-
Esquerra Republicana
-
ERC Vilafranca
- Vilafranca del Penedès
- 15-04-2023 12:51
Pere Sàbat ha explicat en una conferència que ha omplert el Teatre Cal Bolet el seu projecte de ciutat. Eix
Sàbat desgrana les propostes dels cinc eixos de transformació per guanyar una ciutat més saludable i verda, amb més impuls social, per diversificar l’economia, per la sobirania energètica i per exercir la capitalitat de forma desacomplexada
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A 45 dies de les eleccions que decidiran qui serà el proper alcalde de Vilafranca, Pere Sàbat ha explicat en una conferència que ha omplert el Teatre Cal Bolet el seu projecte de ciutat. Un projecte que respon a una visió de més ambició de ciutat i “a tornar a pensar en gran” i que garanteixi les condicions materials i emocionals de vida dels veïns i veïnes. Un projecte per la Vilafranca de la propera dècada que necessita un nou lideratge per encapçalar aquesta nova etapa. s
La conferència l’ha iniciat la Glòria Valeri, síndica de greuges de Vilafranca durant els anys 2001-2017, que ha explicat la visió que té del candidat Pere Sàbat. Valeri n’ha destacat que “amb totes les coses que fa s’hi posa al màxim, quan hi creu el seu compromís és absolut”. Valeri també ha remarcat algunes anècdotes de quan va ser professora seva per exemple amb les obres de teatre escolar.
Pensar en gran
La proposta de Sàbat es fonamenta en una Vilafranca moderna que torni a “pensar en gran”. I aquest pensar en gran es tradueix en que cal tenir més ambició de ciutat i treballar a partir d’Acords de Ciutat en els àmbits estratègics com per exemple el tren o el comerç. En aquest sentit Sàbat ha explicat que de les primeres accions que durà a terme serà convocar una trobada amb els agents econòmics i socials i la resta de partits per travar un Acord de Ciutat per defensar uns trens dignes per Vilafranca.
Transformació urbana verda per guanyar espai públic
El programa de transformació que vol liderar Sàbat des de l’alcaldia es fonamenta en cinc eixos d’actuació. Per una banda la Xarxa Verda, un projecte de transformació urbana que vol connectar els parcs de la ciutat per crear corredors verds i pacificats per guanyar espai públic per la gent. Aquesta xarxa compta amb l’anomenada “Via Augusta vilafranquina” que lliga des del Carrer Sant Pere fins al Carrer Espirall. Així com la cobertura de la via; i els espais entre el carrer Joan XXIII fins al Carrer Bisbe Morgades fins a enllaçar amb el Parc U d’octubre. Una altra proposta és la d’acabar el mandat amb 20 km de carrils bici al municipi i l’aposta per augmentar amb tres aparcaments dissuasius per esponjar la circulació per dintre la ciutat.
El 2% del pressupost per habitatge
En la Vilafranca que cuida s’ha anunciat que es destinarà el 2% del pressupost en polítiques d’habitatge ja sigui a través de la compra directa, en projectes conjunts amb el tercer sector i amb projectes cooperatius, i amb la reintroducció del recàrrec del 50% del l’IBI pels pisos que portin més de dos anys buits.
Un altre àmbit és el de la salut mental on s’impulsarà l’Àrea de benestar emocional per coordinar i reforçar les polítiques en aquest tema per exemple ampliant el servei d’escolta emocional per joves.
O amb l’envelliment i la soledat, per una banda amb l’impuls de pisos autònoms per la gent gran i per l’altra amb el projecte Radars per crear xarxa comunitària i acompanyament per a les 800 persones de més de 80 anys que viuen soles a Vilafranca.
Hub d’innovació i Pacte local per l’Ocupació
Sàbat ha remarcat que cal adaptar-se als contextos i ha incidit en la necessitat de preparar la ciutat davant les múltiples crisis que el segle XXI ha comportat. Una de les evidents és en l’evolució del treball i la crisi de llocs industrials. En aquest sentit s’aposta per tres accions a tirar endavant per “tenir treballadors formats i adaptar-nos als contextos”: el pacte local d’Ocupació, la creació del Consell Econòmic i Social de Vilafranca i la contractació pública amb compromís social.
D’altra banda, l’economia taronja, que fa referència a tot l’àmbit digital, també és un dels sectors que Sàbat vol impulsar. Per això s’utilitzarà part de Cal Berger, fent-lo compatible amb els usos actuals, per desenvolupar-hi un hub d’innovació i digital per promoure economia i generació de talent.
La rehabilitació de Cal Berger no és l’única que proposa Sàbat. També aposta per rehabilitar l’antic hospital per ubicar-hi definitivament l’escola de música així com que sigui un espai on es puguin dur a terme propostes artístiques com teatre i dansa. Un espai que ha de complementar els ja actuals.
Objectiu: sobirania energètica
La sobirania energètica és un dels reptes que Vilafranca comparteix amb el país i amb el món. Sàbat ha situat el context actual de crisi energètica per fer una crida a fer pinya per tirar endavant accions que permetin mitigar els efectes negatius tan a la ciutadania com a les empreses i institucions. Ha apuntat que si no “ens corresponsablitzem” de la generació d’energia, l’alternativa seran MAT’s que ens trossejaran el Penedès. En aquest sentit ha situat la creació de l’Oficina Municipal de l’Energia per coordinar totes les polítiques en aquest àmbit, per l’assessorament d’empreses i particulars i per la instal·lació de plaques als equipaments públics, més calderes de biomassa i l’impuls de projectes de Comunitats Energètiques locals.
La sobirania també ha remarcat Sàbat passa per decidir. Per això es compromet a fer una consulta popular per mandat, pressupostos participatius barri a barri i la creació del regidor de barri, per fer que cada barri tingui el seu regidor de referència.
Sàbat també ha remarcat que sobirania també és decidir el futur del país “com vam fer, i tornarem a fer” i ha afegit que el govern que liderarà estarà al costat de la Generalitat i el Parlament per trobar la solució democràtica al conflicte amb l’Estat.
Més capitalitat: Campus universitari i castells
El pensar en gran que defensa Sàbat també es conceptualitza en l’exercici de la capitalitat. En àmbits com el futur Campus Universitari que els republicans volen situar a la Girada guanyant una nova zona d’aparcament d’alta capacitat; fins als castells on impulsaran un projecte anomenat “La plaça més castellera” per potenciar el fet casteller que es duu a terme a la ciutat.
Així mateix Sàbat posa la cultura i la cultura del vi com un element central en la singularitat de Vilafranca i en la capacitat de ser referent, un àmbit que amb els projectes de hub cultural i amb la posada en marxa del Vinseum es potenciaran de forma clara. En aquest sentit també s’ha apuntat a la creació d’una oficina de suport a les entitats per ajudar-les a desenvolupar la seva tasca.
Sàbat demana una oportunitat davant “dels de sempre”
Pere Sàbat ha situat el moment de Vilafranca entre els que han tingut tot el temps del món, els últims 20 anys, per fer el que diuen que ara faran, contraposat amb la proposta transformadora i l’equip preparat que lidera. En aquest sentit demana “una oportunitat” per tirar endavant la ciutat amb un projecte “de transformació, d’ambició de ciutat per fer de Vilafranca un lloc on viure millor”.
Sàbat ha fet una crida a “sumar” en aquest projecte i ha emplaçat a la ciutadania que obrir una nova etapa a Vilafranca depèn de que “vosaltres podeu fer que passi”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!