-
Veu i Acció
-
ViA
- Sant Pere de Ribes
- 02-06-2014 13:36
ViA. Josep Rius
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Josep Rius és el regidor de Cultura i Joventut per Veu i Acció. Nascut a Sant Pere de Ribes l’any 1984, és diplomat en Magisteri i mestre de diferents escoles rurals del Penedès. Ha estat una persona clau a la Comissió de Balls Populars entre el 2005 i el 2011 a més de ser membre del Ball de Diables. Vinculat al món de l’esplai i del teatre, és regidor des de desembre de 2013, en què va substituir Núria Mestre en aquesta responsabilitat.
En Josep Rius és una persona que prové del món de l’esplai i de l’activisme cultural, sobretot als Xulius. En quin moment es planteja d’entrar en política i per què?
Des de ben petit he estat vinculat a les entitats ja sigui a l’esplai, al teatre o als balls populars. Aquesta vinculació et fa veure i viure el funcionament des de dins i adonar-te de les necessitats i les mancances que hi ha per desenvolupar una activitat o per millorar-la. Tenia propostes i tenia ganes de tirar-les endavant i sovint les compartia amb companys i amics, que estaven vinculats al món polític. Aquests amics em van oferir la possibilitat de tirar endavant aquestes propostes en un projecte polític obert, com era el de ViA. Vuit anys després d’aquest oferiment tinc l’oportunitat de tirar endavant aquelles propostes.
Havent-hi un ventall ideològic tan ric, per quins motius tries ViA?
Com molts companys de ViA, sentia que cap dels partits del municipi representava la meva manera treballar i la manera d’entendre el poble. ViA és un projecte nou i vaig tenir l’oportunitat de participar en els debats fundacionals de la formació, m’hi vaig sentir implicat des del primer moment. A més, ViA parteix de la trobada de persones de diferents tendències polítiques i amb una volutant clarament municipalista. Jo no milito en cap partit d’àmbit nacional, en les diferents eleccions he votat a partits diferents en funció del programa i de les persones que l’han defensat.Em considero una persona d’esquerres i independentista. ViA respecta la meva visió política i em permet treballar per millorar el municipi.
Si ets d’esquerres i independentista, què en penses el pacte de ViA amb CiU?
ViA té una voluntat municipalista, per tant les propostes i les idees es plantegen per millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes de Sant Pere de Ribes. Les propostes que puc fer arribar jo tindran en compte el meu punt de vista polític i tant des de ViA com des de CiU es respecta. Per altra banda, pel que fa a les propostes o mocions d’àmbit nacional tenim llibertat de vot i per tant podem votar diferent dels companys de CiU.
Ets mestre i director d’escola, una tasca absorvent que reclama moltes hores i ens consta que no escatimes ni un minut, ans el contrari, a aquest ofici. Com t’ho fas per compatibilitzar-ho amb la tasca de regidor?
La veritat és que no és fàcil combinar les dues feines. Estem parlant d’una escola rural on tenim nens i nenes de diversos cursos dins de la mateixa aula i en la que només som dos mestres i mig, a més dels itinerants que compartim amb altres dos escoles de la zona. Fa un parell d’anys que vam iniciar el projecte a l’escola i tenim moltes ganes de tirar-lo endavant i per això hi dediquem molt temps. Per sort, els companys m’ajuden molt.
Pel que fa a la regidoria tinc la sort de comptar amb un bon equip que fa molt temps que s’hi dediquen. El fet de no tenir dedicació implica que estiguem constantment en contacte per correu electrònic i per telèfon. A més dedico les tarde, quan surto de l’escola, a reunir-me amb les entitats, col·lectius i persones que volen tirar endavant el seu projecte.
Els primers mesos van ser més complicats ja que volia conèixer a tothom i em vaig reunir amb totes les entitats al seu local perquè m’expliquèssin què feien i com els podríem ajudar des de la regidoria. Van ser dies intensos de reunions però molt profitosos per fer-me un mapa de la situació del municipi. Ara toca treballar per donar sortida a tots aquests projectes interessants. Hem d’estar a l’alçada de les espectatives dels ciutadans que molt sovint dediquen hores de treball voluntari a desenvolupar les activitats culturals de Ribes i les Roquetes, així com dels barris i urbanitzacions del municipi.
És difícil estar en el paper de regidor quan fa dos dies estaves en una entitat que, com és normal, havia de reclamar coses a l’Ajuntament i en determinats moments enfrontar-s’hi?
La situació ha canviat, ara em trobo a l’altra banda de les negociacions i em trobo que sóc jo el que ha de prendre decisions. Durant els anys que porto treballant des de les entitats sempre he reclamant empatia per part de l’ajuntament, que regidors i tècnics entenguèssin la feina que estem fent i les necessitats que tenen. Intento ser molt curós en aquest sentit. Procuro explicar quin és el posicionament, polític o tècnic, de les nostres actuacions.
Penso que el més important es generar un clima de confiança entre els ciutadans i ciutadanes i les administracions, cosa que passa necessariament per escoltar molt i reconèixer públicament quan no s’han fet bé les coses.
Un dels instruments que hem creat per fer-ho és el d’aixecar actes de totes les reunions que faig en les que queda constància dels acords presos i del que ha dit cadascuna de les parts. Aquesta acta s’envia als assistents a les reunions perquè tinguin per escrit els compromissos que he adquirit. A més, estem treballant per tornar a la signatura de convenis de col•laboració en el que quedin recollits els compromissos que assumeix la regidoria i els que assumeix l’entitat. El projecte cultural del municipi ha de passar per l’entesa amb les entitats.
Com vols deixar la Cultura a Ribes quan acabis aquest mandat? I si tens l’opció de dedicar-t’hi més a llarg termini?
Vull deixar enllestida la xarxa de col·laboració entre els agents culturals del municipi. Penso que aquests agents han de participar de forma directa a l’hora de prendre decisions sobre la política cultural del municipi en general i de Ribes i les Roquetes en particular.
El Consell de Cultura ha de ser una d’aquestes eines que ajudin a potenciar aquesta xarxa. S’estan duent a terme projectes molt interessants a tot el municipi, hi ha un potencial enorme que no pot quedar en accions aïllades. L’ajuntament ha de ser un agent més que, més enllà d’oferir suport econòmic, ha de poder oferir assessorament, infraestructures i espais que ajudin a dinamitzar l’activitat cultural del municipi.
Per això també treballaré per deixar una xarxa d’equipaments que tinguin coherència amb les necessitats reals dels agents culturals. No podem seguir més temps amb equipaments abandonats i tampoc podem plantejar grans projectes faraònics buits de contingut. Cal escoltar molt als agents implicats per donar vida als equipaments que ja tenim. El Local i el teatre de les Roquetes són els principals objectius.
Quin creus que ha de ser el paper que han de tenir les entitats en la cultura ribetana? Han de fer el 100 % de la Cultura o l’Ajuntament ha de tenir programació pròpia?
No podem exigir a les entitats que facin el paper de l’ajuntament. Com ja he dit tots els agents culturals s’han de complementar perquè l’activitat cultural funcioni. Ens hem d’escoltar i ens hem de deixar ajudar. L’ajuntament ha de poder ajudar a les entitats, col·lectius, artistes,… a tirar endavant el seu projecte. No podem permetre, com a institució, que ningú tiri la tovallola perquè no ha trobat els recursos necessaris. Entre tots hem de trobar fòrmules, potser més imaginatives que fa uns anys enrera, però estic convençut que hi són.
De la mateixa manera, estic convençut que les entitats tenen molt a oferir a l’ajuntament i a vegades els mecanismes de funcionament de les entitats són més senzills que els de l’ajuntament per tant a l’hora d’organitzar una activitat poden facilitar molt les coses. A més, tenen un gran capital humà que cal aprofitar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!