30 anys d'història

La Fira de Novembre demana la participació ciutadana per recordar els trenta anys

Aquest material formarà part de les activitats que commemoraran l'aniversari de la recuperació del certamen

La Fira de Novembre demana la participació ciutadana per recordar els trenta anys. Ajuntament de Vilanova

La Fira de Novembre demana la participació ciutadana per recordar els trenta anys. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Fira de Novembre arriba aquest any a la trentena edició i prepara activitats per commemorar la recuperació del certamen. L'any 1991 Vilanova i la Geltrú va recuperar la Fira, després d'un temps de no celebrar-se. Enguany l'organització demana a la ciutadania que aporti fotografies i records d'aquests trenta anys, per mostrar com aquest esdeveniment forma part de la memòria col·lectiva de la ciutat.

En les pròximes setmanes, a través de les xarxes socials, la Fira de Novembre demanarà la col·laboració de totes les persones que vulguin compartir imatges, experiències i records. Aquest material formarà part de les activitats que commemoraran l'aniversari de la recuperació del certamen.

El regidor de Promoció de Ciutat, Jordi Medina destaca que "volem que aquesta efemèride compti amb la participació de la ciutadania perquè la trentena edició la celebrarem amb un fort protagonisme de la història recent de la nostra Fira. Són moltes les persones que conserven records, anècdotes i fotografies que volem que es donin a conèixer perquè entre tots i totes celebrarem aquest aniversari".

La Fira de Novembre 2021

L'edició d'aquest any de la Fira se celebrarà els dies 12, 13 i 14 de novembre. Enguany, i a causa de les restriccions i mesures de prevenció davant de la Covid-19 el certamen presentarà un doble format: presencial i en línia. La Fira tornarà als carrers de Vilanova i la Geltrú i, a la vegada, es desenvoluparà en format telemàtic a www.firadenovembre.cat.

La celebració de les trenta edicions servirà "per impulsar un nou model de Fira de Novembre, que és un dels compromisos del pla de mandat, i aprofitarem per fer un balanç de la seva història més recent per copsar com aquest certamen s'ha anat adaptant a les necessitats sorgides amb el pas del temps" avança Jordi Medina. La Fira de Novembre d'enguany comptarà amb una retrospectiva històrica "que ens permetrà veure'n l'evolució i l'adequació d'aquest certamen en l'actualitat per reivindicar-nos com a capital econòmica del país".

Els orígens de la Fira de Novembre

Els orígens comercials i firaires de Vilanova i la Geltrú daten del segle XIV. L'any 1381, el rei Pere III El Cerimoniós va concedir autorització als nobles d'aquest territori a celebrar una fira anual de quinze dies de durada que s'iniciés el dia de Tots Sants. L'esdeveniment es va fixar al calendari firal i cap a finals del segle XIX, la Fira de Novembre va passar a ubicar-se la Plaça Ventosa, l'antiga plaça de la Vila.

Després d'uns anys sense activitat firal, el 1958 Vilanova i la Geltrú celebra la primera Fira Avícola coincidint amb la febre de l'avicultura. Aquestes fires, conegudes com a Fires de Novembre, tenien lloc durant la primera quinzena de novembre de cada any. Amb el pas dels anys, a la cita s'hi van afegir els sectors del comerç, la indústria i la ramaderia i, finalment van anar agafant protagonisme el motor, la mecànica i el transport.

El 1991 es recupera la Fira de Novembre com un esdeveniment de projecció de ciutat. Durant els darrers anys, s'han anat incorporant espais, adequant el certamen a la realitat, amb àmbits dedicats a la innovació i al desenvolupament econòmic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local