-
Des del tren
-
Conrad Rovira
- 11-09-2010 15:14
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
M’interessa també la noticia per que, a poc a poc, es va confirmant que tot allò que es pot fer per Internet es farà per Internet. I jo afegeixo : “Tot allò que es pot fer per Internet acabarà fent-se només per Internet”.
Genís Roca, un guru català en temes de noves tecnologies, ens explicava en una conferencia organitzada per l’Adeg les tres fases del procés de digitalització.
Fase 1 : Substitució del producte analògic pel digital. Els discs de vinil són substituïts pels CD també rodons i també amb un forat al mig.
Fase 2 : Canvi de format. El CD rodó passa a ser un “pen drive” quadrat que ja no es ven a les botigues de discos.
Fase 3 : Canvi del model de negoci. Desapareixen les botigues de discos. Els musis que comencen tenen més oportunitats que mai de fer arribar la seva música al públic i el comerç de la música el realitzen portals controlats per empreses que no tenen res a veure amb les clàssiques discogràfiques.
El cas de la música no és l’únic. Els e-book, son la fase 1 d’un procés que alterarà profundament el negoci editorial. No desapareixeran ni les novel•les de paper ben editades ni els sofàs d’orelles que fan tan agradable la lectura, però un 20%, o un 40% o un 80% dels textos que s’editen passaran a formats exclusivament digitals i es llegiran amb e-books, I-pads, I-phones o equivalents i el negoci editorial, tal i com el coneixem, es veurà profundament alterat.
En algunes escoles van aparèixer unes andròmines que en deien “pissarres electròniques” (Fase 1) que no van triomfar gaire. Ara s’ha produït el canvi de format i s’estan promocionant els ordinadors a l’aula ( Fase 2) i l’elaboració de continguts docents online. Els coneixements ja no seran transmesos pel professor, es transmetran a través de textos imatges, animacions i vídeos empaquetats dins portals educatius. Potser pesareu que un bon professor pot transmetre coneixement infinitament millor que una màquina. D’acord, però també estareu d’acord en que una bona màquina pot ser molt millor que qualsevol mal professor. Jo mateix vaig tenir alguns mals professors que em van ensenyar menys del que vaig aprendre als futbolins. L’altre fet cabdal és que l’alumne, centrat en la pantalla, deixarà de mirar el professor i aquí es planteja el canvi de model ( fase 3 ). Calen les aules i els professors?. En principi seran els alumnes que viuen en llocs apartats o els que estiguin temporalment desplaçats a altres països els que estudiaran pel seu compte, com a la UOC però de més petits. Després caurà el model educatiu. Quan dic que caurà el model educatiu, hauria de dir que perdrà l’hegemonia. Fet aquest que serà perfectament harmònic amb la realitat multidimensional a la que, de moment i en primera fase, ens està duent la globalització.
En un entorn en el que coexisteixen cada vegada més modes que mai, més religions que mai, més gastronomies que mai, més equips de futbol per triar i seguir que mai, més llengües, més cultures, més tradicions, més festes, mes viatges, mes comunicació i més de tot que mai, no es estrany que desapareguin les uniformitats i l’ensenyament afecta a massa per gent per a poder mantenir els actuals models que a partir de la idea malentesa que l’estat ha de garantir el mateix tracte educatiu a tothom, imposa la uniformitat que inevitablement sempre és a la baixa i ha consagrant la ineficàcia i la mediocritat.
Els canvis d’hàbits dels internautes ha fet sorgir noves oportunitats i el que fa deu anys es considerable improbable és ara una realitat. Els que fa deu anys eren nens ara s’han fet grans i tenen poder adquisitiu. Els que fa deu anys dubtàvem ara ens fa mandra anar al supermercat i comprem al Capraboacasa i els que fa deu anys defensaven que no hi ha res com la calidesa del tracte humà directe ja han descobert com donar aquest mateix tracte correcte i professional a través de les pàgines web. Mireu la magnífica web de Zara i digueu-me si us sentiu mes ben tractats “online” que “insitu”. Digueu-me si us sentiu més ben informats i amb més garanties “online” que “insitu” i digueu-me a través de quin sistema Zara te mes camp d’expansió a nous mercats, menys costos laborals, menys problemes amb les administracions locals i més marge comercial, si “online” o “insitu”.
El desplegament d’Internet ha produït i produirà processos similars en molts àmbits, sobretot en els que es basen en la gestió i la transmissió d’informació, com per exemple la banca, l’ensenyament, la medicina, la religió, l’administració de justícia, jugar al pòker o lligar. Bé, pot ser amb l’administració de justícia m’he passat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!