CCOO valora la campanya d’estiu al Garraf positivament, però reivindica un canvi de model turístic. CCOO
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
19-10-2021 19:01
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Diferents administracions públiques han avançat dades sobre l’ocupació hotelera a la comarca del Garraf durant els mesos d’estiu. A l’agost es va arribar a superar el 70% d‘ocupació a hotels i càmpings, i les cases rurals van tenir la meitat del seu allotjament en servei. En conjunt, la campanya turística ha estat al voltant d’un 30% millor que l’any 2020, que va patir un impacte de la COVID-19 més intens.
Segons la informació presentada per LABturisme (Diputació de Barcelona), el Garraf ha estat una de les comarques amb major nombre de turistes i de pernoctacions de la tota la província, tan sols superada per la potència del Maresme. El turisme amb origen a l’Estat espanyol ha estat el majoritari, però es va produir una recuperació del nombre de clients estrangers a l’agost. En tot cas, es consolida un perfil de turisme vacacional més intern i de proximitat.
Els resultats de la campanya d’estiu al Garraf permeten fer una primera valoració positiva. Es recuperen nivells d’activitat econòmica i ocupació en els diferents subsectors (comerç, restauració, hostaleria i transports), tot i que encara estan lluny d’exercicis anteriors. Condicions de treball al sector Un tema destacable per a CCOO és la important reducció de l’atur al sector turístic (més de 21 punts) a tota la demarcació de Barcelona. En el cas dels serveis d’allotjament, el descens del nombre de persones desocupades ha estat de més del 35%.
Però el sector turístic continua basat en la precarització de les condicions laborals (amb forta intermediació d’ETTs i abús de la subcontractació a través d’empreses de serveis), altíssima temporalitat, rotació, parcialitat no volguda, economia submergida, discrecionalitat empresarial i salaris baixos.
CCOO exigeix que s’abordi a fons un canvi de paradigma a les relacions laborals, on guanyi espai la formació i la qualificació professional, la dignificació de condicions de treball, un increment sostingut dels salaris i l’adequació de les categories professionals.
Propostes sindicals per un nou model turístic
CCOO continua proposant als espais on està present diferents mesures en matèria d’ocupació, salut, fiscalitat o infraestructures. Per exemple, el sindicat defensa l’extensió de sistemes de certificació com Fairhotels1 , basat en la valoració d’indicadors de sostenibilitat, qualitat de l’ocupació i responsabilitat social de les empreses. El sindicat considera important la certificació de les professions en restauració i hostaleria, i augmentar els cicles formatius associats a aquests sectors, el que s’ha de desenvolupar també als centres de formació de la comarca del Garraf.
El Garraf és un destí consolidat, però resta encara massa depenent del model de “sol i platja”. Cal incorporar els seus importants valors culturals, naturals, gastronòmics, marítims i, fins i tot, industrials, a un nou concepte de turisme, més modern, diversificat i més sostenible. Un increment dels viatgers de proximitat permetria la desestacionalització, el que impulsaria els nivells d’ocupació durant tot l’any i distribuir certs impactes locals.
El turisme ha de rebre una gran transformació, el que requereix mesures específiques i pressupostos concrets que possibilitin una transició justa a nivell social, mediambiental i, especialment, per a les persones treballadores. Haurà de combinar mesures de digitalització, sostenibilitat ecològica i planificació urbanística avançada.
CCOO reivindica un Pla Nacional del Turisme a Catalunya, amb consens sobre mesures que puguin concretar-se a nivell territorial, superant el predomini dels interessos econòmics. Resulta clau reforçar la coordinació i la col·laboració entre consells i consorcis amb competències turístiques (com el Node Garraf) en matèria d’anàlisi, estratègies compartides i implementació de mesures i polítiques concretes.
Aquest sector d’activitat ha de ser conseqüent amb la necessitat de fer front a reptes ambientals com l’emergència climàtica. La modernització i la rehabilitació d’equipaments turístics amb suport públic (avançant en economia circular, eficiència energètica, reducció de consums d’aigua, recuperació de residus, etc), la promoció de serveis i proveïdors de proximitat o l’aposta decidida per la mobilitat sostenible i segura (les xarxes de transport públic i de carrils bici són força febles a la comarca), esdevenen eixos per avançar en els objectius de desenvolupament sostenible que ha d’assolir tota Catalunya, a criteri de CCOO. Però també són elements cada cop més valorats per turistes de tota mena, és a dir, un factor de competitivitat estratègic.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!