Agricultura

Pagesos i entitats socials del Penedès formen persones en risc d'exclusió social per garantir el relleu agrari

El projecte Coopera té voluntat d'expandir-se arreu de Catalunya

Pagesos i entitats socials del Penedès formen persones en risc d'exclusió social per garantir el relleu agrari. ACN

Pagesos i entitats socials del Penedès formen persones en risc d'exclusió social per garantir el relleu agrari. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Diversos pagesos i entitats socials del Penedès s'han proposat resoldre "l'envelliment i empobriment" de l'agricultura gràcies a la formació de persones en risc d'exclusió social. Amb aquest objectiu va néixer fa dos anys la prova pilot de Coopera, un projecte que enguany s'ha consolidat a diversos conreus de vinya, préssec i olivera. La iniciativa neix de les cooperatives Covides, Entrem i Actua, amb la intenció que joves i adults sense feina acabin aprenent un ofici nou. "Els obrim la porta a un procés d'empoderament perquè després s'incorporin al mercat ordinari, alhora que garantim que la pagesia no es quedi sense relleu", subratllen. Tot i sorgir al Penedès, la intenció és expandir-se per gestionar camps de tot Catalunya.

Després de treballar petites parcel·les des del 2019, l'impuls definitiu al projecte l'ha donat l'accés a una finca de 3,5 hectàrees de presseguers a Sant Pau d'Ordal. El pagès que les conreava era a punt d'arrencar els fruiters perquè aquest estiu no se'n podia fer càrrec i finalment Coopera els ha salvat. S'ocuparà del conreu i de vendre els préssecs al mercat que cada estiu organitzen els productors locals.

El coordinador de Coopera, Ramon Masip, ha assenyalat el cas de Sant Pau com a exemple a replicar arreu de Catalunya. L'objectiu, ha recalcat, és assumir la gestió de finques que els propietaris s'estiguin plantejant abandonar, però també oferir serveis agraris a pagesos que no poden assumir tota la gestió i que recelen de contractar operaris a través d'empreses de treball temporal. En els dos casos, la mà d'obra es basa en persones en risc d'exclusió social que formen per a l'ocasió.

Al mateix temps, la cooperativa té una tercera vessant destinada a joves agricultors que vulguin perfeccionar les seves tècniques i complementar la seva activitat econòmica. En aquest cas, els s'incorporen al projecte com a caps de colla dels nous operaris per guiar-los i, a canvi, reben una compensació econòmica. "És una manera perquè es puguin seguir dedicant a la pagesia i no tinguin la temptació de plegar", ha apuntat Masip.

Des que va començar a funcionar a mode de prova pilot, Coopera ha donat feina a un centenar de treballadors de forma temporal, especialment en època de collita. La majoria són joves migrants no acompanyats, però també hi ha persones majors de 45 anys amb dificultats d'accés al món laboral , en paral·lel als joves agricultors que complementen la seva feina amb tasques en aquest projecte.

Amb tot, el coordinador d'infraestructures i promoció de Coopera, Javier Guerra, ha subratllat que la iniciativa no està pensada per donar feina a aquestes persones de forma indefinida, sinó que la intenció és oferir un trampolí cap al mercat laboral. "Nosaltres els plantegem un itinerari de formació i treball perquè després puguin trobar una feina estable", ha recalcat, mentre ha assegurat que aspiren a tenir tres o quatre persones formades cada any.

De moment la cooperativa gestiona la finca de presseguers d'Ordal i cinc hectàrees més de vinya, olivera i horta a diversos municipis de l'Alt Penedès, sempre amb agricultura ecològica. Un punt de partida que són a punt d'ampliar amb terres al Camp de Tarragona, Vallirana, el Vendrell i el Segrià. Els responsables han remarcat que ofereixen un projecte "obert" a noves adhesions, bé sigui d'altres cooperatives o d'empreses que vulguin actuar com a mecenes.

"Tothom qui ho vulgui es pot sumar a integrar, formar i ajudar persones", han apuntat, amb la intenció d'aconseguir, per exemple, noves sinergies amb agricultors que tinguin maquinària vella o bé col·laboracions amb empreses d'elaboració alimentària. "No venim a crear res que no existeixi, sinó que volem aprofitar tot allò que tenim per sumar plegats", han afegit.

Dins aquestes col·laboracions, la cooperativa ja ha tancat un acord amb el Banc dels Aliments per cedir-hi la producció d'una de les seves finques i també té en marxa una iniciativa per elaborar un cava solidari amb el celler ArtCava. El proper repte, segons han avançat, és aconseguir col·laboracions amb empreses del sector de l'hostaleria "per donar sortida a uns productes agrícoles que tenen un valor social i ecològic molt important".

"L'agricultura m'omple i hi veig un futur professional"

Entre els joves formats per Coopera hi ha en Bilal El Gharzuol. Té 27 anys i en fa 20 que va arribar a l'estat espanyol. Al llarg de la seva trajectòria professional ha treballat d'operari de magatzem, en diverses indústries i també al sector de l'hostaleria. Ara, però, ha descobert l'agricultura i assegura que se sent realitzat.

"Mai ho havia provat i és una feina que m'omple, m'agrada molt i hi veig un futur professional", ha explicat aquest divendres durant la presentació del projecte, tot celebrant l'oportunitat que li ha donat la cooperativa per aprendre un nou ofici. En Bilal ha assegurat que la seva fascinació arriba al punt que aspira a tenir una finca pròpia on gestionar conreus i una granja. Al mateix temps, ha aplaudit la possibilitat de formar-se amb altres joves que, assegura, són "molt treballadors i amb moltes ganes d'aprendre".

Prop seu, un dels caps de colla dels aprenents destaca l'ocasió que es brinda a molts nanos a través de l'agricultura. En Ferran Romeu, pagès del Vendrell, veu en Coopera una via per frenar la "destrucció" del territori i per evitar l'abandonament de terres. "Els pagesos cada cop són més vells i topen amb moltes traves a l'administració que els fan més difícil treballar el camp", ha assenyalat, mentre agraeix que el projecte de Coopera permeti la continuïtat de l'ofici.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local