Crisi del coronavirus

El sector dels casaments protesta contra les noves restriccions i exigeix una reducció d'impostos

L'AEGECat calcula un impacte de 150 milions d'euros des d'aquest cap de setmana fins a finals d'any

Pla mitjà d'una assistent a la concentració del sector de les bodes i casaments a la plaça Sant Jaume. ACN

Pla mitjà d'una assistent a la concentració del sector de les bodes i casaments a la plaça Sant Jaume. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El sector dels casaments s'ha concentrat aquest dilluns a la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar contra el tancament dels establiments de restauració i la impossibilitat de celebrar esdeveniments, com bodes o actes d'empresa. L'Associació d'Empreses de Gestió d'Esdeveniments i Casaments de Catalunya (AEGECat) ha afirmat que aquesta mesura és "desproporcionada" i "posa en perill" la supervivència de moltes empreses del sector. De fet, l'entitat ha xifrat en 150 milions d'euros l'impacte provocat per les noves mesures des d'aquest cap de setmana fins a finals d'any.

Des de gener, el sector de les bodes ha patit l'ajornament del 85% dels casaments i tenia pendent celebrar el 10% restant en els últims mesos de l'any. Tot i això, les noves mesures aprovades pel Govern han provocat la cancel·lació d'alguns esdeveniments i l'endarreriment d'altres fins a 2022. En total, el sector preveu un impacte de prop de 700 milions d'euros el 2020.

Davant aquesta situació, l'entitat ha demanat a la Generalitat mesures "correctives i compensatòries" i no anuncis que queden "en un sac buit", en referència als ajuts de 40 milions d'euros anunciats pel Govern. El president de l'AEGECat, Pep Minguell, ha assegurat que aquesta línia representa una ajuda de 700 euros per empresa, una quantitat que "no porta enlloc".

L'associació també ha reclamat a la Generalitat la retirada "immediata" de les mesures i l'aplicació de criteris més "selectius i proporcionats" a l'hora de dictar noves restriccions amb l'objectiu de reduir l'impacte econòmic per a les empreses del sector.

Així mateix, ha demanat la constitució d'una taula de diàleg per negociar un "pla de rescat" de les empreses d'esdeveniments i casaments més castigades per la crisi econòmica, així com l'exempció i ajornament de taxes i impostos.

En concret, han exigit a les administracions l'ajornament del pagament de l'IRPF, l'exempció de l'IBI proporcional a la caiguda de la facturació, l'exempció de la quota d'autònoms i de la Seguretat Social dels treballadors en ERTO, la reducció o ajornament de l'impost d'activitats econòmiques i l'exempció de les taxes municipals derivades de l'activitat econòmica.

L'AEGECat ha reivindicat el sector de les bodes com a "segur" perquè compta amb establiments "encapsulats" i ha establert totes les mesures necessàries per evitar la propagació del virus. "Els pocs casaments i esdeveniments que hem pogut fer han donat un impacte negatiu en els contagis", ha manifestat Minguell.

La concentració davant el Palau de la Generalitat ha començat a les dotze del migdia i ha agrupat prop de 200 persones de 83 empreses del sector. A l'acte han sonat proclames com 'Volem treballar' o 'La restauració no és el problema'.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local