Crisi a la indústria

Bosch anuncia la seva intenció de tancar la fàbrica de Castellet i la Gornal, que dóna feina directa a 300 persones

El comitè d'empresa de la planta de Bosch a Castellet i la Gornal acusa la multinacional d'abandonar la planta

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Bosch vol tancar la planta de Castellet i la Gornal (Alt Penedès), en una decisió que posa en risc la feina de 300 persones. Així ho ha anunciat aquest dilluns als treballadors la direcció de l'empresa, que en el seu dia havia arribat a donar feina a unes 1.200 persones de la zona. L'anunci dels plans de tancament de Bosch a Castellet i la Gornal coincideixen amb la mobilització dels treballadors de la divisió Glass de la planta de Saint Gobain a l'Arboç, on també estan en risc mig miler de llocs de feina. Fonts de l'empresa han indicat a l'ACN que volen tancar durant el 2021, "com més aviat millor", tot i que admeten que la data dependrà de les negociacions amb els treballadors.

El comitè d'empresa de Bosch a Castellet i la Gornal es reunirà dimarts d'urgència per analitzar les mesures a prendre a partir d'ara, rebutja frontalment la decisió i exigeix alternatives.

La fàbrica de Bosch ha patit en els últims anys una reducció dràstica de plantilla a través d'ERO, baixes incentivades i reduccions salarials, segons recorden des dels sindicats, que consideren això una "clara mostra de la total manca d'implicació i manca d'inversió per part de la multinacional".

Des de l'empresa neguen haver abandonat la planta i asseguren que des del 2016 havien estat buscant activament opcions de reindustrialització i possibles compradors per evitar el tancament. "Les opcions que hi ha hagut no han estat realistes per evitar el possible tancament", afirmen des de la companyia. "Bosch sí que ha treballat per intentar salvar la planta", afegeixen.

A Bosch vinculen l'anunci de tancament amb una pèrdua de competitivitat de la planta, que fabrica sistemes de neteja parabrises. En aquest sentit, diuen també que la fàbrica de Castellet i la Gornal, que exporta el 80% de la seva producció, s'ha vist afectada per la caiguda mundial de producció de vehicles. En cap cas, afirmen, la situació té a veure amb el tancament de Nissan.

Bosch compta amb diverses plantes a Europa i la resta del món dedicades a la divisió d'automoció, i la seva intenció és traslladar-hi la producció que es fa a Castellet. Fonts de l'empresa asseguren, però, que per ara no poden concretar a quina localització es traslladaria la producció.

El comitè d'empresa acusa la multinacional d'abandonar la planta

El comitè d'empresa de la planta que la multinacional Bosch té a Castellet i la Gornal acusa els responsables de la firma d'haver abandonat la instal·lació. El president del comitè, Carlos Teruel, ha explicat en declaracions a l'ACN que fa temps que la direcció no té present aquesta factoria en els seus plans. “Es veu en els petits detalls, s'espatllen les màquines i no les arreglen”, ha indicat. Aquest dilluns el responsable de recursos humans estatal de la multinacional els ha anunciat la voluntat de tancar la planta, una decisió que afectarà una plantilla de 300 treballadors. El comitè es marca com a prioritat revertir la decisió, tot i que Teruel admet que serà “difícil”.

El president del comitè d'empresa de la planta de Bosch a Castellet i la Gornal ha recordat que el 2014 ja es va signar un pacte amb la direcció que va significar “una reducció salarial i de beneficis socials important” a canvi de mantenir els 300 treballadors durant 5 anys.

Sí s'ha complert l'extrem de mantenir la plantilla fins ara però, segons Teruel, el pacte anava acompanyat d'un compromís de l'empresa per mantenir inversions a la planta que no s'ha complert. A poc a poc, afegeix, la producció s'ha anat derivant cap a l'Europa de l'Est, per una pura qüestió de competitivitat, al seu parer.

Davant d'aquest escenari, i del “tancament ordenat” que ha anunciat la direcció, el comitè d'empresa ha rebutjat la proposta d'ERO i han reclamat entrevistar-se amb algun càrrec de pes de la multinacional perquè els expliqui els motius.

La prioritat del comitès, ha indicat el mateix Teruel, és revertir la decisió de la multinacional. Però la “pressa” que han entrevist en la reunió que han mantingut avui -que enceta el període administratiu de negociació de l'expedient- els fa preveure que serà “difícil”.

De moment, el comitè ha començat a fer assemblees amb els treballadors per intentar determinar quin pla d'accions desenvolupen a partir d'ara.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local