-
Veu i Acció
-
CiU-ViA
- Sant Pere de Ribes
- 04-06-2012 | Actualitzat 29-05-2014 11:23
Sant Pere de Ribes està vivint la situació econòmica i social més complicada de les darreres dècades
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El pressupost per a 2012 s'ha començat a discutir al mes de juny. Fins al moment, s'ha prorrogat el de 2011, és a dir, un pressupost aprovat a final de 2010 en una altra legislatura i amb una situació política molt diferent, ja que el Govern tenia majoria. Això vol dir que durant un any i mig no s'ha discutit ni treballat amb el conjunt de forces polítiques la despesa en el funcionament ordinari de l'Ajuntament, ni s'han fixat objectius de despesa en la gestió municipal.
A la falta de previsió i objectius en la gestió econòmica en un moment complex s’hi afegeix una falta de lideratge en la gestió municipal que es manifesta en descoordinació entre els diferents òrgans tècnics de l’Ajuntament, amb un descontentament evident dels treballadors, i amb una incapacitat de dinamització social i econòmica real del municipi. Quan els problemes s'intensifiquen, des del Govern es tiren pilotes fora i es carreguen les tintes sobre accions d’altres administracions superiors, intentant dissimular els defectes propis.
Passar mig any amb pressupost prorrogat, sense posar sobre la taula la situació global econòmica i sense planificar a mig-llarg termini és, en les circumstàncies actuals, lamentable.
CiU-ViA ha iniciat amb el govern l’estudi i anàlisi de les dades econòmiques i les propostes que finalment han posat sobre la taula. Per part nostra marquem les següent prioritats:
- Reduir i optimitzar la despesa
- Reduir assessoraments externs
- Reduir partides com publicitat o representació
- Reduir serveis poc prioritzables o poc eficaços. Prioritzar els serveis que actuen directament sobre polítiques socials
- Reduir contractes de servei
També proposem reduir el deute: fer una planificació a mig termini per acostar-nos gradualment al 75% d’endeutament (actualment se situa en el 98%). Els diners alliberats en l'ordinari a causa d'aquesta reducció, caldria destinar-los a aspectes socials, de formació i per cobrir la rebaixa de subvenció de la Generalitat a les llars d'infants.
D'altra banda, al mes d’abril el Ple va aprovar reservar el capital de romanent per poder destinar-lo a inversions no definides. Aquest capital s’ha d’utilitzar per reduir el deute segons els criteris del punt anterior i per a:
- inversions en seguretat d’instal·lacions municipals (en aspectes com l'ús dels poliesportius en actes de molta gent, o millores en centres escolars, etc), que pot ser que durant uns anys no es puguin fer.
- Inversions en instal·lacions que suposin a curt o llarg termini estalvi energètic: làmpades de baix consum, instal·lacions solars per aigua calenta, etc.
Aquestes accions no es poden separar d’una millora de la qualitat en la gestió que tingui molta cura en les conseqüències econòmiques de les diferents accions de l’Ajuntament així com buscar la màxima eficiència en el servei al ciutadà. Cal exigir aquesta actitud en els responsables de la institució municipal i que el Govern estigui a l’alçada.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!