Plataforma Veïnal dels carrers Bonaire i Joan Tarrida

La fiscalia denuncia tres negocis de Sitges per contaminació acústica i acusa els tècnics municipals de prevaricació

Assenyala els funcionaris locals d'una deliberada inacció davant l'excés de soroll de dos pubs i un restaurant

La fiscalia denuncia tres negocis de Sitges per contaminació acústica i acusa els tècnics municipals de prevaricació. EIX

La fiscalia denuncia tres negocis de Sitges per contaminació acústica i acusa els tècnics municipals de prevaricació. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Fiscalia de Barcelona ha denunciat dos locals d'oci i un restaurant de Sitges per haver superat els límits acústics legals, alhora que s'ha querellat contra tres tècnics municipals per no haver-ho supervisat. El fiscal afirma que els tres negocis tenien limitadors de so que no estaven connectats al sistema de control municipal, de manera que el volum sobrepassava els topalls legals i provocava molèsties als veïns. Davant aquesta situació, assegura, els tècnics locals van mostrar una inacció "deliberada". Per tot plegat, demana al jutjats de Vilanova que investiguin els responsables dels negocis per un delicte contra els recursos naturals, la salut pública i el medi ambient, mentre assenyala els funcionaris per prevaricació mediambiental.

La fiscalia recorda que el casc antic de sitges concentra un bon gruix de locals d'oci nocturn, on hi ha reconeguda una ZARE (zona acústica de règim especial), i apunta que "fa anys" que aquests establiments generen problemes de contaminació acústica. Això, remarca, perjudica el descans dels veïns de la zona, amb un "greu risc per a la salut física i psíquica".

A la querella presentada als Jutjats de Vilanova i la Geltrú , el ministeri públic recorda que l'agost del 2017 la Plataforma Veïnal dels carrers Bonaire i Joan Tarrida va presentar a la fiscalia una denúncia contra alguns locals per contaminació acústica, alhora que responsabilitzava l'Ajuntament de Sitges per inacció. A resultes de la denúncia veïnal, la Fiscalia assegura haver comprovat que el límit de so s'ha excedit "amb escreix" i insta la justícia a investigar-ho.

El fiscal afirma assegura que la investigació feta fins ara des del ministeri públic "evidencia la tolerància que determinats funcionaris de l'Ajuntament " han mostrat vers la situació "durant un llarg període de temps". En aquest sentit, assevera que "han eludit de forma conscient amb passivitat i inacció les seves obligacions de control i inspecció que recull la normativa".

Dos locals d'oci i un restaurant en el punt de mira

La denúncia se centra en tres socis responsables de dos locals d'oci nocturn i un restaurant, tots situats al carrer Bonaire. La fiscalia assegura que als tres establiments van estar eludint durant diversos anys la normativa de control acústic, amb falta de limitadors de so o bé aparells que no han estaven connectats al sistema municipal. Una situació que s'hauria allargat fins el 2019.

Els administradors dels negocis haurien obviat "de manera deliberada" el compliment de la normativa municipal, i el fiscal afirma que eren conscients de les molèsties que la música causava als veïns. En el cas dels locals d'oci, assegura que els dos establiments actuaven a efectes pràctics com una discoteca malgrat la llicència d'activitats no els permetia tenir pista de ball. En relació al restaurant, constata que l'establiment feia espectacles musicals sis dies a la setmana, amb un equip de so que tampoc estava degudament reglamentat ni sota supervisió del consistori.

Per comprovar l'impacte de la música dels tres establiments, el fiscal detalla que l'any 2018 els Mossos d'Esquadra i personal tècnic especialitzat de la Generalitat va fer estudis des de diversos pisos del costat de cadascun d'aquests negocis. Tots els resultats obtinguts, subratlla, superaven els límits permesos: es van arribar a detectar impactes d'entre 30 i 43 dB, quan el topall està entre 25 i 30 dB.

Degut a la superació del volum de la música, la fiscalia assegura que els veïns de la zona han patit insomni, nerviosisme i fatiga. Alteracions que, en diversos casos, han requerit assistència mèdica.

Molèsties "sobradament conegudes" per l'Ajuntament

A la querella, la fiscalia considera que els culpables de la situació són tant els responsables dels negocis com els tècnics municipals que havien de supervisar que no s'excedís el volum. Afirma que les queixes dels veïns eren "sobradament conegudes" pels treballadors de l'Ajuntament, i assenyala directament l'enginyer tècnic municipal del període 1986-2012, i un homòleg del període 2002-2018. També en considera responsable un tècnic que el setembre de 2017 va ser designat com a cap del servei de disciplina i sancions, responsable de les llicències d'activitats.

Al mateix temps, el fiscal afirma que la documentació aportada per l'Ajuntament fins ara recull "greus irregularitats" en relació a les funcions d'inspecció i control de les activitats. Es refereix així a una falta de resposta eficaç davant les queixes veïnals, a la inacció dels tècnics "davant l'evident constatació d'infraccions mediambientals", i a la falta de celeritat davant d'expedients sancionadors "que es deixaven caducar" o bé que quedaven arxivats.

La fiscalia considera "especialment rellevant a nivell penal" les diverses vegades en què els tècnics municipals denunciats no van comprovar quins establiments d'oci nocturn tenien els limitadors homologats i connectats al sistema de control municipal. També considera "cridaner" que els informes tècnics i les resolucions sancionadores es van accelerar a partir del 2019, quan va començar a intervenir la policia.

Per tot plegat, el fiscal demana als Jutjats de Vilanova que citi a declarar com a investigats els responsables dels negocis i els tres tècnics municipals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local