Alerta sanitària

Oci nocturn i restauració, en peu de guerra contra les noves restriccions: "Sempre rebem els mateixos"

La cultura i el comerç lamenten fer passos enrere en un dels moments de més feina de l’any

Oci nocturn i restauració, en peu de guerra contra les noves restriccions. ACN

Oci nocturn i restauració, en peu de guerra contra les noves restriccions. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“L’estocada final”, “un desastre”, “una decepció” o un “tancament encobert” per a uns sectors econòmics que ja estan “en coma”. Així descriuen a l’ACN les noves restriccions diversos representants empresarials de l’oci nocturn, la restauració, la cultura, el comerç i els gimnasos d’arreu de Catalunya. La sensació compartida arreu és “d’angoixa” i “tristor”, especialment per fer passos enrere en un dels moments més importants per a la facturació anual. Els restauradors lamenten haver de cancel·lar reserves amb les cuines plenes de productes ‘premium’ pels àpats de Nadal: “Sempre rebem els mateixos”. Les discoteques diuen que el Govern “ha destrossat la millor setmana de l’any” i els gimnasos creuen que se’ls està “arruïnant a terminis”.

Les neveres plenes de menjar i beguda, totes les taules reservades amb dies d'antelació i la immensa majoria de les entrades anticipades per als espectacles venudes. El retorn de les restriccions ha agafat la immensa majoria de sectors econòmics catalans amb tota la feina feta per fer front a la demanda de Nadal. Una demanda que ara no podran satisfer, perquè l’oci nocturn tanca, la restauració haurà de reduir a la meitat les taules interiors, i a la cultura, al comerç i als gimnasos només hi podrà entrar un 70% de l’aforament habitual.

L’hostaleria, "angoixada"

L'Associació d'Hostaleria de Girona està "angoixada, trista i molt enfadada" amb les restriccions anunciades pel Govern. Consideren que es tracta d'un "tancament encobert" a un sector que "està en coma", tal com ha assegurat el vocal de l'associació, Xavier Manresa.

De moment, alguns clients ja han començat a cancel·lar les taules de cara a les festes. "Teníem les reserves plenes per Nadal, Sant Esteve i cap d'Any i ens estan entrant moltes anul·lacions. Tot, lògicament, amb tot el producte comprat i entrat en neveres. Un desastre", explica el propietari de Can Pau de Cantallops, Nisu Castelló.

La reducció al 50% de l'aforament a l'interior de bars i restaurants ha tornat a crispar al sector, tal com ha explicat la presidenta de l'entitat que agrupa el col·lectiu a la Cerdanya, Nativitat Bover. La mesura ha agafat als establiments amb les reserves ja fetes pels dies festius de Nadal per part dels clients: "I ara què els hi hem de dir, vostè pot venir i vostè no pot venir? És terrible", afirma Bover.

Pel que fa a Cap d'Any, afectat a més pel toc de queda, creu que tot plegat provocarà que hi hagin trobades a l'exterior: "Nosaltres deixarem de guanyar cèntims per a què es facin festes il·legals per tot arreu". A la comarca, les noves restriccions arriben un any després del tancament total de l'activitat pel confinament perimetral.

"El Govern no ha fet la previsió, i nosaltres hem invertit molts diners en publicitat, decoració, mobiliari, preparació, traient personal dels ERTO, fent compres de tot tipus perquè tindríem els locals plens", assegura el president del Gremi de Restauració de Sabadell, Jordi Roca. L'anunci, però, el llegeix com una estocada: "A molts els acabarà d'enfonsar, estem molt preocupats". "Ja no multiplicàvem beneficis perquè molta gent aprofitaria per anar a esquiar", afegeix Roca.

Des del Gremi de Restauració de Terrassa apunten que les males sensacions van començar quan el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va demanar que no es fessin àpats d'empresa per Nadal: "Han caigut entre 400 i 500 reserves per negoci", apunta la seva vicepresidenta, Maite Garcia, tot destacant que el menjar previst ja s'havia comprat i que ara reposa a les neveres.

"Salut continua anant a la seva, en camp moment s'han posat en contacte amb els gremis de restauració, nosaltres sempre hem estat al seu costat i ens n'hem assabentat per la premsa", denuncia. “Què hem de fer ara, trucar als clients i decidir qui pot venir i qui no?", es pregunta Garcia, que lamenta que el Govern els ha posat "entre l'espasa i la paret".

Al Golden de Manresa tenen les neveres plenes. Rap, pop, marisc, cabrit... gènere molt car que ara no podran cuinar. "Què faig ara amb tot això? Estic emprenyat sempre rebem els mateixos i sempre ens ho diuen a última hora", es queixa el propietari, Rafael Carmona. Tenien reservades el 100% de les taules per Nadal i, a més, alguns grups grans. "Haurem de trucar a la gent i dir-li que no vingui", lamenta. També el Xavier Garcia, del restaurant Las Vegas, haurà d'anul·lar reserves. "És un nou cop que ens emportem l'hostaleria", lamenta.

Els sectors de la restauració i de l'oci nocturn lamenten que "un altre cop, hagin de pagar els plats trencats davant la mala gestió de la pandèmia que s'està fent" i consideren que es podien adoptar altres mesures que permetin fer compatible la gestió sanitària amb l'activitat econòmica. Des de la Federació d'Hostaleria de Lleida assenyalen que aquestes restriccions "arriben en el pitjor moment". "Abans de restringir l'aforament o tancar locals s'havia de buscar altres fórmules com ara fer més proves d'antígens o reforçar la ventilació dels locals", defensen.

Al Pirineu, els complexos de neu estan preocupats per la reducció al 50% a l'interior dels locals de restauració de les pistes. El director comercial de Baqueira Beret, Xavi Ubeira, explica que s'adaptaran aquests espais i es potenciaran les terrasses. En dies de bonança serà factible, però que en jornades de nevades, fred o vent no.

El sector hostaler del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre dona pràcticament per perduda l'activitat prevista durant les festes de Nadal i Cap d'Any arran de les noves restriccions. Els establiments viuen una jornada marcada per un degoteig constant d'anul·lacions de reserves. "Estem molt preocupats perquè hi ha moltes cancel·lacions, molts restaurants han decidit no fer sopars per Cap d'Any i s'hauran de tornar els diners a totes les persones que havien reservat; serà un Cap d'Any insalvable", lamenta Magí Mallorquí, president de l'Associació Hotelera de la Província de Tarragona i portaveu de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria.

"És l'estocada definitiva al Nadal", assegura el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols. El secretari general del Gremi d'Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, Ramon Mas, lamenta que el Govern "ha destrossat la millor setmana de l'any" i assegura que no s'esperava mesures "tant contundents". En paral·lel, els empresaris critiquen la falta de mesures alternatives i xifren en 50 MEUR les pèrdues a l'oci nocturn per Cap d'Any.

Als gimnasos, preocupats

El president de l'Associació d'Empreses de Catalunya d'Activitat Física i Fitness (Adecaf), August Tarragó, critica que les restriccions s’hagin anunciat "l'últim dia i a última hora". "Al final ens estem arruïnant a terminis, portem dos anys perdent diners, constantment i recurrentment cada mes", lamenta en declaracions a l'ACN. Tarragó també demana al Govern que a més de protegir el sistema sanitari també es posi a "la balança" l'economia. El president de la patronal reclama ajudes de "manera immediata" i que es tornin a flexibililtzar els requisits per acollir-se als ERTO si les restriccions han de ser "continuades".

El gerent de Royal -amb un centre a Tarragona i un altre a Lleida-, Gerard Monguió, explica que el desembre ha estat "complicat", perquè primer van haver d'implementar el sistema per validar el passaport covid i ara hauran de tornar a restringir els aforaments. Pel què fa al passaport, Monguió reconeix que els ha fet perdre clients no vacunats.

El comerç veu “assumible” la reducció

Els comerciants gironins creuen que les restriccions afectaran a les vendes perquè la gent tindrà menys ganes de comprar, però les associacions de Barcelona consideren que les restriccions podrien haver estat pitjor.

El president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell, reconeix que la mesura "no es rep amb il·lusió", però preveu una campanya de Nadal "bastant normalitzada". No obstant això, demana que les ajudes arribin als negocis més afectats per les restriccions i proposa ampliar l'ús del certificat covid al comerç, així com a altres sectors com la cultura o l'esport.

"Dins de les limitacions som els que menys afectats estem perquè restringeixen l'aforament al 70%, i molta gent ja feia cua a les portes", assegura el president de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta. Amb tot, lamenta que aquestes limitacions poden fer que algunes persones que preveien comprar als establiments optin ara per fer les compres en línia.

"Al petit comerç no l'afecta massa (la reducció d’aforament) perquè la gent, si veu una botiga molt plena, ja no entra", explica la presidenta de l'associació de comerciants del carrer de Guimerà de Manresa, Neus Uró. No obstant això, afirma que la limitació de les trobades a deu persones sí que repercutirà clarament en les compres nadalenques. "La incertesa", explica, i que potser "no es podran trobar farà que la gent no compri tant", augura.

"Sopresa" i "enuig" a la cultura

La presidenta de l’associació de teatre ADETCA, Isabel Vidal, lamenta que la reducció de l'aforament al 70% en el món cultural és "una notícia dura" . De fet, Vidal reconeix que abans que una reducció d'aforament esperaven la petició del certificat covid-19 perquè "dins els teatres es compleixen les mesures de seguretat amb la mascareta". Així mateix, Vida demana ajuda a les administracions per "rescabalar aquesta pèrdua d'ingressos tan importants".

El president del Gremi de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, veu "dura" la reducció de l’aforament i considera que tindrà un "perjudici important" pel sector, ja que arriba en una època de gran afluència. A l'espera de conèixer "la lletra petita" de les mesures, demana el salconduit cultural i que es respectin les vendes anticipades per a les funcions. També reclama al Govern que acompanyi el sector cultural per a fer front a "les dificultats que aquestes mesures comportaran".

"Enuig", "sorpresa" i "decepció" són els sentiments principals a les sales de concerts. El president de l'ASACC i gerent de Razzmatzz, Lluís Torrents, diu que "esperaven" mesures de "tancament general" però no pas les anunciades per l'executiu, i que al seu entendre només afecten "un sector petit de la població" que a més és majoritàriament jove i "menys vulnerable" davant del virus. Torrents avisa a més que, com anteriorment, la població jove "buscarà la forma clandestina i sense control" per divertir-se de nit.

El director del Barnasants, Pere Camps, lamenta que aquestes mesures "arriben tard" i que si s'haguessin pres abans, "no serien tan dràstiques". "Tornem a la limitació dels aforaments i això es pot complir però necessitarem el suport econòmic de les administracions públiques per tirar endavant", assenyala. Camps veu com un "pas enrere" les restriccions.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local