Pla mitjà d'un collidor de mandarines buidant un dels basquets en una caixa. Imatge del 21 d'octubre de 2020. ACN
ACN |
Barcelona
22-01-2021 20:42
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Unió de Pagesos ha denunciat que empreses compradores de cítrics estan incomplint els acords de compra-venda amb productors de les Terres de l'Ebre deixant la fruita als arbres i posant en perill la viabilitat d'aquestes explotacions. El problema, segons el sindicat agrari, afecta especialment productors individuals, que no són membres de cooperatives ni organitzacions. Segons calculen, l'incompliment dels contractes, pels quals els compradors es fan càrrec de collir la fruita, deixa als arbres entre el 40 i el 70% de la producció. Els agricultors han d'assumir, així, el risc de fer-se càrrec del cost de collir sense saber si el podran recuperar. Denuncien també la reducció unilateral dels preus acordats per part del comerç.
Aquest incompliment de contractes, segons les valoracions del sindicat agrari, ha suposat pèrdues de més de 7 milions d'euros respecte els ingressos previstos i ha suposat deixar de collir unes 40.000 tones de mandarines, que representen 141.700 tones de la producció total de cítrics catalana, estimada en unes 183.300 tones. Els pagesos socis de cooperatives o d’organitzacions de productors sí que cullen les seves finques, però recorden que caldrà analitzar posteriorment a quins preus liquidaran aquestes als seus socis.
La problemàtica que denuncia el sindicat contrasta amb el bon inici de la campanya de cítrics, a l’octubre i novembre passats, en què el preu de taronges i mandarines a l’Estat espanyol i a la resta d’Unió Europea (UE) va evolucionar positivament respecte l’any passat a causa de l’augment de demanda per la Covid-19. Evolució que està previst que s’allargui encara les properes setmanes.
A més, a diferència d’altres campanyes, la tardor passada es van reduir les importacions de països de fora de la UE com ara Egipte i Sud-àfrica, i l’augment de les importacions a l’estiu va ser absorbit per la demanda, de manera que no s’ha produït cap saturació de mercat que justifiqui el trencament de contractes que denuncia el sindicat.
El sindicat ha anunciat que reclamarà al Departament d'Agricultura que a través de CadeCat, i si cal també l’Agència d’Informació i Control d’Aliments en l’àmbit suprautonòmic, duguin a terme una campanya de control del compliment dels contractes de compra-venda de cítrics, inspeccionant i sancionant possibles infraccions. A més, reclama la importància que des de totes les instàncies es promogui i faciliti el consum de proximitat, dels productes catalans.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!