-
Cartes a la direcció
-
Usuàries de la Línia Vilafranca-Barcelona
- Vilafranca del Penedès
- 20-12-2023 16:04
Més de 1000 firmes per un transport públic digne a Vilafranca del Penedès. EIX
Després de més de tres mesos de malestars en el servei de transport públic per carretera entre Vilafranca i Barcelona, s’aconsegueixen més d’un miler de signatures donant suport al manifest
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest primer trimestre del curs 23-24 està sent un bon mal de cap pels centenars d’usuàries que diàriament agafen alguns dels busos que ofereix l’empresa Monbus per anar i tornar entre Vilafranca i Barcelona. Des de principis de curs, treballadors i estudiants que s’han vist obligats a fer cues quilomètriques sense saber l’hora que poden arribar als seus centres de treball o estudis.
A mitjans de setembre les usuàries van començar a autoorganitzar-se mitjançant un grup de whatsapp que segueix actiu amb més de 900 membres i serveix com a principal canal comunicador i organitzador de la mobilització. S’hi gestionen les queixes internes i externes, les diferents accions que s’han dut a terme i la redacció del manifest. Entre d’altres. Però el més important, serveix per informar-se de l’estat actual dels busos d’aquesta empresa.
El manifest, presentat al portal “peticions.cat” sota el paraigües de l’associació PTP (Promoció del Transport Públic), va néixer assembleàriament durant la plantada simbòlica de tendes a l’estació de busos de Vilafranca de finals de setembre. D’ençà, i durant tot aquest temps, el grup motor ha estat treballant per poder aconseguir les 1000 firmes necessàries, en poc més d’un mes. Els promotors de la petició destaquen que un 70% de les signatures són de residents a Vilafranca del Penedès. Divendres passat, la petició es va entrar a registre per instància a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i al Consell Comarcal de l’Alt Penedès, així com també a l’Ajuntament de Barcelona i al Departament de Territori.
El manifest recull tot un seguit de propostes de millora i reclamacions pel servei de transport integral per via i carretera. Així com detalls del que haurien de ser uns horaris dignes de transport en autobús, com també les responsabilitats de les empreses concessionàries i també per l’administració. El manifest conclou amb una demanda de millores per l’estació de busos de Vilafranca del Penedès.
El grup motor s’ha anat reunint amb l’ajuntament instant a aquest a col·laborar i seguir pressionant a la generalitat per implementar les millores que s’han anat veient. Actualment es centren en recollir queixes a nivell intern per poder-les traslladar al consistori i al Departament de Territori, actualment en recullen més de 300. Les queixes han minvat després de la implementació de les millores el passat 14 d’octubre, però segueixen sent visibles aquelles a les hores de sortida punta al matí des de Vilafranca i les de tornada a la tarda des de Barcelona. El grup motor assegura que han demanat reunió amb l’Ajuntament i la Generalitat per a principis del trimestre vinent, per tal de valorar aquest ja passat i poder iniciar el nou any amb perspectives de millora reals i definitives.
Les queixes més recurrents recollides internament són aquelles que denuncien els busos que deixen passatgers a terra per incapacitat suficient dels vehicles i horaris actuals (60 % de les queixes); com també, retards sistemàtics i reiterats en molts dels horaris i cotxes, i d’altres que mai efectuen la seva sortida. Les queixes es concentren en els busos de Vilafranca-Barcelona de 6.40 a 8.40, i de Barcelona a Vilafranca de 15.30 a 17.30 i de 19.20 a 21.30 h. El còmput total de les persones comptabilitzades que s’han quedat a terra fins a dia d’avui és de 6418 usuàries, i segueix pujant.
Fins ara, les usuàries celebren les millores aconseguides, però recalquen que queda molta feina per fer encara per millorar i dignificar d’una vegada per totes el transport per carretera entre Vilafranca i Barcelona. Sense oblidar tampoc les altres línies de l’empresa Monbus i el servei per ferrocarril de la R4 per part de Rodalies Renfe. Tots ells precaris sense excepció actualment.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!