Reobren les grans superfícies de Sant Pere de Ribes amb els comerciants resignats. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sant Pere de Ribes
01-03-2021 16:20
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Després de gairebé dos mesos tancades, aquest dilluns han reobert les botigues de més de 400 metres quadrats. Ho han fet, però, acotant la superfície de venda i acceptant només el 30% de l'aforament. Unes restriccions imposades pel Procicat que deixen sensacions contradictòries entre els comerciants. "Poder obrir és un alleugeriment, però fer-ho amb només 400 m2 ens sembla poca cosa", explica a l'ACN el responsable del Fes Més a Sant Pere de Ribes. L'aforament reduït ha provocat cues a l'entrada de l'establiment, una situació que s'ha repetit a totes les botigues que han tornat a aixecar la persiana al parc comercial Rambla del Garraf. Les devolucions i la compra de roba han marcat les necessitats dels primers clients.
Cintes limitant l'espai de venda, cartells informatius i cues a l'entrada han estat la postal repetida aquest dilluns al matí a bona part de les botigues de més de 400 metres quadrats. Moltes d'elles s'han passat els últims dos mesos atenent només els encàrrecs fets per internet, mentre d'altres directament han tingut el negoci tancat.
Amb la reobertura, els comerciants consultats per l'ACN se senten "alleugerits" perquè veuen més a prop la "tornada a la normalitat", mentre també expliquen que els canvis constants dels últims dotze mesos els han dut a una certa resignació. "Al final el cos s'acostuma, i no et queda més remei que anar adaptant-te dia a dia", diu Rafa Vizuete, del Fes Més de Sant Pere de Ribes.
El responsable d'aquest centre de bricolatge, decoració i moble kit celebra la tornada dels clients a la botiga, si bé considera "incoherent" estar limitats a obrir 400 m2 i fer-ho amb un 30% d'aforament. "Nosaltres tenim una botiga de 2.500 m2, i preferiria haver de destinar una persona a controlar un aforament molt reduït però que el client pogués circular lliurement per tot l'espai", apunta.
Al mateix temps, Vizuete denuncia la situació viscuda al seu establiment d'ençà que el 7 de gener el Procicat va ordenar tancar totes les grans superfícies excepte les de productes essencials. Explica que la seva botiga ha estat l'única de les vuit que Fes Més té a tot Catalunya que ha hagut d'abaixar la persiana per ordre dels Mossos d'Esquadra. "Ens deien que teníem més de 400 m2 i, per tant, havíem de tancar independentment del producte que venguéssim", es queixa, recordant que la ferreteria i el bricolatge eren sectors exempts de les restriccions.
Fruit del control policial, les últimes setmanes han atès els clients amb un mostrador situat a la porta i han traslladat bona part de la plantilla a un ERTO. Vizuete també protesta perquè altres centres de bricolatge de la mateixa comarca s'han mantingut oberts. Denuncia la disparitat de criteris entre les diferents comissaries dels Mossos d'Esquadra del Garraf, mentre critica que hi ha "confusió general" a l'hora de redactar la normativa.
Amb la nova fase d'obertura comercial, de cara al cap de setmana confia poder obrir l'establiment, però ja preveu que hi haurà una davallada dels clients habituals degut al confinament comarcal. Assegura que el parc comercial de Sant Pere de Ribes atrau públic més enllà del Garraf, i lamenta que les restriccions de mobilitat fan caure la facturació: "Normalment obrim els set dies de la setmana, però ara hem de tancar els diumenges perquè el volum de vendes no ens compensa".
Canvis de productes, actualitzar l'armari i reparacions
A les portes dels establiments, els clients que feien cua aquest dilluns asseguraven que ja tenen assumits els temps d'espera que cal superar per poder accedir a les botigues. Igual que els comerciants, els clients consultats per l'ACN també mostraven certa resignació davant les restriccions d'aforament imposades per evitar la propagació de la covid-19.
"Entenc que és necessari fer cua al carrer, per molt gran que sigui la botiga", apuntava en Joaquim mentre esperava a entrar a una gran botiga de material esportiu, tot assegurant que necessitava comprar unes peces per reparar la bicicleta. "Ha calgut esperar dos mesos, i ara cal tenir paciència fins que tot es vagi posant a lloc, mica en mica", afegia, mentre admetia que ell viu a Castellet i la Gornal (Alt Penedès) i s'havia saltat el confinament comarcal.
A la mateixa cua, altres clientes esperaven el seu torn amb bosses a la mà, pendents de fer una devolució, mentre hi havia qui necessitava comprar un regal urgentment. "Vaig fer una compra on-line i em van assegurar que tenia 100 dies per fer un canvi, però preferia venir en persona", explicava la Bea a les portes d'una altra gran superfície de venda de roba. A prop seu, la Míriam admetia que s'havia acostat a l'establiment perquè necessitava renovar l'armari, sense tenir la certesa de si estaria obert.
Pendent d'entrar a aquesta mateixa botiga, una altra clienta, la Pilar, assegurava que havia decidit anar a fer unes compres per acompanyar la seva germana "i per fer vida social, que ja fa falta". "Poc a poc necessitem que torni una màxima normalitat, i cal ser solidaris amb el comerç", apuntava, alhora que reivindicava l'obertura dels restaurants en horari complert.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!