-
Meteorologia al Penedès
-
Pere Almendárez
- Banyeres del Penedès
- 08-07-2015 19:43
Mapa de temperatures a 850hPa (1.500 metres d'alçada) del dia 7 de juliol de 2015. Wetterzentrale
El pic de calor màxim d'aquesta onada de calor es va donar entre els dies 5 i 7 de juliol a Catalunya
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les calorades a Catalunya són habituals a l'estiu i sembla que les "onades de calor" són cada vegada més usuals al nostre territori potser conseqüència d'aquest canvi climàtic que tant es comenta als mitjans. A Catalunya recordem en especial les onades de calor de 1994, l'any dels grans incendis al nostre territori o més recentment l'última gran calorada la de l'any 2003 que també es va estendre per bona part d'Europa. Sense cap mena de dubte aquests últims dies de juny i sobretot aquests primers dies de juliol de 2015 hem viscut al país una nova onada de calor de rècord.
L'entrada d'aire càlid va anar entrant des del nord d'Àfrica l'última setmana de juny acompanyada d'una situació de molta estabilitat amb un anticicló que ens afectaria durant força dies. L'entrada d'aquesta massa d'aire càlid en alguns casos superior als 25ºC a 850hPa (1.500 metres d'altitud) es va endinsar fins a afectar bona part de l'Europa occidental i les temperatures van pujar de manera important a països com França, Anglaterra, Holanda, Bèlgica o Alemanya. A la ciutat de París per exemple es van fregar els 40ºC de màxima el dia 1 de juliol superant els registres de l'onada de calor de 2003.
El pic de calor màxim d'aquesta onada de calor es va donar entre els dies 5 i 7 de juliol a Catalunya quan la massa d'aire càlid es desplaçava lleugerament a l'est de la península afectant especialment tot l'arc mediterrani. A la vertical de la ciutat de Barcelona durant la jornada del 7 de juliol es van arribar a superar els 27ºC a 850hPa (1.500 metres d'altitud) valor que molt poques vegades tenim a casa nostra. Aquesta temperatura en alçada i uns vents en superfície de SW que arriben en alguns sectors reescalfats i molts secs van provocar que les màximes s'enfilessin a molts municipis interiors per sobre dels 40ºC. A la costa aquests vents no afectarien de la mateixa manera, ja que en molts casos frenaven les temperatures a partir de migdia, a molts sectors litorals la calor i va ser present tot i que no de manera excepcional.
Dies 5 i 6 de juliol, el vent de SW afecta especialment les comarques de Girona
Les comarques gironines van ser les més afectades durant els dies 5 i 6 de juliol a causa d'aquests vents secs i reescalfats que afecten aquestes contrades. Aquest vent és especialment càlid en aquestes comarques, fins i tot fregant la línia de la costa. Durant aquestes jornades molts termòmetres de l'interior de les comarques de Girona van superar els 40ºC.
En algunes estacions es van superar els rècords absoluts de temperatura màxima com és el cas de Banyoles amb 43.0ºC de màxima, l'anterior rècord era de 41.4ºC el 13 d'agost de 2003. També a Anglès a la comarca de la Selva es va superar el rècord absolut arribant fins als 42.9ºC de màxima, l'anterior rècord era de 40.3ºC el mateix 13 d'agost de 2003.
Dia 7 de juliol, calorada general a totes les comarques interiors de Catalunya
El dia 7 de juliol la massa d'aire càlid es trobava, com ja hem comentat anteriorment, afectant bona part de l'arc mediterrani. Els vents de SW arribaven reescalfats a bona part de les comarques interiors un cop travessaven les serralades prelitorals catalanes. La majoria d'observatoris meteorològics de les comarques interiors de Catalunya van superar els 40ºC arribant fins als 43ºC a ponent o el Pla de Bages. Segons les dades de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques (Meteocat) 40 estacions d'aquesta xarxa van superar el seu rècord absolut, estacions amb més de 10 anys d'antiguitat, sense dubte una dada a tenir molt en compte.
Lleida, rècord històric de 42,8 ºC assolit fa justament 33 anys, el 7 de juliol del 1982. Màxima de 42,9 ºC el 7 de juliol de 2015. Cal dir que a la ciutat de Lleida en els últims 75 anys només s'han superat els 40ºC en 14 ocasions.
Roda de Ter: 41,6 ºC, rècord absolut.
Manel Cascante ens informa que avui a Bagà s'ha arribat als 39,8 ºC, que és rècord des del 2001 i supera els 36,8 ºC de 01/08/2001
Calaf: 39,2 ºC, rècord absolut.
Llanars: 35,2ºC rècord absolut.
L'onada de calor al Penedès
Si haguéssim de centrar la mirada d'aquesta onada de calor només al nostre territori potser ni la poguéssim anomenar onada de calor, el Penedès en general es va salvar d'aquestes temperatures excepcionals de comarques veïnes. El perquè l'hem d'anar a buscar en la direcció del vent, ja que el SW encara ens arriba a casa nostra amb aires lleugerament marítims, no tant reescalfat i només a la zona prelitoral provoca aquest efecte semblant a les comarques interiors catalanes. Així doncs els valors màxims es van enregistrar durant el dia 6 de juliol quan el vent no va ser tan efectiu. Van arribar a registrar-se temperatures màximes al voltant de 36 a 37ºC a punts prelitorals, entre 34 i 35ºC al interior i superant els 30ºC al litoral.
L'excepció es va produir al Montmell durant la jornada del 7 de juliol, en aquest sector més prelitoral el vent de SW va provocar una màxima de 38.0ºC que correspon al rècord absolut d'aquesta estació des que està instal·lada.
Resumint hem viscut una onada de calor en tota regla, excepcional a una part important del territori tot i que clar no a tot arreu. També és destacable la durada d'aquesta calorada, ja que hem superat una setmana amb temperatures per sobre, o fins i tot, molt per sobre de les normals per l'època. Una onada de calor que a més ha estat força primerenca tot just iniciat l'estiu astronòmic.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!