Verema 2023

L’Alt Penedès posa en marxa un viver de cellers per "recuperar la tradició" de fer el vi propi

El projecte arrenca a Vilafranca amb set viticultors i s'ubica en un antic magatzem vinícola del segle XIX

L’Alt Penedès posa en marxa un viver de cellers per

L’Alt Penedès posa en marxa un viver de cellers per "recuperar la tradició" de fer el vi propi. ACN

Coincidint amb la verema del 2023, ha entrat en funcionament el primer viver de cellers de l’Alt Penedès, ubicat a Vilafranca. Una de les raons per engegar aquest projecte, segons els seus impulsors, ha estat la “complicada situació que viuen els pagesos arran dels preus baixos a què es paga el raïm”. El viver neix amb set viticultors i es proposa ajudar els emprenedors més joves a "recuperar la tradició" de fer el vi propi i comercialitzar-lo, perquè més endavant obrin els seus cellers. L'espai ocupa un dels antics magatzems vinícoles del segle XIX que hi ha al carrer del Comerç, que recentment ha viscut una destacada transformació urbanística. Les administracions han invertit més de 500.000 euros en adequar la nau.

Fa quatre anys començava a caminar el primer viver de cellers del Penedès, un projecte per ajudar joves emprenedors del sector vitivinícola. La iniciativa va ser impulsada per la DO Penedès, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i la fundació Parc Tecnològic del Vi (VITEC), sota el paraigües del PECT (Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial) “Penedès Territori Vitivinícola: Innovació Sostenible i Saludable”.

La proposta va ser escollida d’entre diversos projectes que havien de donar vida a l’antiga nau Cortina situada al carrer Comerç de Vilafranca del Penedès. Tot plegat forma part d'un planejament urbanístic que, segons explica l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, “feia més de 20 anys que la ciutat esperava” i que compara a altres projectes europeus "com el 22@ de Barcelona”.

Després d'un llarg procés administratiu i de reforma de l'espai, aquest agost van començar a entrar les primeres tongades de raïm dels set usuaris que formen part del viver. Un mes després, el director de la DO Penedès, Francesc Olivella, explica a l'ACN que el viver "funciona a ple rendiment i el 90% dels bidons estan pràcticament plens”.

Olivella recorda que el principal objectiu, a banda de “fer millors els vins de la DO Penedès”, és “donar l’oportunitat als joves pagesos de crear el seu propi vi i, a la llarga, la seva pròpia empresa”. Per aconseguir-ho, els viticultors participants poden ocupar un espai al viver durant quatre anys, més dos prorrogables.

El viver de cellers compta amb la figura d’un enòleg que coordina l’espai i assessora els futurs celleristes en tot el procés, des que entren el raïm a la nau fins que embotellen els seus vins. Lluís Serra és qui exerceix aquest rol, i fa un mes que treballa colze a colze amb els set usuaris del viver. Explica que els perfils dels participants són molt similars: “Joves pagesos que viuen al territori i se l’estimen i que, de ben petits, han estat vinculats al món de la vinya”.

Un d’aquests viticultors és Carles Morgades que, juntament amb altres companys, ha donat vida al projecte 'Vins de Sinergia'. “Veient com està el preu del raïm, vam creure que una alternativa per guanyar-se la vida era fer i vendre les pròpies ampolles de vi”, relata, de manera que van reservar dues parcel·les de vinya per iniciar la seva producció. Apunta que “cal una gran inversió per poder arrencar un projecte així", de manera que celebra haver pogut sumar-se al viver, on poden compartir maquinària, instal·lacions i començar a vendre les primeres ampolles per crear, a mitjà termini, la seva empresa.

A la Conca de Barberà ja existeix un model similar d’èxit, però des de la DO Penedès aspiren a “convertir-se en un dels viver de cellers més gran de Catalunya i ser referent per a les altres denominacions d’origen”. Des de l'Ajuntament es mostren satisfets d’haver tirat endavant “un projecte que combina innovació, tecnologia i patrimoni històric i que, a la vegada, ha de servir per reforçar la singularitat de capital del vi al municipi i a la comarca”.

Inicialment es preveia que el viver acollís fins a una quinzena de pagesos. Amb l'espai tot just vivint la primera verema, els seus responsables aposten per consolidar l'activitat dels set primers usuaris i valorar més endavant quin pot ser el ritme de creixement.

La nau on s'ubica aquest projecte té 3000 m2, dels quals prop de 600 han estat reformats per acollir les instal·lacions del viver de cellers. Aquesta primera part de les obres ha suposat una inversió de més de 508.000 euros, cofinançats per l’Ajuntament de Vilafranca, els Fons Europeus de Desenvolupament Regional FEDER i la Diputació de Barcelona. L'alcalde vilafranquí ha anunciat que el consistori ha rebut una subvenció de gairebé 2 milions d'euros per afrontar les reformes de la resta de la nau. De cara a aquests 2.200 m2 restants, s'estan estudiant diverses possibilitats com podria ser ampliar el viver, establir la seu de la DO Penedès o ubicar espais de co-working i aules de formació.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local