El Servei Local d’Ocupació de Sant Pere de Ribes supera en un semestre el nombre de persones ateses en tot el 2019. Ajt Sant Pere de Ribes
Redacció |
Sant Pere de Ribes
06-08-2020 09:01
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un total de 1.413 persones han estat ateses pel Servei Local d’Ocupació (SLO) de Sant Pere de Ribes en demanda d’orientació, formació o candidatures a ofertes de feina gestionades durant els primers sis mesos de 2020. Amb aquestes dades, l’esmentat servei aconsegueix esdevenir referent municipal en polítiques d’ocupació tenint en compte que durant tot el 2019 es van atendre a 1.221 persones usuàries, gairebé 200 menys de les ateses ara en un sol semestre.
Pel que fa al conjunt de l’any, 403 usuaris i usuàries es beneficiaran de les accions d’orientació, formació o contractació promogudes des del Departament d’Ocupació en projectes subvencionats pel SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i la Diputació de Barcelona, així com en els projectes finançats pel propi Ajuntament de Sant Pere de Ribes.
D’aquest total, una cinquantena de persones han estat contractades en plans d’ocupació al municipi. En destaquen les 22 aturades i aturats dels plans d’ocupació municipals en conveni amb l’entitat Nou Set del primer semestre de 2020, que s’ampliaran a 23 durant els darrers sis mesos de l’any.
Per la seva banda, el programa Treball i Formació ha ofert la contractació subvencionada de 17 persones en situació d’atur i risc d’exclusió social per a tot 2020, mentre que el programa Enfeina’t ha ocupat 10 persones aturades de llarga durada durant dotze mesos.
Altres propostes que han incidit directament en l’ocupació han estat els programes 30 plus, que a l’abril va subvencionar la contractació de 30 persones de la comarca (11 de Sant Pere de Ribes) en empreses del territori, i el programa de Contractació en Pràctiques de persones joves beneficiàries del programa de Garantia Juvenil a Catalunya, que durant sis mesos ha ofert feina en pràctiques a jornada completa per a cinc joves amb titulació superior.
Més competències en Tecnologies de la Informació i el Coneixement (TIC)
En l’àmbit formatiu, el Projecte Impulsa’t és el que té més abast, oferint competències en Tecnologies de la Informació i el Coneixement (TIC) per a la recerca de feina per a 128 usuàries i usuaris del Servei Local d’Ocupació de juliol a desembre.
A més, des del Servei Local d’Ocupació s’ha impulsat el Campus Virtual, amb una oferta formativa en línia que ha permès oferir formació en ofimàtica (Excel, Word i preparació per l’ACTIC); mosso/a de magatzem i reposició, i manipulació d’aliments, durant els mesos on no ha estat possible la formació presencial a causa de les mesures de distanciament social decretades per la Covid-19.
De setembre vinent a juliol de 2021, un total de 120 joves de tota la comarca (30 a Sant Pere de Ribes) rebran una doble formació professionalitzadora (en continguts generals i en especialitzacions) a través del Projecte GARRAF SINGULARS amb l’objectiu d’aconseguir la inserció laboral o acadèmica. Els destinataris d’aquesta oferta tenen de 16 a 29 anys i un nivell acadèmic inferior o equivalent al Graduat en Educació Secundària (GES).
L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha ressaltat que “el foment de l’ocupació és una de les grans prioritats del govern. Per aquest motiu, haver esdevingut un referent municipal en aquest àmbit és una gran notícia en un moment especialment sensible com l’actual. Ara toca seguir perseverant i, fins i tot, millorar, en les polítiques d’ocupació que oferim a una ciutadania afectada per les repercussions econòmiques i socials de la crisi sanitària a Sant Pere de Ribes en un territori ja de per si afectat pels índex elevats d’atur i de treball precari”.
La regidora de Desenvolupament Econòmic, Ana Herrera, ha recordat que des de l’Ajuntament s’ha estat treballant “per materialitzar els objectius que ens havíem marcat en el Pla de Reactivació Municipal 2019-2020: disposar de tots els elements per lluitar contra l’exclusió social i promoure al màxim l’ocupació, en un municipi que ha de ser un lloc on viure i treballar”. “En aquest sentit”, ha afegit, “els programes que desenvolupa el Departament d’Ocupació són eines d’una gran utilitat per a col·lectius que requereixen d’una atenció específica com els demandants de feina en general o els joves que no han aconseguit entrar en el mercat laboral”.
Més altes i atenció a la ciutadania durant la crisis sanitària
Segons les dades comparatives entre els mesos de març i juny de 2019 i el mateix període de 2020, el Servei Local d’Ocupació de Sant Pere de Ribes ha experimentat un augment en el nombre d’altes, tot i la situació de confinament i emergència sanitària. Si en el període de març a juny de 2019 van ser 117, en el mateix període de 2020 han estat 129.
Pel que fa als seguiments de les persones usuàries del servei, en el període de març a juny de 2019 es van fer 1.056 seguiments i en el mateix període de 2020, se n’han fet 2.111, fruït del reforç i compromís del Servei Local d’Ocupació amb les persones usuàries.
En la comparativa entre els mesos d’abril dels dos anys, destaca l’increment del percentatge de persones amb formació tècnica (FP2 o Cicle de Formació de Grau Superior) i universitària. L’abril de 2020 han sumat el 28% del total, un 19% d’increment respecte d’abril de 2019. A més, hi ha un increment important en el nombre de persones donades d’alta sense estudis homologats (del 5% de 2019 al 56% de 2020). Aquesta dada s’explica per la constant derivació de persones per part dels Serveis Socials al Servei Local d’Ocupació que treballaven en ocupacions elementals i feines poc qualificades, o en economia submergida, tot i tenir estudis universitaris en el 40% dels casos.
La fotografia del moment
El Servei Local d’Ocupació de Sant Pere de Ribes té en l’actualitat un total de 1.253 persones inscrites, que han acumulat 3.921 seguiments a la Xarxa Local d’Ocupació (XALOC), depenent de la Diputació de Barcelona. S’ha de tenir en compte que cada persona donada d’alta pot fer dos o més seguiments en aquest servei. En el que portem d’any, s’han ofert 85 llocs de treball, s’han contactat 389 persones i se n’han contractat 78.
El 53% de les persones ateses pel SLO de l’1 d’abril al 15 de maig de 2020 tenen estudis obligatoris finalitzats. El perfil professional més nombrós és el del sector del comerç, l’hostaleria i el turisme (28%). Per sexes, el 57% són dones; per nuclis, el 50% provenen de les Roquetes, i per edats, el 44% tenen de 30 a 40 anys. Pel que fa a les persones derivades de Serveis Socials, el 44% tenen estudis obligatoris finalitzats, el 31% provenen dels sectors de la neteja, desinfecció i manteniment d’espais, el 56% són dones, el 71% provenen de les Roquetes i el 45% són majors de 45 anys.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!