-
Vi Franc
-
Ramon Francàs
- 13-06-2011 22:21
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'assemblea s'ha celebrat a la capital de l'Alt Penedès amb motiu del 50è aniversari de la DO Penedès. Els assistents, segons les veus crítiques, van haver de menjar diversos àpats freds i sense entaular-se, i fins i tot se'ls van oferir vins del Penedès mediocres. Destacats representants d'altres DO's vitivinícoles catalanes han mostrat la seva contrarietat per una assemblea que, segons afirmen, va donar una mala imatge del vi català per la manca d'unes millors atencions. A l'assemblea, però, hi havia una escassíssima presència de presidents de DO's catalanes.
A la roda de premsa convocada pel la DO Penedès (hi va assistir el president del seu Consell Regulador, Francesc Pasqual; el president de la CECRV, Fernando Prieto; el secretari general de la CECRV, Jose Alfonso Sierra, i Victor Pascual, vicepresident primer del CECRV i president de la DOQ Rioja) va ser seguida per una desena de mitjans de comunicació. Des de la DO Penedès s'han rebutjat unes crítiques que diuen no entendre i destaquen l'èxit de lo'assemblea. Durant l'assemblea ens van tractar qüestions com la proposta de liberalització dels drets de plantació, la proposta de l'ICEX sobre l'obertura dels codis de les DO's en duanes i impostos, la propera campanya de promoció de vinsen el mercat interior i la proposta d'alta a la CECRV de la DO Pla i Llevant de Mallorca. Segons ha informat l'agència ACN, el president de la Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles, Fernando Prieto, va denunciar dijous a Vilafranca del Penedès que la liberalització dels drets de plantació pot comportar una "deslocalització important" de les vinyes, fet que suposaria que molts territoris vitivinícoles es convertissin en poc rentables a causa de la "superproducció". Prieto s'ha felicitat pel fet que el govern espanyol s'hagi posicionat respecte aquest tema tal com ja havien fet França i Alemanya i s'oposi a aquesta mesura que la Unió Europea vol aplicar el 2016.
Des de RTV Vilafranca també s'ha informat que a Vilafranca també s'han donat a conèixer les cartes que la associació ha enviat als ministeris de Salut i d'Agricultura per tal que ajornin fins d'aquí a cinc anys la obligatorietat de donar referències nutricionals en l'etiquetatge de les ampolles de vi. Les DO'S s'agrupen en una associació estatal que té com a finalitat representar, gestionar, defensar i promocionar els interessos comuns de les dins els marges de la ordenació vitivinícola. També promou la defensa del prestigi dels vins de la seva associació amb denominació d'origen, fomentant el consum, dins i fora de les seves fronteres, com a beguda saludable, natural i beneficiosa i com aliment integrant de la dieta mediterrània. El creixement en l'exportació de totes les DO en el decurs del primer trimestre de 2011, comparat interanualment amb el 1er trimestre 2010, ha estat d'un 33% assolint els 505 milions de litres i la facturació ha augmentat un 20,7% amb més de 482 milions d'euros en el primer trimestre de 2011. Com a dades de comercialització, el mercat interior representa un 57% i el mercat exterior un 43%. En aquest darrer mercat el vi embotellat representa el 86%, amb un increment anual del 5,9% i el vi negre pràcticament la meitat del volum amb el 49,6%.
A continuació us adjunto la nota de premsa que va difondre la CECRV i que va signar a una ciutat anomenada 'Villafranca del Penedés':
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!