretat de gairebé 2 metres. Per assegurar aquest distanciament interpersonal, a més, s'han convocat uns 20 tastadors en comptes dels 25 dels darrers anys.
Per evitar la propagació de la covid-19, l'organització ha desplegat un protocol de seguretat amb el qual es garanteix que totes les copes i material de puntuació és unipersonal. Així, les ampolles les toca un únic cambrer, les copes tan sols les manipula el tastador i es demana que l'escopidor s'utilitzi amb cautela i immediatament després d'usar-lo cal rentar-se les mans. També es demana als grups de tastadors que evitin el contacte social amb els altres grups durant les pauses de treball.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!