La Reunió del Cercle d'Economia torna aquest dimecres a Barcelona i deixa definitivament Sitges. ACN
ACN/ Aina Martí |
Sitges
16-06-2021 09:17
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La XXXVI Reunió Anual del Cercle d'Economia deixa la seu habitual a Sitges i es trasllada a Barcelona entre dimecres i divendres. Per les sales de l'Hotel W Barcelona hi passaran el president espanyol, Pedro Sánchez; el president del Govern, Pere Aragonès; les ministres Nadia Calviño i Yolanda Díaz; el conseller d'Economia, Jaume Giró; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i el primer ministre italià, Mario Draghi. Inaugurarà l'esdeveniment el rei Felip VI que s'estrena a les jornades acompanyat del president sud-coreà, Moon Jae-In. Els dos màxims càrrecs de l'executiu, el president i el vicepresident, Jordi Puigneró, han descartat assistir al sopar inaugural amb el monarca i serà la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, qui hi anirà.
Sota el títol 'La gran reconstrucció', les jornades giraran entorn dels reptes i oportunitats per l'empresa, l'economia i la política en una edició que estarà marcada per l'impacte de la covid-19. Precisament, la pandèmia va obligar el Cercle a cancel·lar les jornades econòmiques del 2020, any en el qual només es va poder fer una petita sessió virtual.
Les conferències seran inaugurades dimecres pel president del Govern seguint una tradició de ja fa més de 30 anys. Seguirà l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau amb una intervenció curta per també obrir la primera edició de les ponències que es farà a la capital catalana, a excepció de la celebració del 50è aniversari del Cercle, que es va celebrar a l'Hotel Juan Carlos I. La primera jornada també comptarà amb una mesa amb intervencions del president de Telefònica, José María Álvarez-Pallete; del Banc Santander, Ana Botín i d'Inditex, Pablo Isla, en una sessió moderada pel president de Puig, Marc Puig.
A la nit, el rei Felip VI presidirà el sopar inaugural de l'esdeveniment a l'Hotel W Barcelona acompanyat del president de Corea del Sud, que estarà fent una visita oficial a l'Estat. Les ponències no acostumen a comptar amb presència monàrquica, a excepció del cinquantè aniversari, al qual va assistir el rei emèrit.
A banda d'assistir, el monarca dirigirà unes paraules als polítics i empresaris entre els quals no hi haurà ni el president del Govern ni tampoc el vicepresident.
Al sopar protocolari hi acudirà finalment la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, després que el mateix Aragonès declinés l'assistència i la delegués en el vicepresident, Jordi Puigneró, i que aquest comuniqués més tard que tampoc hi anirà.
Poc abans, Aragonès i el rei d'Espanya coincidiran en una trobada de caire més informal amb empresaris coreans, segons han confirmat fonts de Presidència.
Pablo Casado, president del PP, serà l'encarregat d'inaugurar la segona jornada, en la qual també hi participarà la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, acompanyada del secretari general de la UGT, Pere Álvarez i el president de la CEOE, Antonio Garamendi. A continuació, hi haurà una taula centrada en Barcelona amb el primer tinent d'alcaldia de la ciutat, Jaume Collboni; el delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro; el president de Foment, Josep Sánchez Llibre i la presidenta de Barcelona Global, Aurora Catà. A més, se celebrarà una ponència sobre transformació de l'economia amb l'exconseller i economista Andreu Mas-Colell, el president d'Agbar, Àngel Simón; el president de Pimec, Antoni Cañete; i la consellera delegada de ciberseguretat a Telefónica, María Jesús Almazor.
A la tarda del segon dia hi haurà l'economista de l'Institut de Tecnologia de Masachusetts (MIT) Daron Acemoglu, que es connectarà de manera telemàtica. A continuació serà el torn del conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz; el president de Naturgy, Francisco Reynés i el vicepresident de BlackRock, Philipp Hildebrand que debatran sobre el 'nou capitalisme' i una altra taula amb els presidents de les Illes Balears, Francina Armengol, del País Valencià, Ximo Puig, de Galicia, Alberto Núñez Feijóo i el president de la Junta d'Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla. En la segona nit de Reunió, es farà un sopar en reconeixement de la restauració.
Per un canvi d'última hora, la tercera i última jornada començarà amb el discurs de la vicepresidenta segona i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño sobre els reptes de l'economia espanyola, una intervenció que en un inici estava prevista per dimecres. L'últim dia estarà marcat per la intervenció del conseller d'Economia, Jaume Giró i per la taula ronda amb el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri; la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas; i el president de la Cambra de Comerç d'Espanya, José Luis Bonet.
La cloenda anirà a càrrec president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una sessió introduïda per Javier Faus, que s'estrenarà com a president del Cercle d'Economia en una Reunió Anual. Per últim, hi haurà l'entrega del premi a la construcció Europea al president del Consell de Ministres d'Itàlia i expresident del Banc Central Europeu, Mario Draghi.
Com és tradicional abans que comencin les jornades, l'organització es va posicionar sobre el context polític i econòmic, tot demanant solucions que rebaixin la confrontació entre Catalunya i l'Estat espanyol, apostant per "la centralitat" i la "no confrontació" i aparcant "temptacions unilaterals". D'altra banda, també van aprofitar per criticar el "centralisme" de l'Estat, i en particular de Madrid que actua com una "aspiradora de recursos de la resta d'Espanya. "Perquè els beneficis de la centralitat estiguin més ben redistribuïts", el Cercle veuria bé millorar la "coordinació fiscal" i perquè "les regles del joc siguin igual per tothom" Espanya, un missatge dirigit a la baixa fiscalitat de Madrid.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!