-
TIC & Internet
-
Tomás Prados
- Vilanova i la Geltrú
- 05-11-2013 00:02
EIX. Google search timeline
Les millores del cercador de Google coincideixen amb el seu 15è aniversari
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Al setembre, Google reconeixia l’existència d’un nou algoritme de cerques amb el nom de Hummingbird, “colibrí”. El nou algoritme, que té com objectiu millorar la rellevància, precisió i velocitat dels resultats de les cerques, ja ha començat a variar el 90% dels resultats a nivell mundial.
A diferència de les anteriors modificacions del seu algoritme, Panda o Pingu, aquest és un canvi radical basat en cerques lògiques, frases complertes i connexes. Google inicia una nova etapa de la promesa web semàntica, on enlloc de fer preguntes amb paraules clau, es fan preguntes amb un llenguatge natural i frases complertes. Preguntes que ja no caldrà escriure amb un teclat, doncs la majoria seran dictades a viva veu a un dispositiu mòbil o al micròfon d’unes ulleres o rellotge intel•ligent.
El nou algoritme també estan canviant algunes de les habituals regles del joc del SEO. La qualitat guanya rellevància davant la quantitat i, per al nou algoritme, prima més l’autoritat de la font i la qualitat del contingut que la quantitat d’enllaços al contingut. Google utilitza més de 200 paràmetres que determinen els resultats de les cerques i, tot i que alguns d’aquests factors són molt coneguts, l’algoritme és el secret millor guardat del món.
Google ha donat pocs detalls de les millores del seu cercador, però el que sí que ha dit és que els canvis són per facilitar les cerques i ser més rellevant amb els resultats, anticipar-se a allò que les persones volen saber i que el cercador pugui mantenir una conversa amb les persones. Les preguntes que sorgeixen d’aquestes explicacions són com Google vol anticipar-se a allò que volem saber? Potser recordant les nostres preguntes anteriors? recordant quines web hem visitat durant els últims anys i quines compres hem fet? incorporant a l’algoritme secret les converses amb els nostres amics i seguidors a les xarxes socials? o afegint la nostra posició actual i els nostres recorreguts i desplaçaments habituals com a paràmetre per determinar els resultats?
No té sentit continuar sense conèixer tots els detalls del principal cercador del mon. És un risc que no ens podem permetre en aquests temps en que les accions d’espionatge a nivell mundial ocupen les portades de tots els diaris. Podem continuar 100 anys més sense conèixer la fórmula secreta de la Coca-Cola, però no podem continuar 5 anys més sense conèixer quins són els paràmetres que participen en la decisió de a quins coneixements podem accedir i quins altres estan ocults sota una immensitat de milions de pàgines.
Aquesta voluntat de Google d’apostar per cerques més humanes i amagar els principis d’aquesta nova condició humana del seu cercador ens ha de preocupar molt, i hem de ser tan crítics amb Google com ho va ser Nietzshe amb l’idealisme occidental quan afirmava “on vosaltres veieu ideals, jo veig coses humanes, massa humanes”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!