Dia Internaciona del Treball

La reivindicació sindical torna al carrer en un Dia del Treball marcat per la pluja i les restriccions sanitàries

Els sindicats han tornat a convocar concentracions al territori i centenars de persones s'han sumat a les manifestacions de Barcelona

La reivindicació sindical torna al carrer en un Dia del Treball marcat per la pluja i les restriccions sanitàries. Intersindical

La reivindicació sindical torna al carrer en un Dia del Treball marcat per la pluja i les restriccions sanitàries. Intersindical

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La reivindicació sindical ha tornat a sortir al carrer en un Dia del Treball que ha estat marcat per la pluja i les restriccions sanitàries. Els sindicats han convocat concentracions al territori i centenars de persones s'han sumat a les manifestacions de Barcelona i Tarragona. La crisi de la covid han marcat les reivindicacions aquest any, després que el 2020 les protestes quedessin anul·lades a causa del confinament i la pandèmia. 

A Barcelona, els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, han rebutjat els ERO "indecents" de la banca, tot preguntant a les administracions si permetran que els beneficis dels "ICO covid" serveixin per pagar milers d'acomiadaments. A l'Estat li han exigit que no "cedeixi al xantatge de la CEOE" i derogui la reforma laboral per donar "una sortida digna i justa" a la crisi. "No acceptarem un canvi d'agenda", ha avisat Pacheco. "Aquesta crisi no la pagarem", ha afegit Ros.

Els líders sindicals també han reclamat als partits que han de formar l'Executiu català que es posin d'acord. "El Govern va molt més que tard, està passant el tren dels ajuts d'Europa i la pobresa i l'exclusió social s'està cronificant", ha lamentat Ros. El dirigent d'UGT ha sigut especialment crític amb les negociacions entre JxCat i ERC, que creu que estan encallades en aspectes "que no vénen d'un dia". "Que d'una vegada per totes deixin ja de parlar de tants Consells per la República i situïn una manera clara una agenda social de gestió de la crisi econòmica", ha etzibat. "Volem Govern si fa falta per criticar-lo", ha afegit.

Els secretaris generals dels sindicats majoritaris a Catalunya també han criticat l'actuació de la Generalitat davant la crisi que està patint el sector industrial. "El paper de la Generalitat és absent en les polítiques industrials", ha lamentat Pacheco, que, precisament és treballador de Nissan, multinacional que va anunciar l'any passat que deixaria de produir a Catalunya. Segons el líder de CCOO, els partits catalans estan pendents del "joc d'escacs" per intentar trobar l'hegemonia política posterior a les eleccions del 14-F, "sense donar la resposta" a les 250.000 persones que viuen sense ingressos a Catalunya. "Aquesta gent no pot esperar més", ha insistit.

L'augment de processos d'acomiadament col·lectiu a la banca i a la indústria i la petició als governs a actuar per assegurar que la recuperació econòmica "no deixi ningú enrere" han centrat els discursos dels sindicalistes davant dels concentrats que han omplert l'arteria barcelonina sota la pluja intermitent. "A l'anterior crisi ens van dir que no pagaríem els plats trencats i vam pagar la vaixella sencera. Aquesta crisi no la pagarem", ha clamat Ros. "Aquesta vegada sí que és possible que ningú quedi enrere", ha insistit el líder de CCOO.

Treballadors de Nissan, H&M, CaixaBank o el BBVA han reclamat la derogació "immediata" de la reforma laboral, que "permet que una empresa marxi d'Espanya en un mes", ha dit Miguel Àngel Boiza, representant de CCOO a Nissan. La secretària general d'UGT a CaixaBank, Cati LLibre, ha titllat de "vergonyosos i salvatges" els ERO de CaixaBank, BBVA i Santander i ha assegurat que aquest procés d'acomiadaments massiu està "emparat per un Estatut dels Treballadors mutilat". "Aquest ERO és la traïció més gran als valors fundacionals de la Caixa. No podem permetre com a societat ni els representants polítics la impunitat amb la qual estan actuant els bancs", ha sentenciat.

Ara que la vacunació està provocant una millora dels índexs epidemiològics, "toca tornar el deute que el país té amb la classe treballadora", ha assegurat Pacheco. Aquest retorn ha de passar, segons els sindicats, no només per derogar els aspectes més lesius de la reforma laboral sinó també la de pensions i anar cap a un sistema de revalorització de les jubilacions cada any i d'eliminació del factor de sostenibilitat. "El sistema de pensions no se salva retallant, se salva amb salaris dignes", ha puntualitzat Ros.

Tots dos sindicats veuen els fons europeus Next Generation com una oportunitat per canviar el model productiu i han demanat als governs "accions polítiques" per assegurar que "no serveixin només per invertir diners als comptes de les empreses", sense impacte en l'ocupació, ha afegit el dirigent d'UGT.

La CGT adverteix que molts ERTO es convertiran en ERO després de la fi de l'estat d'alarma

La CGT ha advertit aquest dissabte que molts dels actual ERTO es convertiran en ERO quan s'acabi l'estat d'alarma i ha denunciat que amb la pandèmia s'ha generat una situació de "control social amb retallades de llibertats individuals i col·lectives". Ha posat d'exemple el mateix estat d'alarma, el toc de queda –que prohibeix estar al carrer més enllà de les deu de la nit sense causa justificada- o el confinament i tot, ha afegit, amb una "terminologia militarista i policial". "Les lleis mordassa ens continuen reprimint i les desigualtats socials avancen", ha assenyalat el sindicat en un comunicat després d'un acte a la Plaça Joanic amb motiu de l'1 de Maig, En la concentració, hi han participat membres de la CGT de Correus, del sector del Lleure i Educació, Sanitat, H&M d'Hosteleria, CPM de Transports, Socorristes i de subcontracta de Vodafone Icono.

D'altra banda, el sindicat ha carregat contra la "precarietat laboral" i contra "la privatització dels serveis públics fruit de l’'avarícia del sistema capitalista que no te fi en el seu afany d'obtenció de beneficis", a més de demanar la derogació de les reformes laborals, la reducció de la jornada laboral per repartir la feina entre més treballadors, l'eliminació de les hores extres i la reducció de l'edat de jubilació, entre d'altres.

La USOC veu "inacceptable" la manca de Govern i diu que calen "decisions valentes" per superar la crisi

La USOC ha descrit com "inacceptable" que després de dos mesos de les eleccions a Catalunya, encara no hi hagi govern, i ha acusat l'actual executiu en funcions de "limitar-se a molt parlar, però a no fer". En un discurs amb motiu del Primer de Maig, la secretària general d'USOC, Maria Recuero, ha dit que cal un govern per prendre "decisions valentes que permetin superar els greus problemes" que la pandèmia ha posat de manifest. "És necessari ja que les forces polítiques actuïn amb responsabilitat i es dediquin a defensar els interessos de la població i deixin les lluites de poder per altres moments", ha afegit Recuero. Segons ha remarcat, l'atur i la precarietat laboral "no són virus" i es poden combatre amb "la lluita compartida".

Recuero ha dit que si bé a Catalunya el coronavirus "s'estanca", la pèrdua de llocs de treball, la precarietat labora, la fragilitat del sistema productiu i l'increment de l'exclusió laboral i social "augmenta més que mai". "Des de la USOC no podem permetre que els treballadors sempre acabem pagant totes les crisis", ha advertit.

En un discurs on ha fet referència a l'augment d'ERO a la banca o al sector industrial, la secretaria general de la USOC ha dit que "és el moment de reformar la legislació laboral" per "prioritzar l'ocupació de qualitat" i "trencar amb la precarietat i l'excessiva temporalitat".

El sindicalisme alternatiu mobilitza un miler de persones contra la precarietat en un 1 de maig "anticapitalista"

El sindicalisme alternatiu, convocat per moviments socials i la taula sindical, ha mobilitzat un miler de persones aquest 1 de Maig al centre de Barcelona en contra de l'actual model econòmic, segons dades de la Guàrdia Urbana. Després d'un any de covid, sindicats com la IAC, la CNT, Co.bas i formacions polítiques com la CUP han denunciat que la pandèmia ha posat en evidència la precarietat que causa el sistema capitalista. La concentració estàtica era a Passeig de Gràcia amb Provença, però ha derivat en una marxa fins a la seu de Foment del Treball. Al seu pas, alguns participants han fet pintades en botigues. Els manifestants han titllat el sistema d"irracional" i de ser la causa de les crisis socials i les catàstrofes ecològiques.

El portaveu nacional de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Marc Casanovas, ha assegurat que la mobilització d'aquest 1 de maig busca "visualitzar el malestar" després d'un any de pandèmia en què "han pagat els plats trencats els de sempre". Casanovas ha denunciat que l'Estat espanyol té un 27% de temporalitat, l'índex més alt de la Unió Europa. D'altra banda, ha criticat que la solució que proposa la classe política per sortir de la crisi passa per uns fons europeus que "estan hipotecats a les grans multinacionals" com Iberdrola, El Corte Inglés o Repsol, "que han malmès el territori i han imposat condicions de treball completament indignes".

"Estem intentant tenir un futur com a treballadors i treballadores que no continuï empitjorant amb reformes laborals en les quals perdem drets", s'ha expressat, en la mateixa línia, Jonathan Montañés, secretari d'Acció Sindical del SOV de la CNT Barcelona. A la concentració s'hi han sumat altres col·lectius com els pensionistes, les Kellys, o moviments en favor de la regularització dels migrants.

Una hora després de començar la convocatòria, els concentrats han decidit iniciar una marxa peu des del carrer Provença fins a Plaça Catalunya. Al seu pas, han fet pintades en bancs i botigues de multinacionals, on es llegia 'Foc al capital' o 'Patriarcat i capital aliança criminal'. A les portes de la Borsa de Barcelona, un grup de manifestants ha escrit 'Mort a l'Ibex'.

Un cop a Plaça Catalunya, un grup nombrós de participants ha decidit no avançar més, mentre que un altre ha continuat amb la marxa. Els manifestants han esquivat la Plaça Urquinaona i han seguit per Portal de l'Àngel, on també ha pintat amb proclames capitalistes els aparadors de comerços de multinacionals de roba. Després de passar per davant de la catedral de Barcelona, el gran gruix de la manifestació s'ha aturat al voltant de la patronal Foment del Treball, on també han pintat les parets amb consignes com 'Violència és no arribar a final de mes' i 'Foc a Foment'.

En aquesta segona marxa, hi han participat organitzacions com Arran i COS, mentre que sindicats com la IAC se n'han desmarcat i han acabat la mobilització a Plaça Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local