Redacció |
Vilanova i la Geltrú
03-05-2021 10:26
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'edició de l'any passat del Mercat Noucentista de Vilanova i la Geltrú no es va poder celebrar per culpa de la pandèmia. Enguany l'Ajuntament torna a apostar per celebrar aquesta data en homenatge a Sant Isidre, patró de la pagesia.
Així, el Mercat Noucentista torna diumenge 16 de maig amb una nova ubicació que permetrà visitar-lo amb totes les mesures de seguretat i aforament marcades pel Procicat: els jardins del Museu Romàntic Can Papiol.
Jaume Carnicer, Regidor de Producció del 1r sector i mercats municipals, es mostra molt satisfet de poder “posar en valor el producte de proximitat. Ara que les vacunes van avançant i la situació es va estabilitzant, volem intentar recuperar al màxim la normalitat en actes com Sant Jordi i el Mercat Noucentista, els primers que es van haver d'anul·lar fa un any. Volem anar recuperant aquesta ciutat que destaca pels actes i festivitats que s'hi celebren durant tot l'any”.
El mercat es caracteritza per la temàtica del segle XIX, amb els personatges vestits d'època, que oferiran diverses parades distribuïdes pel Museu. El camí se senyalitzarà adequadament, i les persones que hi vulguin assistir hauran de respectar les mesures sanitàries. Així, a la plaça de la Diputació, hi haurà un grup de música, Corrandes Animació, que amenitzarà l'espera i l'entrada als jardins amb els seus temes de folk tradicional.
Durant tot el matí, d'11 a 14 h, els jardins esdevindran el millor entorn per recrear i posar en valor la feina de la nostra pagesia i el consum de productes de temporada i fruits autòctons com a opció de salut i de sostenibilitat.
Al centre del jardí hi haurà el mercat de venda de verdures i hortalisses que organitza l'Associació de Festes de Sant Isidre i que reprodueix el funcionament antic d'aquesta activitat comercial. Compta amb la participació de diferents parades de la pagesia local que oferiran productes de sínia i propis de la zona, com l'escarola o la col de paperina. Els paradistes van vestits i engalanats a l'estil de principis de segle XX, utilitzen balances antigues, i els productes es disposen en cabassos de vímet i caixes de fusta. Com ja és tradicional, per poder adquirir les verdures i hortalisses, caldrà bescanviar en el mateix mercat, euros per bitllets antics de pesseta de la República.
Sota les voltes del jardí hi haurà una desena de parades de productes d'alimentació artesana i ecològica (cervesa, mel, mató, sabons,.. i també flors), totes elles també ambientades d'època.
La història del mercat
D'ençà que el rei Pere III concedí permís per fer mercat a la població de Vilanova, la ciutat ha anat vivint i canviant amb ell.
Al segle XIX, el gran mercat de la vila es repartia en diferents punts del nucli antic, com la verdura a la plaça de les Cols, l'aviram a la plaça de la Gallina, o el peix a la Peixateria Vella.
Les múltiples necessitats del moment, com els venedors ambulants, la salubritat o el clima, feia que els venedors canviessin constantment de localització, cosa que portà a un acord per la consolidació del projecte de l'actual Mercat del Centre. Però fins que aquest no es va construir, la vida al carrer, en els dies de mercat, era molt intensa a Vilanova i la Geltrú.
Amb aquest Mercat Noucentista es vol recuperar aquell esperit del temps en què els productes es mesuraven en unces, lliures o arroves, els camperols cantaven les meravelles de la seva parada i els artesans treballaven al carrer per exhibir la seva feina.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!