Relleu a l'INCAVI

La directora general de l'INCAVI aposta pel retorn de Clàssic Penedès i Corpinnat a la DO Cava: "Seria òptim"

Alba Balcells debuta en el càrrec amb el propòsit d'augmentar la quota de mercat del vi català fins el 50%

Pla mitjà de la directora general de l'INCAVI, Alba Balcells, fotografiada entre vinyes després d'una entrevista amb l'ACN. ACN

Pla mitjà de la directora general de l'INCAVI, Alba Balcells, fotografiada entre vinyes després d'una entrevista amb l'ACN. ACN

La nova directora general de l'INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), Alba Balcells, lamenta la divisió en què està immersa el sector dels escumosos i insta l'empresariat a reconsiderar-ho. "Seria òptim que Clàssic Penedès i Corpinnat tornessin a la DO Cava", assegura en una entrevista a l'ACN. Balcells es mostra "oberta" a escoltar l'opció de crear una nova denominació d'origen, però remarca que el més "desitjat" seria reunificar el sector i avança que s'hi reunirà en breu. En paral·lel, Balcells s'estrena al capdavant de l'INCAVI amb l'objectiu de mediar entre pagesos i cellers per la històrica pugna pel preu del raïm, mentre aspira a augmentar la quota de mercat del vi català per a què passi del 41,5% actual a fregar el 50%.

Quan fa just un mes del seu debut com a directora general, Alba Balcells fa una crida al "consens ampli" entre els elaboradors d'escumosos, actualment dividits entre les marques DO Cava, Clàssic Penedès i Corpinnat. Entre els nombrosos propòsits de mandat, Balcells preveu reunir-se els propers mesos amb les tres parts per estudiar si és viable reunificar-les, i assenyala el nou reglament de la DO Cava com un escenari propici per aconseguir-ho.

La nova responsable de l'INCAVI recorda que l'insòlit format amb què es va crear la DO Cava el 1986 –amb diverses regions disperses arreu de l'estat espanyol- ha estat un dels motius principals de discrepància per part de diversos elaboradors penedesencs, que els últims anys han reivindicat la singularitat del seu producte i han optat per crear noves marques. Això, sumat a "la lluita de les grans empreses per predominar el mercat", són elements que han "trencat la confiança" dins el sector, considera Balcells.

"Però ara podrien confluir, perquè la DO Cava ha virat el seu rumb amb un nou reglament que zonifica i segmenta els productes", apunta. Així, assenyala que el nou etiquetat que entrarà en vigor el 2022 amb la distinció dels territoris elaboradors "és un pas crucial que feia falta per començar a donar valor i identitat al territori". A parer de Balcells, el Cava ha donat un primer pas per "restituir la confiança" entre tot l'empresariat i garanteix que l'INCAVI actuarà com a mediador.

D'altra banda, Balcells també arriba al càrrec amb la intenció de llimar asprors en la polèmica dels preus del raïm, i es proposa acostar posicions entre pagesos i elaboradors. Sosté que una de les seves "obsessions" és aconseguir la sostenibilitat del sector i una recompensa "digna" per als viticultors. Per això, vol mentalitzar pagesos i cellers de l'arribada d'un "canvi de paradigma": "Cal deixar de fer només volum i centrar-nos en la qualitat".

En aquest sentit, Balcells convida el sector a apostar pel cultiu ecològic. Recorda que hi ha empreses que actualment paguen el quilo de fruits un 12% més elevat que el raïm convencional, i creu que aquí la pagesia té un element on fer-se forta de cara a les firmes elaboradores. Balcells insisteix que "el raïm ecològic es paga millor perquè se n'obté un producte que acumula valor en tota la seva cadena".

El debat sobre el preu del raïm s'abordarà en la primera reunió d'enguany de la cimera del cava, que se celebrarà el 14 de juliol a Vilafranca, segons avança Balcells a l'ACN. En aquesta trobada, l'INCAVI començarà a afrontar l'escenari de la verema, que la directora general adverteix que arribarà marcada per la sequera. A diferència de l'arrasadora plaga del fong míldiu de l'any passat, aquest cop el raïm ha aflorat "en molt bon estat sanitari" però s'augura un any de pocs quilos per la falta de pluges acumulades.

Remuntar la crisi de la covid i augmentar la quota de mercat

L'any passat, la plaga del míldiu i la caiguda de vendes de prop del 10% pel tancament de la restauració arran de la covid van provocar una sacsejada econòmica al sector del vi, el qual ja estava tocat per l'acumulació d'excedents als cellers. Aquell escenari va dur la Generalitat i l'estat espanyol a promoure diversos plans d'ajuda per posar en marxa accions que ajudessin a retirar excedents.

La verema en verd, l'emmagatzematge privat i la destil·lació de crisi van marcar una collita on també es va incentivar l'ús de MCR (most concentrat rectificat). Balcells apunta que aquest any el Govern vol promoure de nou aquestes mesures, tot i que lamenta les "reticències" que ara per ara mostra l'executiu espanyol per la manca de possibilitats d'accedir a subvencions europees. Des de la Generalitat, Balcells garanteix una partida econòmica extraordinària però declina donar-ne detalls fins les properes setmanes.

Respecte la caiguda de vendes a causa de la pandèmia, la nova responsable de l'INCAVI confia que aquest 2021 el sector començarà a remuntar gràcies a la represa del turisme, a l'expansió del pla de vacunació i a la flexibilització de les restriccions sanitàries. Creu, però, que eixugar el 10% de caiguda costarà, com a mínim, dos anys.

En paral·lel a remuntar les vendes, Balcells es proposa eixamplar la quota de mercat dels vins catalans. Actualment, poc més de 4 de cada 10 ampolles de vi consumides a Catalunya són del propi territori, en una proporció que ha crescut més de 14 punts en una dècada. Balcells, però, creu que el sector pot aspirar a arribar a més del 50% dels consumidors: "Hi ha molt marge per créixer perquè som un país de grans vins i vinyes", sosté.

Per arribar a aquesta fita, assenyala la necessitat de "popularitzar" el vi en actes com festes majors, on s'incentivi el seu consum en competència directa a altres begudes tradicionalment instaurades en aquests esdeveniments. En aquest sentit, a la propera edició del festival Cruïlla està previst oferir vins amb DO catalana "perquè cal arribar al públic més jove".

Tot i que Balcells remarca que la seva arribada al càrrec és molt recent, assenyala que aquests objectius es recolliran en un pla estratègic amb què vol rellançar l'INCAVI "per fer-lo veritablement útil per al sector". La intenció és que el document estigui encaminat aquest mateix 2021.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local